We telden niet minder dan zes riviercruises en vakantieboten in de Voorzaan begin deze week, en ook in de dagen daarop lagen ze bij het Zaantheater en langs de Burcht en Prins Hendrikkade in Zaandam, vaak twee rijen dik. Het riviercruise-seizoen is weer begonnen. En niet altijd tot genoegen van bewoners.
In 2024 nam het aantal aanmeringen van riviercruise-schepen in Zaandam in één jaar met ruim 40 procent toe tot 620. Alles wijst erop dat 2025 opnieuw een stijging zal laten zien.
Amsterdam wil van een deel van de riviercruises af. In 2028 moet het aantal (nu zo’n 2.000) gehalveerd zijn, waarbij die gemeente al heeft aangegeven vooral de duurzame schepen te willen ontvangen. In 2028 mogen alleen de 1.150 duurzaamste riviercruises in Amsterdam aanmeren.
De meest logische ‘overloop’ is Zaandam. Wethouder Stephanie Onclin zei bij de opening van het toeristisch seizoen vorige week dat Zaanstad kansen zag door de 50 procent minder riviercruises in Amsterdam:
‘Het stelt Zaanstad voor een hele interessante uitdaging. Want wat wij merken is dat een deel van die riviercruises heel graag wil aanleggen in Zaanstad. Ze zijn ons gaan uitproberen en erachter gekomen dat de Zaanstreek eigenlijk heel veel te bieden heeft. En zeker als we kijken naar bijvoorbeeld Amerikaanse toeristen. Wij hebben een verhaal te vertellen, bijvoorbeeld over Monet. Wij als Zaankanters vertellen dit verhaal veel te weinig. We zijn daar niet trots genoeg op’.
Overlast
Onclin is niet blind voor de problemen die het op kan leveren: ‘er zijn natuurlijk ook mensen die zich zorgen maken. Want we ervaren soms ook overlast van de riviercruises’. Maar:
‘Het goede nieuws is dat wij met elkaar bestuurlijk hebben afgesproken is dat we in aantallen niet verder doorgaan, dus het aantal plekken blijft zoals het nu is. En dat brengt ons eigenlijk enigszins in een luxe positie, want dan valt er wat te kiezen. Dat is één van de gesprekken die we komend jaar willen voeren. Hoe gaan we dan met zo’n uitdaging om en hoe zorgen we er voor dat we het eigenlijk vooral zien als kans en daar optimaal gebruik van maken.’
Met ‘aantal plekken’ wordt nadrukkelijk niet het aantal schepen bedoeld dat aan- en afmeert in Zaanstad, die 50 procent afname in Amsterdam is immers een ‘hele interessante uitdaging’. Het gaat om het aantal ligplaatsen, Onclin laat De Orkaan weten: ‘Ik refereerde daar aan die vragen vanuit bewoners, of wij gaan uitbreiden naar aanleiding van de ontwikkelingen in Amsterdam’.
In plannen van Port of Amsterdam en de gemeente Zaanstad staan geen uitbreidingsplannen. Met ‘bestuurlijk afgesproken’ wordt bedoeld dat het zo in college is besproken.
Groei
Op papier kan Zaandam wel 1.000 extra schepen uit Amsterdam aan. Er zijn nu plekken bij het Zaantheater en de Burcht / Prins Hendrikkade (sommige plekken mogen dubbel gebruikt worden). Als er vijf schepen per dag zouden aanmeren 365 dagen lang kom je op ruim 1.800 terwijl er in 2024 maar 620 aanmeringen waren. In de praktijk is de capaciteit veel lager omdat het toeristenseizoen niet het hele jaar duurt en niet alle ligplaatsen grote boten (135 meter) kunnen hebben. Maar groei is nog wel mogelijk.
Onclin stelt dat Amsterdam niet aan de touwtjes trekt op het gebied van duurzame cruiseschepen:
‘Amsterdam bepaalt niet voor onze haven en de cruisebedrijven hoe het gaat lopen. Wij moeten onszelf als Zaanstad niet onnodig klein maken want we hebben op dit gebied iets te brengen én iets te vragen aan de sector. Daarop willen we juist regie houden. De markt heeft meer interesse in Zaanstad. Dit gaat juist ook om de rederijen met grote en duurzame boten. Die kansen willen we op de juiste manier – ook voor inwoners – proberen te benutten’.
Gebrom
Volgens bewoner Rodney Heijmans is het duidelijk ‘dat de gemeente helemaal niks aan de overlast wil doen’:
‘het seizoen is echt begonnen, tot en met eind november is het drukker dan ooit. In de eerste twee dagen hebben ze motoren aan, stank en bussen fout geparkeerd. Zelfs als er voldoende walstroom is dan zijn het de airco’s, warmwater-installaties etc die zoveel geluidsoverlast veroorzaken. Dat is volgens de gemeente allemaal toegestaan. Het verschilt per soort schip, maar nu al kun je niet de ramen open doen zonder het gepiep en gebrom te horen’.






