Deze week in de kringloopwinkel op de Zuiddijk kwam ik bij toeval een LP van Matthias de Boer tegen. Direct gingen mijn gedachten naar een optreden van Matthias in het ‘Drieluik’ aan de Botenmakersstraat in Zaandam.

Het zal in de late jaren ‘80 of begin jaren ‘90 zijn geweest.

Ik was onbekend met het oeuvre van deze Zaanse grappenmaker, goochelaar, liedjesschrijver en zanger. Van het optreden kan ik mij niet veel meer herinneren. Wel dat het een complete chaos werd, omdat er met bier naar hem werd gegooid. Dat hoorde er volgens enkele omstanders gewoon bij. Toen al.

Tegenwoordig lopen artiesten al van het podium als er één beker bier de lucht in gaat.

Mathias was me er een. Hij liet zich niet zomaar van de planken jagen. Stug ging hij door met een oude taperecorder, sambaballen, mandoline en nog veel meer gekkigheid.

Hij was zijn tijd eigenlijk ver vooruit. Compleet lak had hij aan brullende commentaren vanuit de zaal. De grappen over zijn kleine gestalte en zijn seksuele geaardheid nam hij op de koop toe.

De plaat die ik deze week voor €1,- bemachtigde maakte mij nieuwsgierig naar het leven van deze kleine man uit Zaandam. 

Op internet kom je tegen dat hij menig zaal in Zaandam (Speeldoos, The Mail Company, Peer den Schuymer, Lindenboomzaal) en ver daar buiten (Paradiso, Roxy) plat speelde en een grote schare trouwe fans aan zich wist te binden.

Matthias kon eigenlijk niets en toch kon hij alles. Hij kon niet goed zingen, niet goochelen (er ging altijd van alles mis) maar daar genoot hij juist zo van. Hij was De Artiest. Improviseren kon hij ook, op de LP staat het nummer over ‘Tante Post’ (ode aan de postbode). Normaal deed hij deze act met een fiets, maar die was net gestolen (‘gepikt’ volgens zijn eigen woorden), dus dat improviseerde hij dan maar. 

Het opgenomen optreden speelt zich af in café Annie’s Verjaardag, toevallig ook op de Zuiddijk.

Achteraf vind ik het jammer dat ik maar van één optreden van deze man heb mogen genieten.

Mattias woonde lange tijd in een appartement op de Indigostraat. Hij is inmiddels al een aantal jaren geleden overleden.

Een grappige anekdote uit de mond van een zeer goede kennis van mij, die bijzonder goed accordeon kan spelen en soms met Matthias samenwerkte: zij werd ‘s avonds door Matthias opgebeld en hij vertelde haar dat hij een aquarium had aangeschaft en of zij even het ‘Forellenquintett van Schubert’ wilde spelen, daar werden zijn vissen vast wel rustig van. Typisch Matthias.

Er zijn vast wel meer Orkaanlezers die Matthias een warm hart toedragen en boeiende herinneringen aan hem hebben. We zien het wel aan de reacties.

Matthias de Boer (1934 – 2016)