De vluchtelingen-discussie heeft binnen het Zaanse Facebook-wereldje tot verdeeldheid geleid. De groep Je bent een Zaankanter als… (met drie stippen) heeft concurrentie gekregen van Je bent een Zaankanter als .. (met twee stippen).

De aard van de bijdragen op de nieuwe groep is zodanig dat Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland “niet zal aarzelen aangifte te doen op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht.”

Wanneer discussies in de populaire (nu 13.829 leden) groep Je bent een Zaankanter als… (drie stippen) uit de hand liepen (schelden, beledigingen, onderling gekift) maakte beheerder Bram Dimmick daar een einde aan door de discussie te verwijderen.

je bent een zaakanter drie stip

En dat kwam de laatste weken steeds vaker voor. Vooral bij het vluchtelingen-debat. In de groep werd daarover dan weer geklaagd. De klagers zijn eind september voor zichzelf begonnen, met Je bent een Zaankanter als .. (twee stippen en een spatie). De groep heeft nu 972 leden.

je bent een zaakanter twee stip

De drie-stipper is een openbare groep, de nieuwe twee-stipper besloten. Het verschil is dat alleen de leden van een besloten groep de berichten kunnen zien, bij een openbare groep kan iedereen dat. De twee-stipper is echter niet zo heel erg besloten. Iedereen lijkt geaccepteerd te worden, en iedereen die geaccepteerd is, mag meteen anderen toevoegen.

Bij de (originele) drie-stipper mag alleen Bram Dimmick leden toevoegen, maar daar doet hij niet moeilijk over. Bram Dimmick is ook degene die discussies mag verwijderen.

bram dimmick

Bram Dimmick zegt daarover tegen De Orkaan:

“dat is gebeurd nadat een aantal personen zonder wederzijds respect gingen discussiëren. Racisme, uitschelden, bedreigingen. Die horen niet thuis in een groep die bedoeld is voor iedereen uit de Zaanstreek. Als je die basisregels overtreedt die samen met de leden zijn bepaald in het begin, dan wordt het bericht verwijderd.”

Er zijn al mensen met printscreens van Je bent een Zaankanter… naar de politie geweest om aangifte te doen wegens discriminatie. Dimmick wil leden van de groep tegen aangiftes beschermen en verwijdert daarom sommige bijdragen.

Deze onderstaande bijdrage liet hij overigens gewoon staan, “begin maar lekker voor jezelf” moet hij gedacht hebben.

bezwaren tegen beheer dimmick copy

Bij de twee-stipper van Raymond Waagmeester is het ‘minimale beheer’ de belangrijkste eigenschap.

raymond waagmeester

Waar leidt dat toe? Bijvoorbeeld tot deze enquête die één van de leden erop zette… “Niet aanvallend bedoeld vond m gewoon wel grappig” zette ze erbij.

De “grap” is dat vluchtelingen in Sjors-en-Sjimmie-taal wordt gevraagd of ze in een bordeel of een gevangenis zijn geboren, of ze hun vrouw hebben gekocht, of ze hun paspoort gestolen hebben (en of ze daarvoor iemand hebben vermoord), of ze honden eten, of hun oma ook hun moeder is, wanneer ze een auto gaan stelen, of ze huurmoordenaar, bommenlegger of smokkelaar zijn…

enquete asielzoekersDe meningen waren duidelijk verdeeld: “Hahahahaha geweldig”, “Lol”, “Te grappig”, “Ha ha ha”, “Er zijn toch ook genoeg Belgen moppen enz. Luchtig naar kijken” vond de ene partij. “Flauw….bah….”, “Misselijkmakend!”, “Foute humor”, “Ik hou niet zo van humor over de rug van een ander” aldus de tegenpartij.

Erik Schaap van het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek/Waterland kan er ook niet om lachen:

“Er zijn meer van dit soort lollig bedoelde ‘enquêtes’ in omloop, al jarenlang. Het is over het randje. Indien bekend is wie deze vragenlijst verspreidt zal het Bureau Discriminatiezaken niet aarzelen om aangifte te doen op grond van artikel 137 van het Wetboek van Strafrecht.”

Dat uit te vinden is niet zo moeilijk overigens, aangezien iedereen lid van deze groep kan worden en de post kan bekijken.

In de groep komen ook andere onderwerpen langs, maar het zijn de asielzoekers die veel discussie opleveren. Subtiel gaat het daarbij meestal niet toe:

Hoe help ik ze het land uit”, “Hun krijgen alles en dan klagen!!!”, “Aan al die migrantenlovers te zien lezen zij maar verdomd weinig over deze migratieterroristen. Mijn FB staat vol met films en INTERNATIONALE mediaberichten over dit tuig.” “IK MOET DAT TUIG NIET!”

De laatste twee reacties zijn van ex-Trotser Jacques Smits uit Doetinchem, kennelijk ook een echte Zaankanter…

Er zijn ook mensen die een andere mening zijn toegedaan: “Wat een nare reacties zeg, ik lees dit met kromme tenen. Waar is hulp voor de medemens gebleven? Ik schaam me voor jullie reacties”, “ik ben soms banger van de Nederlanders die hier leven dan van vluchtelingen“.