Vanavond om 21:20 (dinsdag 20 oktober) is er op NPO2 een aflevering van Andere Tijden waarin de wapendroppings in Noordholland aan het eind van de oorlog centraal staan.

In Noord-Holland zijn er vanaf september 1944 negen droppingsvelden met codenamen als Mandrill, Sally en Laloe. Bij ruim 30 droppings wordt zeker 154 ton wapens, brandbommen, springstof en landmijnen voor het gewapend verzet in West-Friesland, de Zaanstreek en Amsterdam afgeleverd. In het programma interviews met ooggetuigen en uniek beeldmateriaal.

De belangstelling voor Wereldoorlog II neemt niet af zoals uit dit programma blijkt. Ook in de Zaanstreek wordt veel materiaal over Wereldoorlog II ontsloten.

Zo heeft het Gemeentearchief onlangs extra aandacht besteed aan het materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels zijn er bijna 1500 foto’s en ander beeldmateriaal over de oorlog (en de bevrijding en oorlogsmonumenten) beschikbaar gemaakt. Links boven bijvoorbeeld de Hembrug op 2 mei 1945 met vliegtuigen.

Hieronder de ULO-school aan de Hogendijk in Zaandam, na een bombardement 8 april 1944 door een Engelse bommenwerper.

uloschool hogendijk 1945

Hieronder ook een foto uit 1945: het omzagen van een boom in de Wilhelminastraat voor het gemeentehuis van Zaandam, met zicht op de A.F. de Savornin Lohmanstraat. De winkel van juwelier Van Zijp op de achtergrond.

omzagen boom 1945

In de nacht van 20 op 21 mei 1943 slaagde de illegaliteit er in om het Gewestelijke arbeidsbureau Zaandam aan de Oostzijde in brand te steken en zo de carthotheek te vernietigen. De brandweer deed weinig moeite om de vuurhaard te blussen en werkte zo mee aan het vernietigen van de administratie.

bevolkingsregister oostzijde 1943

Zelf alle foto’s zien? Ga naar de Tweede Wereldoorlog in de beeldbank van het archief. In de collectie zitten ook affiches en alle nieuwe foto’s die via Monumenten Spreken binnen zijn gekomen. Aan het eind van dit jaar moet al het materiaal ontsloten zijn.

luchtalarm