Door Piet Bakker, bronnen: mail Rodney Heiijmans, toespraak wethouder Stephanie Onclin bij opening toeristisch seizoen en latere reactie op vragen van De Orkaan, website Port of Amsterdam, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: Rodney Heijmans (ook helemaal boven), Eelco Aartsen en De Orkaan.
Zaandam profileerd zich als havenstad. Laar dat dan ook zien!!
Mensen gaan naast een kroeg wonen en dan klagen over dronken bezoekers. Mensen gaan naast het spoor wonen en klagen over de trein. Mensen gaan onder een aanvliegroute wonen en dan klagen over het geluid van vliegtuigen. Mensen gaan aan de Zaan wonen en klagen over de boten?
Tsja, die lui hebben een punt. Diesels moeten worden geweerd uit de binnenstad maar de grootst vervuilende sector in het tourisme, de cruiseschepen, kunnen ongehinderd hun gang gaan.
Als het om geld gaat laat de gemeente met het grootste gemak hun klimaatprincipes 'varen' .
Hypocrieten.
Volgensmij is hier toch niks nieuws aan? Sterker nog de huizen welke aan de prins Hendrikkade zijn gebouwd voor het huisvesten van personeel welke op de oude houthaven werkte. Precies het gebied waar nu weer boten aanmeren. Dat er wat sturing moet komen is begrijpelijk. Maar ik zou zeggen laat die boten maar komen, toeristen brengen geld in het laadje, als de burcht nog eens ontwikkeld wordt met wat mooie horecazaken zou dit alleen maar goed zijn. Dit is immers de visie van Zaanstad en primá!
Eigenlijk wel heel appart bepaalde projecten kunnen niet van start of dergelijke, maar we hallen wel grote CO vervuilerers naar zaandam.
En als al deze toeristen nu ook nog eens toeristen belasting betalen,dan heeft Zaanstad er een leuk €erbij!!
zou mooi zijn als het geld dat wordt verdiend wordt teruggestort in de buurt, bv voorkomen van de overlast' verbetering en vergroening van de openbare ruimte' betere oversteek en overstapplaatsen. een deel van de inkomsten is meerjarig incidenteel en dus structureel en dat kan je best uit de algemene middelen halen- daar knapt de buurt van op!
geweldig deze schepen, gezellig en reuring!
veel mensen vinden het prachtig, 1 van de redenen dat ik bij de haven ben gaan wonen.
ze moeten uiteraard wel aan walstroom en zich aan de verkeersregels houden
In Amsterdam hebben ze kennelijk begrepen dat het toerisme een beetje veel te veel wordt. Is nu zaandam aan de beurt?
Het wild west is weer begonnen…Busjes uit Duitsland die laden en lossen op de Prins Hendrikkade, bussen die midden op de weg staan en blijven staan omdat de buitenlandse chauffeurs aan boord eten. Geen Nederlands personeel op de boten die je kunt aanspreken op de enorme herrie die van de boten afkomt. Bootlichten die tot ‘s avonds laat aan staan en voor enorm veel lichtoverlast zorgen. Motoren die ‘s ochtends al ruim voor 6 uur op volle toeren draaien zodat ze klokslag 6 uur weg kunnen varen… het is weer een grote t@ringzooi. Maar ik lees gelukkig dat wethouder Onclin de regie nog in handen heeft….. Ik vraag me af of ze überhaupt weet waar de Zaan ligt…
Even een kleine opmerking. Cruiseschepen heten cruise schepen omdat tijdens de kruistochten het gewoon was om vanaf Venetie de boot te nemen. Dus de Italianen brachten de kruisvaarders zo rond 1400 wel met 200 opvarenden per schip naar Jeruzalem.
En daarom hebben kruisertjes in Nederland en cruiseschepen op de rivieren.
Is het aanhoudend gezeur over emissies in zichzelf niet ook een emissie (=uitstoot). Mag dat dan ook wat minder, want ik krijg er uitslag van.
Kunnen we geen vergunningen invoeren voor het uitademen door mensen? Dat zijn allemaal vervuilende emissies. Vooral van sommige mensen. Inademen moet natuurlijk gewoon kunnen.
Bijzonder. Staat dit niet haaks op het Zero Emissie beleid? Of vallen de kades net buiten het winkelgebied?
https://www.deorkaan.nl/zaanse-ondernemers-uitstel-zez-tot-2030/
Volgens mij is het water van de Provincie...:-)
Nee , de Zaan is in beheer bij de Gemeente Zaanstad. Alleen voor het sluizen complex kan zijn dat het Hoogheemraadschap of de Provincie beheerder zijn