De ontsluitingsweg – officieel: Hoofdwijkontsluitingsweg – die er nooit kwam. Ruim 50 jaar geleden de gedroomde ontsluiting richting Guisweg en Westerwatering (dat nog niet gebouwd was), met de permanente perikelen rond de busbrug – officieel De Binding – plukken we daar nu nog de wrange vruchten van.
Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast. We stoffen er vanaf nu weer elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken.
Wat? Waar? Wanneer?
Met de bouw van Havenzathe, zoals de wijk in het begin heette – genoemd naar de Rotterdamse ontwikkelaar – werd 51 jaar geleden (1974) begonnen. De plannen dateren dus al van jaren daarvoor. Oorspronkelijk heette het plan ‘Westzijderveld Koog a/d Zaan’.
Van Westerwatering, de Zaandamse wijk die tien jaar later daarnaast zou komen, was nog nauwelijks sprake. In ieder geval lag het gebied in een andere gemeente (Zaandam) waardoor ze er in Koog aan de Zaan weinig rekening mee leken te houden. Er was wel een ontsluiting dwars door de wijk heen gepland, maar die was niet speciaal voor Westerwatering, ook moest die de wijk via de Guisweg met het andere deel van Koog aan de Zaan verbinden.
Lang verhaal kort: de weg kwam er niet en op de plek van de verbindingsweg werden huizen gebouwd. Dat begon pas te schuren toen de drukte vanuit Westerwatering toenam. De brug (met de weinig passende naam De Binding) werd een busbrug waardoor spitsverkeer er niet over kon.
Kort verhaal een beetje langer: ook een rondweg ten noorden van Westerkoog werd afgeschoten en bleef het steeds voller wordende Westerwatering afhankelijk van de Houtveldweg die als enige 24 uur per dag voor alle verkeer open was. Een jarenlange strijd over de busburg lijkt in 2028 tot een einde te komen als de brug toch volledig open zou moeten gaan, de stikstofproblemen zouden dan zijn opgelost omdat Zaanstad dan stikstofruimte gekocht heeft.
1986
De inwoners van Westerwatering kregen in 1986 te horen dat het waarschijnlijk wel goed zou komen met de ontsluiting. De nieuwsbrief die ze destijds kregen:
‘Voor een ontsluiting via de Guisweg was bij de bouw van Westerkoog al rekening gehouden. Midden in Westerkoog is een strook onbebouwd gebleven ten behoeve van de weg van Westerwatering naar de Guisweg. Die weg zou uitkomen op het kruispunt bij het tankstation. Dit plan stuitte op verzet bij de Westerkogers. Daarom werd afgezien van een weg door Westerkoog.
De ongeveer achtduizend mensen die straks in de wijk wonen, moeten de buurt in- en uit kunnen. Daarvoor is een goede ontsluiting nodig. Dat gebeurt via de omgelegde Guisweg en de Schiethavenweg [nu: Albert Heijnweg]. Deze wegen worden door de Houtveldweg met elkaar verbonden.’
Ook de ‘weg buitenom’ was in 1986 al voorzien omdat de Centrale Ontsluitingsweg niet zou lukken.
‘Als alternatief werd gekozen voor de weg buitenom: een aansluiting op de omgelegde Guisweg nu achter Westerkoog langs. (…) Toch is het niet zeker of deze weg “buitenom” er ook komt. Tegen de aanleg van deze weg is beroep ingesteld bij de Raad van State.
Mocht de Raad van State de aanleg van deze weg verbieden, dan is er een reële kans dat de ontsluiting van Westerwatering plaats vindt via het al bestaande tracé in Westerkoog.’
En zelfs de ‘derde ontsluiting’ was al overwogen: een tunnel naar de Vincent van Goghweg, maar die kwam er ook niet:
‘Indertijd is er ook sprake geweest van een doortrekking van de Vincent van Goghweg naar Westerwatering. Financiële redenen, maar ook de bouw van het viaduct voor de Hoornselijn hebben de aanleg van een dergelijke ontsluiting geblokkeerd.’
In 2025 werd de derde ontsluiting voor de tweede keer afgeschoten (te duur, te ingewikkeld). Omdat de Centrale Ontsluitingsweg, de weg buitenom en de Van Gogh-tunnel niet gerealiseerd zijn, moet het verkeer over de Glazenmaker en de Wildeman (de ‘ontsluiting van Westerwatering plaats vindt via het al bestaande tracé in Westerkoog’ waar in 1986 al sprake van was). Die moeten, om het extra verkeer te kunnen verwerken, worden aangepast.
Wat kwam er niet?
Dit dus…


Dromenkaart
Door Piet Bakker. Bronnen: eerder nieuws op De Orkaan, Westerwatering.nl / busbrug, artikel over 50 jaar Westerkoog. Kaart: De Orkaan. Afbeeldingen: Orkaan-archief.
Maak in één keer goed wat al die jaren door wanbeleid is verpest.
Maak een tunnel buiten om Havenzathe van af Westerwatering.
Dan houdt die CO2 onzin vanzelf op.
Nagenoeg alle poltieke partijen hebben in voorgaande jaren aan mijn keukentafel gezeten en verzuchtten: "Die weg binnendoor had er gewoon moeten komen!" Niemand had echter de moed om alsnog verantwoordelijkheid te nemen om alsnog deze weg te realiseren.
Uit onderzoeken (in opdracht van de gemeente) is overigens wel gebleken dat de toename van CO-uitstoot door het omrijden tijdens de spitsuren teniet gedaan wordt door de korte autokilometers vanuit met name Westerwatering, die velen zullen rijden als de brug opengaat. Denk aan: "even naar het winkelcentrum, vlug de kinderen van/naar school brengen, naar de sportvelden/ het zwembad, enz."
Niet het beste voor de bewoners maar het beste voor de partij- en coalitiebelangen is wat onze bestuurders voor ogen hebben en inderdaad: soms ook privébelangen.
Het volgende fiasco wordt de spoorse doorsnijding bij de Guisweg: ooit stemde de raad voor een verdiept spoor, toen werd binnen 3 maanden (de zogenoemde snelkookpanprocedure) besloten dat auto's en langzaam verkeer door tunnels moeten.
Wordt dit een van de volgende Zaanse dromen?
Volgens mij was er toendertijd inderdaad een wethouder (van financiën) die zich sterk maakte tegen de openstelling van de brug. Nu zou dat belangenverstrengeling heten.
Veel Westerkogers wilde die Westerkoogweg wel, alleen woonde er toendertijd een wethouder op de Kogerwatering die het niet zag zitten dat al die auto's langs haar achtertuin zouden rijden.
Het zelfde is gaande met Willis, de toenmalige raad van Zaanstad beloofde een brug over de vaart en direct aansluitend op de N246 voordat er gebouwd werd. En zie nu, al 25 jaar moet men dwars door Krommenie om op een wat grotere weg te komen. Zaanstads moto is al jaren: stamp het grondgebied vol met woningen zonder uitbreiding van wegen of voldoende ontsluiting. Uren in de file staan met al dan niet draaiende motor en kilometers omrijden heeft geen invloed op de CO uitstoot volgens de milieu geleerden. Dit noem ik nou wanbeleid en knettergek
Het talud voor de weg was wél al aangelegd, dus de contouren waren er. Helaas lafhartig volgebouwd.