Morgen, 11 maart, gaat een delegatie van de raad het fietsparkeren inspecteren in Zaandam. Niet op de fiets… maar lopend.

Waarbij ze de belangrijkste vraag omzeilen: “waar zet ik mijn fiets neer?

De enige plek waar je dichtbij het station, veilig, overdekt (en gratis) kan fietsparkeren in Zaandam is de afgesloten fietsenstalling van de gemeente zelf.

Gewone stervelingen hebben andere problemen. De Orkaan zet er 7 op een rijtje. Tips voor de niet-fietsende raadsleden die “vanwege de grootte van de groep een verkort programma” volgen. Teveel deelnemers? Of juist niet?

1. Weesfietsen en wrakken.
Het fietsparkeren zou al een stuk eenvoudiger zijn als fietswrakken en fietsen die overduidelijk al weken, maanden of jaren ergens staan, opgeruimd zouden worden. Dus niet een sticker erop plakken en vervolgens hopen dat de eigenaar ze weghaalt. Die heeft zich namelijk al weken, maanden of jaren niks van zijn eigendom aangetrokken.

bromfietswrak

2. Kwaliteit van de dubbele stallingen
Ga niet alleen in Zaanstad kijken maar bijvoorbeeld ook bij het Muiderpoortstation in Amsterdam of bij de nieuwe stallingen in Utrecht. De dubbele stallingen (dus in twee verdiepingen) zijn in Zaandam (bij voorbeeld bij Noordsche Bos) van uitgesproken waardeloze kwaliteit. Ze zijn bijna niet uit de rails te krijgen, ze zijn verroest, en als ze eindelijk loslaten krijg je ze tegen je hoofd. Daarom worden ze ook bijna niet gebruikt. (De foto van de gesloopte brommer is ook bij Noordsche Bos genomen, de stalling is niet alleen slecht onderhouden maar ook slecht bereikbaar.)

noordsche bos

3. De Dam
Dat is dus geen fietsparkeerplek. Maak daar een eind aan. Zorg dat de stalling bij de Nicolaasstraat wordt ontdaan van weesfietsen en wrakken, zorg voor nieuwe plekken bij de sluis, op de Rozengracht, bij de Zilverpadsteeg en op de Beatrixbrug.

fietsen dam

4. Maak een tijdelijke fietsplek van het terrein bij De Zweed
Een leeg terrein waar ooit het cultuurhuis moet komen. Zet daar fietsenrekken neer. Fluitje van een cent. Doen! Nu!

zweed 1 mei 2015

5. Verplaats stalling aan Korte Hogendijk naar De Zweed en/of knap het op.
Naar deze stalling – voor iedereen die dichtbij trein wil parkeren – kijkt niemand meer om. Rekken zijn uit de grond gerukt, staan scheef, veel fietshouders zijn kapot, het wemelt van de weesfietsen en wrakken.

korte hogendijk fietsen

6. Maak een stalling van de Rozenhof
Of kijk ergens anders, desnoods onder de grond. In Zwolle, Den Bosch, Groningen en Utrecht is dat redelijk goed tot prima opgelost. Maak een systeem waarbij je de eerste dag gratis parkeert en daarna pas moet betalen.

rozenhof

7. Heb oog voor bijzondere fietsen
Waar zete ik mijn mamafiets, mijn bakfiets, mijn e-bike, mijn fatboy, mijn vouwtandem en mijn transportrek-fiets? De fietswereld is veranderd, de stalling in Zaandam niet. Begin in de Vinkenstraat.

d66fiets

Hoeveel raadsleden gaan er eigenlijk mee? Tijdens de verkiezingscampagne waren de kandidaten bijna niet van de fiets af te slaan.

stalling zaanstad