In de karpervijver van het Noordsterpark in Wormerveer zijn de afgelopen tijd meerdere grote karpers overleden.
Hengelsportvereniging Zaanstreek (HVZ) sloeg alarm na het aantreffen van de dode vissen, waaronder spiegelkarpers van ruim 70 centimeter. De situatie leidt tot schrijnende taferelen, met ronddrijvende vissen die een prooi zijn voor meeuwen.
Op verzoek van HVZ onderzocht ecoloog Hans Roodzand de oorzaak van de vissterfte.
Uit metingen blijkt dat het zuurstofgehalte, het zoutgehalte en andere chemische waarden binnen de normen vallen. Toch gaan juist de grootste karpers dood. Volgens Roodzand ligt de oorzaak bij de bodemgesteldheid van de vijver.
Hoewel het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) een gemiddelde diepte van 1,30 meter meet, blijkt uit ecologische analyse dat de onderste 80 centimeter bestaat uit ‘dunne gereduceerde bagger’. Deze sliblaag verbruikt veel zuurstof voor afbraakprocessen en produceert bovendien ammoniakgas, dat zich in het bloed van vissen bindt. ‘Vooral grote karpers, met een ongunstige verhouding tussen lichaamsoppervlak en volume, redden het dan niet meer,’ aldus Roodzand. ‘Als ze tijdens de paai extra inspanning leveren in die slappe bagger, raken ze buiten adem – en gaan dood.’
De karpers kunnen de vijver niet verlaten, omdat deze is afgesloten van het overige water. Een oplossing zou volgens Roodzand zijn om de vijver te baggeren en opnieuw te verbinden met het water in de polder Westzaan. ‘Dat zou niet alleen ecologisch verantwoord zijn, maar ook vanuit dierenwelzijn gezien beter.’
De situatie is gemeld bij HHNK, maar die ziet op dit moment geen aanleiding tot ingrijpen: de gemeten diepte voldoet volgens het waterschap.
De HVZ is bezorgd. Vooral omdat spiegelkarpers niet alleen ecologisch waardevol zijn, maar voor sportvissers ook herkenbaar en ‘volgbaar’ zijn – hun unieke schubbenpatroon maakt het mogelijk om individuele groei over jaren te monitoren.
Wordt vervolgd?
Vooralsnog blijven de kadavers drijven – een ‘affreus gezicht’, aldus betrokkenen. Of de vissen in de toekomst beter beschermd worden, hangt nu af van de bereidheid van de instanties om alsnog in actie te komen.
We blijven het volgen (en hengelen en vissen).
Door: Merel Kan, met informatie van Hans Roodzand, Aquatisch ecoloog, de foto boven werd aangeleverd door Hengelsportvereniging Zaanstreek (HVZ)
De oorzaak van de sterfte staat volgens mij nog niet helemaal vast, ook al bestaat er misschien een vermoeden. Een gedeeltelijke oplossing zou zijn om de barrriere op te heffen, zodat vis in ieder geval vrij is om het Noordsterpark in- en uit te migreren. Voor deze vissen komt dat echter te laat.
Voor de hengelaar zou dit ook reuze interessant zijn, in het Guisveld zwemt namelijk een enorme populatie van prachtige ongeschonden karpers, ook soms van respectabel formaat, maar die komen het Noordsterpark niet meer in omdat iemand ooit heeft bedacht om het af te sluiten van de Watering. Wat je overhoudt is een karperput met een overpopulatie aan overbeviste karpers die fysiek steeds zichtbaarder beschadigd raken (kapotte bekken) ook steeds lastiger vangbaar worden ivm dressuur. Eigenlijk totaal niet wat je al visser zou willen.
Officieel zijn de metingen dus in orde en mogen de karpers gewoon stikken!?
Zou raar zijn wanneer de Hengelsportvereniging Zaanstreek blijft toekijken, zonder zèlf naar initiatieven te gaan zoeken en alleen naar "de instanties" blijven wijzen.
Geldkwestie? Vergunningszaak? Gebrek aan kennis?
Op meerdere plaatsen in de vijver is het water absoluut geen 130cm diep : zelf geconstateerd:
De controle op de vissers door HVZ is er nauwelijks of niet ! Er wordt dagen en nachten lang gekampeerd door vissers : waar doen zij hun behoefte!?’:
Er zijn er ook bij die niet van Nederlandse afkomst zijn en de karpers mee naar huis nemen daar naast komt het ook voor dat er van af een brug staan te vissen en van die hoogte karpers op staan te takelen: verder vinden sommige vissers om bus en al het park in te rijden ,
Al met al nog al wat werk te verzetten door zowel de HVZ!! Met betrekking op het vissen : en de gemeente Zaanstad. Om de vijver en als het even kan het park opnieuw aan te pakken het is op twee fronten één droevenis!
Ik denk eerder een eigendomszaak. Ook al erger je je aan de tuin/sloot van je buren dat geeft je niet het recht te snoeien of te baggeren in hun eigendom. En ja dan zal je allerlei regeltjes goed moeten bestuderen. Wat zeker speelt is geld van degene die de baggerwerken zou moeten betalen. Jij namelijk via welk potje dan ook. Daarnaast een vergunning waar je met de bagger heen moet. De kennis van HVZ is toereikend en misschien wel beter dan die van de Gemeente Zaanstad
Ik ben benieuwd of er nog voorstellen/reacties zullen komen om op de lange termijn tot een oplossing te kunnen komen. Elders verneem ik, dat het normaal is, dat spiegelkarpers in het voorjaar en in het bijzonder bij of na het paren het loodje leggen en het eerder een natuurlijk verschijnsel is.