In Wormer en in Oostzaan zijn staalslakken gebruikt in de bodem. Volgens een onderzoek van NU.nl, Investico en De Groene Amsterdammer liggen op 115 plekken in Nederland deze ‘potentieel vervuilende staalslakken, een restproduct uit de staalindustrie, dat zware metalen bevat en kan zorgen voor bodemverontreiniging’.

In een aantal gemeenten is het gebruik van staalslakken niet meer toegestaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) schreef eerder dat het ’te risicovol’ is om staalslakken te gebruiken. De milieuschade ontstaat volgens ILT als de staalslakken in contact komen met grond- en/of regenwater. De inspectie onderzocht tien plekken en vond in gevallen water met ‘een lage zuurgraad met een verhoogde pH-waarde, vergelijkbaar met gootsteenontstopper’. De milieuschade kan onder meer zichtbaar worden door de sterfte van planten.

In Wormer is de locatie de plek langs de Veerdijk waar eerder de tijdelijke Zaanbrug lag:

‘op een braakliggend terrein aan het water zijn staalslakken gebruikt. Volgens bodemonderzoek “bodemkwaliteitskaart regio Waterland” is er een “slakkenhoudende” laag aanwezig; gemeente bevestigt dat de slakken er nog liggen; op locatie magnetische grond aangetroffen, pH gemeten van 9.5.’

Veerdijk met Lassiestraat

In Oostzaan gaat het om het Noordeinde:

‘Hier zijn staalslakken gebruikt als bestrating aan de kant van de weg en onder de grond. Het terrein is afgedekt met 1m van hoofdzakelijk van zand. Volgens bodemonderzoek “bodemkwaliteitskaart regio Waterland” zijn slakken aanwezig; gemeente bevestigt dat de slakken er nog liggen; op locatie magnetische grond aangetroffen, pH gemeten van 9,5’.

Noordeinde Oostzaan, de aanduiding bij het onderzoek is ter hoogte van de twee stukken links van het woord ‘Noord’, dus onder Klaassebos en boven de caravanstalling.

De pH-waarde van 9.5 die in beide gevallen is gemeten, is inderdaad ‘hoog’.

Door Piet Bakker op basis van artikel op NU.nl en Investico. Extra informatie van Inspectie Leefomgeving en Transport en RIVM. Foto’s Wormer: De Orkaan (bovenaan mogelijke staalslakken, maar dat weten we niet helemaal zeker). Kaart Oostzaan: Google Maps. De gemeenten is om een reactie gevraagd.