Wethouder Harm Scheepstra van Waterland was er duidelijk over: zelfs praten over een fusie met Wormerland, Oostzaan en Landsmeer was gevaarlijk: ‘agenderen is legitimeren’. Scheepstra benadrukte nog maar eens dat zelfstandigheid het uitgangspunt is voor Waterland: ‘niet meer de discussie heropenen’. Daarmee zijn de WOL-plannen* van Oostzaan, Wormerland en Landsmeer zo goed als kapot.
Het standpunt van B&W van Waterland is ook duidelijk: ‘Het college is sinds 2020 onverkort bezig met de organisatieontwikkeling ter hand te nemen voor een zelfstandige en bestuurskrachtige gemeente’.
In de voorbereidende commissievergadering van de raad van Waterland bleek nauwelijks steun voor fusie, samenwerking of zelfs maar een gesprek daarover. Alleen PvdA, D66 en GroenLinks hielden de deur een heel klein beetje open, zij wilden misschien wel praten. Daar bleef het dan ook bij.
Geen meerderheid
Barend Klein Haneveld (GL): ‘ze hebben ons nodig en ze hebben haast. Maar een fusie vraagt tijd en die tijd hebben ze niet. Zelfs september is niet realistisch, en ook na de verkiezingen verwacht ik geen meerderheid.’ Klein Haneveld vreesde wel dat Oostzaan en Landsmeer naar Amsterdam zouden gaan als WOL niet door zou gaan. Dat zou ten koste gaan van de huidige gemeenschappelijke regelingen.
Andere partijen waren tegen, contra, afwijzend en vijandig. Het CDA wilde niet eens praten, JOUW Waterland noemde een fusie een financieel risico.
Wethouder Scheepstra hikte ook aan tegen een gesprek met Commissaris van de Koning Arthur van Dijk, maar de regels van het fatsoen schreven voor om Van Dijk toch maar te ontvangen. Als er een verkenner op Waterland afgestuurd wordt – zoals de Provincie wil – is het de vraag of die in Waterland welkom is.
Zaanstad
Met deze stemming in Waterland (die nog bekrachtigd moet worden door de raadsvergadering) is de WOL-variant zo goed als kapot. Dan wordt het lonkend perspectief voor Oostzaan en Landsmeer toch Amsterdam of Zaanstad. Wormerland heeft als enige gemeente zelfstandigheid nog als optie open gehouden.
Zaanstad wil wel. In een Raadsinformatiebrief schrijven burgemeester Jan Hamming en wethouder Stephanie Onclin dat ze een ‘fusie met aangrenzende steden, waaronder Zaanstad’ wel zien zitten: ‘& Van de Laar concludeert dat fuseren met een stad zoals Zaanstad, Purmerend of Amsterdam een krachtig alternatief biedt voor de WOL-varianten’.
‘De fusie zou ook leiden tot een complementaire gemeente waarin stedelijke karakters en groen-landelijke dorpen worden samengebracht. Dit biedt vertrouwen in het behoud van het unieke karakter van de dorpen. Verder wordt in het rapport een fusie van alleen de WOL-gemeenten ontraden, omdat het onvoldoende toekomstbestendig is. De WOL+(+) is wel een mogelijkheid waarbij er een robuuste groen-landelijke gemeente zou ontstaan’.
Maar die variant lijkt dus definitief van de baan.
Eén Zaanstreek-gemeente
Zaanstad wil graag praten (maar wacht af wat Oostzaan en Wormerland willen):
‘Een sterke groen-blauwe gemeente (WOL+ of WOL++) zou een stevige partner voor Zaanstad kunnen zijn. Tegelijkertijd vindt Zaanstad op termijn de vorming van één sterke Zaanstreek-gemeente logisch. Wij ondernemen zelf geen stappen maar staan open voor een gesprek hierover met de buurgemeenten.’
* De WOL-plannen houden een fusie in tussen Wormerland, Oostzaan en Landsmeer. Die is volgens het onderzoeksrapport van ‘& van de Laar’ echter niet levensvatbaar omdat ook die fusiegemeente te klein zou zijn. Vandaar dat naar uitbreiding wordt gezocht. Het liefst met Waterland en Edam-Volendam (WOL++), desnoods alleen met Waterland (WOL+).
Door Piet Bakker. Bronnen: commissievergadering Waterland, memo B&W Waterland en Raadsinformatiebrief Zaanstad. Foto: Google Street View.
"met een stad zoals Zaanstad, Purmerend of Amsterdam"
Gemeente.
Gemeente Zaanstad.
Er is geen Stad met de naam Zaanstad.
Inderdaad grote ergernis dat Zaanstad steeds genoemd wordt als stad, en wanneer worden die borden met Zaanstad verwijderd bij het in rijden van Zaandam ? Rij ik Wormerveer in, staat er ook werkelijk Wormerveer wit bord met zwarte letters, plaats in de gemeente Zaanstad en dat staat er dan weer niet onder.
Beste Piet, dit is toch juist goed nieuws voor de WOL (dus zonder de ++jes)gemeenten ? Als Waterland met 17.000 inwoners zelfstandig kan blijven, dan moet dat WOL met 37.000 inwoners toch ook lukken? Input voor de ter zake kundige Verkenner waarmee de CdK het proces wil faciliteren.
Schaalgrootte is ineens geen probleem meer, financiele en personele perikelen zijn universeel, regionale samenhang ivm behoud landschappelijke waarden is meer dan ooit van belang. Samenwerking, ook met de provincie, zal de gemeenten dichter bij elkaar brengen. Een 'organisch' proces gloort..
Blijft de vraag hoe komt de bewoner van Landsmeer aan zijn reisbescheiden als het 1 gemeente(WOL) wordt. Reizend naar Wormer of van Wormer naar Landsmeer zonder fatsoenlijke verbindingen?
Eenmaal per 10 jaar een reisje naar een gemeentehuis in een uithoek van je woonplaats voor een paspoort lijkt mij minder stressvol dan om daarna met dat zelfde paspoort via onze luchthavens in een vliegtuig te stappen voor een reis die uuuuuren in beslag gaat nemen.....
Waar schrijven wij dan dat het slecht nieuws is?
Als het amsterdam wordt, dan verwordt het Twiske zeker tot een pretpark met een hoop herrie voor de omwonenden. Het blijft klungelen verder
Eigenlijk een goede zaak voor de burger van de WOL gemeenten , reizen naar al die andere opties om je papieren te halen is een wereldreis. Weinig directe verbindingen. Wormerland wil nog even bungelen en Landsmeer en Oostzaan mogen kiezen of ze door een leeuw of een wolf worden opgegeten. Wat ik wel hoop is dat "Het Twiske" onder 1 gemeente gaat vallen
Zover ik weet heeft niemand van Wormerland de wens uitgesproken om de zelfstandigheid op te geven, in bepaalde situaties samenwerking ja,
alleen heeft B&W en R.leden behoeft aan erkenning van de werkzaamheden die men creëren nodig. Ha!
Maar men kan niet praten met haar burgers, laat staan dat ze luisteren of er over na gedacht wordt wat burgers aandragen. Toch ban voor hun zak centje of vakantiehuis wat dan niet meer mogelijk is je vakantie opgeven is geen optie je moet je maar belangrijk voelen. Ik heb bedankt voor die baan op 10 april jl. ha, ha.