De PvdA Wormerland maakt zich zorgen over de mogelijke afsluiting van het fietspad langs de Kalverringdijk bij de Zaanse Schans en stelt schriftelijke vragen aan het college. Deze veelgebruikte route dreigt te verdwijnen omdat de Zaanse Schans vanaf april 2026 alleen toegankelijk zou moeten worden met een betaald toegangsbewijs.

De partij noemt het fietspad een ‘cruciale verbinding’ voor een veilige rit van Wormer naar Zaandam. Zonder dat pad moeten fietsers om via de Engewormerringdijk, ‘wat de veiligheid en bereikbaarheid significant vermindert’.

Ontheffing

PvdA-fractieleden Monique Klootwijk en Kees-Jan Kindt willen weten of B&W van Wormerland al met Zaanstad in gesprek is over de mogelijke afsluiting van het fietspad, en sinds wanneer het hiervan op de hoogte is. Ook roepen zij op tot actie richting de provincie Noord-Holland om veilige fietsverbindingen in de regio te waarborgen.

Daarnaast vragen zij of het fietspad open kan blijven voor lokaal verkeer, zoals scholieren en forenzen, en of er ontheffingen komen voor inwoners uit omliggende gemeenten. Ze willen weten of er alternatieve routes zijn voorgesteld, en of die veilig en haalbaar zijn.

Ook vragen zij hoe het college de balans ziet tussen toeristische en publieke belangen, en welke stappen Wormerland zelf kan zetten om de toegankelijkheid en culturele functie van de Zaanse Schans te behouden.

De PvdA benadrukt dat de Zaanse Schans van grote culturele waarde is voor de regio. De fractie vreest dat die functie onder druk komt te staan door de gekozen richting.

‘Het risico bestaat echter dat de Zaanse Schans door de invoering van toegangskaartjes en andere commerciële maatregelen verandert in een pretpark voor toeristen, in plaats van een plek die primair gericht is op het behouden en tonen van erfgoed.’

Plannen

Zaanstad lijkt voor te gaan stellen vanaf 1 april 2026 een permanent toegangsbewijs in te voeren van € 20 voor volwassenen en € 12,50 voor kinderen. Groepen krijgen korting. Met het kaartje zouden bezoekers toegang krijgen tot het hele gebied, waaronder molens en musea.

Het invoeren van dit kaartjessysteem betekent dat de Zaanse Schans geen openbaar gebied meer is. Ook het fietspad over de Kalverringdijk, dat nu nog vrij toegankelijk is, komt daarmee achter een betaalmuur te liggen. 

Lees ook:

Door Nick Boeske. Info uit Raadsinformatiesysteem Wormerland en eerdere artikelen. Foto’s: Richard van Hees (Zaanse Schans, 13 april 2025, voetgangers op het fietspad).