Ondanks de 500 benodigde steunverklaringen en een positief advies van de referendumcommissie van Zaanstad probeert GroenLinks-fractieleider Natascha Stroo met behulp van andere partijen het referendum in de kiem te smoren. Stroo is aan het ‘nadenken’ en overleggen over een amendement om het verzoek om een referendum ‘niet in te willigen’ vanwege ‘zwaarwegende redenen’.
UPDATE: Het amendement staat inmiddels online. Het is ondertekend door de volledige coalitie: Eylem Köseoglu (PvdA – ook initiatiefnemer van het amendement), Natascha Stroo (GL), Jaap Keijser (POV), Hans Kuyper (ROSA) en Julie van t Veer (CDA), Fidel Lopes (VVD) en twee oppositiepartijen: Melchior Mattens (PvdD) en Anna de Groot (SP). De overweging zijn dat de indieners van het referendum eigenlijk geen belang hebben (gratis toegang voor Zaankanters is immers gegarandeerd), ze ook het publiek misleidende informatie hebben verstrekt om steun te krijgen, dat het ‘vertraging in de besluitvorming’ kan veroorzaken, negatieve financiële consequenties heeft, het ravijnjaar verergert en dat een onttrekkingsbesluit sowieso niet referendabel zou zijn.
Initiatiefnemer Stroo wil verder nog niets zeggen over wie er mede in gaan dienen en waarom voor deze onzekere juridische strategie wordt gekozen: ‘dat gaan we vanavond in de raad wel zien’. Tegenover andere partijen heeft Stroo al gezegd het wel ‘aan te durven’.
De Orkaan weet op basis van meerdere bronnen dat bijvoorbeeld ook D66 [update: die gaan het niet steunen overigens], CDA, POV en PvdA zijn benaderd. In totaal zouden zelfs ’tien partijen’ het samen willen indienen. Ook het college zelf zou voor afwijzing van het referendum zijn (waarmee ook ROSA en VVD binnenboord zouden zijn). Het amendement staat overigen nog niet op het Raadsinformatiesysteem. ‘Het kan nog de hele middag worden ingediend’ aldus Stroo.
Zwaarwegende redenen
De referendumverordening van Zaanstad bevat elf mogelijke redenen om een referendum niet door te laten gaan. Die zijn vrijwel allemaal niet van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld geen referendum gehouden worden over benoemingen, arbeidsvoorwaarden, tarieven, beroepsprocedures en begrotingen.
De Referendumcommissie – bestaande uit drs. Marion Veerbeek, dr. Philip van Praag en prof. dr. Joop van Holsteijn – schrijft in haar advies dat er eigenlijk maar twee opties zijn om het inleidende verzoek voor een referendum tegen te houden. Dat kan als het besluit een gevolg is van een al eerder genomen besluit waarover toen ook een referendum gehouden had kunnen worden (als aanvragers dus al een kans gehad hebben) en als er ‘andere zwaarwegende redenen’ zijn.
‘Geen belemmering’
Ten aanzien van de eerste optie (uitzonderingsgrond i) schrijft de Referendumcommissie:
‘Uit de tijdlijn blijkt weliswaar dat de raad geregeld is geïnformeerd en dat zij mogelijk zienswijzen heeft gegeven, maar dat zij geen integrale besluiten heeft genomen over de toekomst van de Zaanse Schans. Het advies van de referendumcommissie luidt dan ook dat er ten aanzien van “uitzonderingsgrond i” geen belemmering is om een referendum te kunnen houden over voorliggend voorstel.’
