Een groepje van enkele tientallen betogers was vanochtend vroeg uit de veren om de vlaggen en megafoons op te pakken en naar Zaandam te komen. Ze stonden er al vroeg vanochtend om de werknemers van Ahold Delhaize op te vangen.

Ahold heeft het vandaag zwaar te verduren; Ahold Delhaize kreeg al te maken met een postercampagne tegen legbatterijen. Vanmiddag om 13.00 uur coördineren verschillende organisaties een grotere demonstratie bij het Zaantheater, waar de aandeelhouders van Ahold een vergadering hebben.

De grotere demonstratie is dan wel gecoördineerd, maar heeft geen eenduidige boodschap. Responsible food business demonstreert tegen de Amerikaanse dochtermaatschappijen van Ahold. Terwijl de BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions), waar de betogers deze ochtend voor strijden, zich vooral tegen Albert Heijn richt.

Oorlogskas

Er was vanochtend wel een eenduidige boodschap: een zogenaamde ‘boycot’ van Israëlische producten. Bij een boycot koop je als groep producten uit een bepaald land of sector niet, uit morele overwegingen. Door het kopen van Israëlische producten draag je volgens de betogers namelijk bij aan een genocide. Roos Ykema, woordvoerder van de demonstranten:

‘Als je producten uit Israël koopt, dan spek je daarmee de oorlogskas,’

Ykema zegt ook dat Albert Heijn producten verkoopt uit de ‘bezette gebieden’. Dit zou dan vooral gaan om landbouwproducten zoals dadels, aardappels en citrusvruchten. Het verkopen van producten uit die gebieden door Albert Heijn zou in strijd zijn met het internationaal recht. Het is moeilijk om te achterhalen welke producten daar vandaan komen. Maar volgens de demonstranten is het duidelijk dat dit wel gebeurt.

De demonstranten willen ook druk zetten op Albert Heijn om te stoppen met de verkoop van Israëlische producten en dus mee te doen aan de boycot.

Albert Heijn vindt dat iedereen zelf kan bepalen uit welk land men zijn producten wel of niet koopt. Verder zeggen ze, op de vraag of ze nou wel of geen producten uit bezette gebieden verkopen, dat ze voldoen aan alle wettelijke etiketteringseisen. En dat elke leverancier zich bij de etikettering van zijn producten moet houden aan nationale en internationale wet- en regelgeving.

Een antwoord dat niet zo veelzeggend is. Bij etikettering mag internationale wet- en regelgeving niet worden gebroken. Maar het blijft de vraag of dat ook voor de herkomst van de artikelen geldt. En of er dus producten uit bezette gebieden verkocht worden of niet.

Werknemers

De demonstranten stonden er deze ochtend vooral om te proberen werknemers aan hun kant te krijgen. Die kunnen volgens hen bijdragen door druk te zetten op hun bedrijf om een boycot te gaan voeren.

De meeste werknemers weken uit naar de zijingang, en op het moment dat het speechen begon, stonden er nog maar een paar verdwaasde bezoekers van het kantoor te zoeken naar een goed begaanbare ingang.

Zowel de speech als de slogans waren in het Engels. Mark van der Hout van Zaankanters voor Palestina vindt dat jammer, maar denkt dat het onvermijdelijk is. Het is tenslotte een internationale beweging.

Vanmiddag zullen ze zich samen met andere organisaties verzamelen bij het Zaantheater om hun eisen aan de aandeelhouders over te brengen.

Door Marijn Kerkhoven.