Dit is dus de eerste keer dat over dit besluit een referendum kan worden gehouden: ‘geen probleem’; aldus de referendumcommissie. Blijft over de uitzondering van ‘andere zwaarwegende redenen’. Dat kan wel aldus de commissie, maar dat moet supergoed gemotiveerd zijn en als de aanvrager naar de rechter stapt na afwijzing gaat de raad dat waarschijnlijk verliezen. Niet doen dus:
‘Wij willen in dit verband echter wel opmerken dat deze “zwaarwegende redenen” niet alleen daadwerkelijk en aantoonbaar zwaarwegend dienen te zijn, maar tevens bijzonder goed gemotiveerd dienen te worden. Een dergelijke uitzonderingsgrond is in eerdere gevallen door gemeenteraden elders gebruikt om een inleidend referendumverzoek af te wijzen. Tegen dit raadsbesluit bestaat bezwaar en beroep open, en de rechter heeft bij herhaling een gemeenteraad op dit punt in het ongelijk gesteld, in essentie vanwege het te lichtvaardig en/of onvoldoende gemotiveerd inroepen van deze uitsluitingsgrond’.
‘Algemeen belang’
Toch is dit precies wat met het amendement geprobeerd wordt. De aanvragers van het referendum zouden op het standpunt staan dat Zaankanters geen toegang tot de Zaanse Schans zouden krijgen maar dat zou niet in het raadsvoorstel staan. Bovendien zou het verzoek het ‘algemeen belang’ niet dienen, zouden de financiele gevolgen van uitstel groot zijn en zou het plan voor afsluiting wel eens niet door kunnen gaan (‘bestuurlijke onzekerheid business case’). Dat laatste is opmerkelijk: dat is namelijk precies het doel van het referendum.
De indieners zouden juridisch advies hebben ingewonnen over deze strategie. De eventuele betrokkenheid van ROSA (grote supporter van het Cultuurcluster-referendum) en referendum-partij D66 is uiteraard pikant.
UPDATE donderdag 22 mei 14.25: fractievoorzitter Merel Kingma van D66 gaat weten dat zij het amendement niet zullen steunen. Ze zijn wel benaderd om dat te doen maar kiezen er inderdaad als ‘referendum-partiij’ voor om het niet af te wijzen.
Cultuurcluster
De raad kan trouwens ook nog het definitieve referendumverzoek afwijzen. Bovendien is een referendum niet bindend, ook de uitslag kan genegeerd worden.
Zaanstad heeft slechte ervaringen met met afwijzen van een referendumverzoek. In 2017 heeft de gemeenteraad het verzoek voor een referendum over het Cultuurcluster afgewezen, ondanks een positief advies van een externe commissie van deskundigen. De rechter draaide die beslissing later terug.
Door Merel Kan en Piet Bakker. Bronnen: referendumverordening Zaanstad, Proces-verbaal ondersteuningsverklaring referendum Toekomstbestendige Zaanse schans 2025, Advies Referendumcommissie, Raadsvoorstel en besluitnota Inleidend verzoek tot het houden van een adviserend referendum, Natascha Stroo, en eerder nieuws op De Orkaan. Foto: Michel Schermer.
Echt heel verkeerd en ook een minachting naar de burgers toe die getekend hebben voor een referendum. En wederom geen 1 woord over een eventueel fietspad dat door de kalverpolder of mogelijk essentieel vleermuisroutes kan gaan lopen. Wat voor keuzes gaan hierin gemaakt worden. Tel hier dan maar een jaar bij op voor degelijk natuuronderzoek om de impact hiervan te bepalen. Als alle groene partijen hiervoor zouden kiezen dan zijn ze voor mij niet meer groenwaardig. Ik heb gestemd voor meer groen en natuur. Niet op een ander beleid voor de Zaanse Schans en meer verstoring voor natura 2000 gebieden. Dit was geen onderdeel van de gemeenteverkiezingen en daarom zouden wij via een referendum dit alsnog kenbaar kunnen maken. Dat is democratie en niet alles in geheimhouding en alles doordrukken.
De draaikontendemocratie van GroenLinks en PvdA: een referendum alleen als het hén uitkomt. En nu, samen met hun laffe coalitiegenoten, slopen ze het fundament van onze democratie. Schaamteloos.
Welk besluit? Er is immers nog niets besloten en zeker niet hoe de zaken eruit gaan zien wat betreft bewoners, bezoekers horeca, fietsers etc.
Laat de initiatiefnemers van het invoeren van entreegeld eerst maar eens met een gedegen plan komen.
Nu loopt men voor de muziek uit.. "We gaan entree heffen en de rest zien we later wel", is nu zo'n beetje de strekking van het verhaal.
Het plan rammelt nog steeds aan alle kanten en de werkelijke kosten zijn nog lang niet duidelijk.
Daar zijn de kosten van een referendum een schijntje bij, schat ik zo in.
Echter zijn de baten van de entreegelden al min of meer uitgegeven door de dames en heren politici van Zaanstad.
Natascha Stroo,
vraagje:
als over een aantal jaar blijkt dat
a. alles vele malen duurder uitvalt dan begroot ( een gegeven bij politieke besluiten).
b. fietsers toch uiteindelijk over drukke wegen moeten fietsen (ook een gegeven dat men eerst besluit en dan pas gaat kijken of een fietspad aanleggen wel haalbaar is).
c het zaans museum toch gesloten is.
(niemand uit het buitenland kijk daar naar om, het is snel molens kijken en hup naar de volgende plek, Volendam bv.).
ga je dan ons nog steeds voor onwetende donoren uitmaken en ben je dan verantwoordelijk te houden voor het naderende debacle?
vraag me dat af als inwoner van Zaandijk.
ik wil graag een voorspelling doen: vroeger of later komt de gemeente er achter dat het zonder voorwaarden gratis toelaten van inwonende van Zaanstad en Wormerland in strijd blijkt met NL en EU recht (zie oa arrest Hof van de EU van 16 januari 2003 C-388/01 'toegang museum II'), waarna de gratis toegang wordt ingetrokken voor de betrokken inwonende. Hiermee vervalt het argument om het referendum vanwege een 'zwaarwegende redenen' niet door te laten gaan en zijn de verzoekers van het referendum wel degelijk belanghebbenden!
Het gaat in dit artikel over het even van tafel vegen van een referendum, niet wie er nu wel of geen gelijk heeft.
Het vertrouwen in onze overheden en democratie blijft maar dalen.....hoe zou dat nou toch komen ?
Deze politici zouden zich moeten gedragen als volksvertegewoordigers. Zij behoren de burger te dienen, immers ze zijn gekozen en worden betaald door de burger. Wil je dat niet dan stap je op. Functie elders.
Het referendum is een uiterst democratisch middel om te politiek te corrigeren. Mits die politiek de middelvinger opsteekt naar de burger en zich een vorm van autocratie toe-eigent om hun eigen gang te kunnen gaan. De rutte-doctrine heeft zich ook al genesteld in de gemeentelijke politiek. Gewoon je gang gaan, aandacht veinzen, kritiek negeren en de democratie onder uit halen. Zeer verwerpelijk.
Ravijnjaar? Is dat waarom dit plan er met zoveel haast doorheen wordt gedrukt? Moet de Zaanse Schans in 2026 de gemeentekas redden?
Dat spekken van de gemeentekas is ook met andere Zaanse Schans gerelateerde zaken mogelijk: parkeerbeleid/ parkeergeld voor bezoekers bijvoorbeeld.
We hebben een Gemeente Raad die democratisch is gekozen of je dit nu leuk vind of niet. Zij hebben hun oor te luister gelegd bij de burgers en hiervanuit nemen zij een besluit. Zo hoort het ook. Een Referendum kun je houden wanneer de Gemeente Raad hier gezamelijk niet uit komt. Is hier blijkbaar niet het geval. Wanneer er toch een Referendum word gehouden moet dit ook duidelijk uitgelegd worden aan de Burger over het en waarom zei dit willen. wat de kosten zijn b.v. De kosten van het referendum opzich moeten ook betaald worden door de houders hiervan en niet door de Gemeente,
Kijk, iemand met een nuchtere en realistishe kijk op het besluit.
Bizar… GroenLinks moet en zal haar zin krijgen. En dus komt er zelfs een voorstel om het referendum verzoek af te wijzen? Zelfs tegen het positieve besluit van de referendum commissie in?
Elke keer als ik denk dat het niet erger kan in Zaanstad, komt er weer een nieuwe wending. Op dit soort momenten schaam ik mij ervoor deel uit te maken van deze gemeenteraad. Maar we geven niet op, we blijven strijden voor normale goed doordachte plannen, luisteren naar inwoners en gezond verstand.
En het is dus helemaal niet zeker of de ‘Zaankanter gratis mag’. Juridisch is dat namelijk een ingewikkelde zaak. Werken met vrijkaartjes kan, dat doet het Zuiderzeemuseum bijvoorbeeld,maar is natuurlijk wat anders dan ‘vrije toegang’. En wat dan voor de inwoners van Wormerland? Oud zaankanters? Familie van Zaankanters? Het is ook hun erfgoed! En wat doet vrije toegang voor Zaankanters met het businessmodel? Mag iedereen gratis een molen in, terwijl Zaankanters nu een kaartje kopen of lid zijn van de Zaansche Molen, Is allemaal helemaal niet uitgezocht en onderbouwd. Dus de rechter zal gehakt maken van de zogenaamde stellige onderbouwing van mevrouw Stroo.
De Democratie in Zaanstad Wordt Begraven als de Raad het Referendum Afwijst
De poging van GroenLinks-fractieleider Natascha Stroo en andere partijen om het referendum over de entreeprijs van €17,50 voor de Zaanse Schans tegen te houden, is niets minder dan een aanslag op de lokale democratie. Wat we hier zien is een verontrustend voorbeeld van hoe gekozen volksvertegenwoordigers de stem van het volk proberen te smoren wanneer die stem hen onwelgevallig is.
Het is ronduit schokkend dat politieke partijen een democratisch instrument als het referendum proberen te ondermijnen, terwijl aan alle formele vereisten is voldaan. Er zijn meer dan 2300 steunverklaringen verzameld binnen 1.5 week wat aantoont dat er substantieel draagvlak is onder de bevolking. Bovendien heeft de Referendumcommissie, bestaande uit deskundigen op het gebied van democratie en referenda, een positief advies gegeven. Deze commissie heeft expliciet aangegeven dat er geen belemmeringen zijn om een referendum te houden over dit voorstel.
Het is bijzonder cynisch dat partijen die zichzelf als progressief en democratisch beschouwen, zoals GroenLinks en mogelijk D66, nu voorop lopen in het frustreren van burgerparticipatie. Juist deze partijen zouden moeten staan voor meer inspraak en betrokkenheid van burgers bij besluitvorming. Het feit dat zij nu een amendement voorbereiden om het referendum “niet in te willigen” op basis van “zwaarwegende redenen” die door de Referendumcommissie al als juridisch kwetsbaar zijn bestempeld, toont aan hoe principes kunnen buigen voor politieke opportuniteit.
Het is dan ook een dringende oproep aan de collega’s om dit amendement te verwerpen en het referendum doorgang te laten vinden. Laat de inwoners van Zaanstad zelf beslissen over de toekomst van hun cultureel erfgoed. Dat is wat democratie betekent: de macht aan het volk. Als de raad dit referendum tegenhoudt, begraaft zij niet alleen de democratie in Zaanstad, maar ook haar eigen geloofwaardigheid als vertegenwoordiger van de bevolking.
Jos, D66 heeft aangekondigd tegen het amendement dus in beginsel voor een referendum te stemmen. Ik hoop dat er meer partijen op deze lijn zitten, al was het maar om juridisch gezever te voorkomen als het besluit om toegang te heffen niet meer teruggedraaid kan worden, of, nog erger, de rechter een dergelijk besluit terugdraait hetgeen de gemeente weer geld gaat kosten. Gemeenteraad let dus goed op waar je mee bezig bent om ernstige juridische en financiële gevolgen te voorkomen.
Ja Jos het is helaas een feit dat de fractie leider van Groen Links, alle middelen aangrijpt om een referendum te voorkomen. Het lijkt erop dat zij de principes van de eigen partij verloochend om haar zin kost wat kost door de drijven. Het was te verwachten gezien de voorgeschiedenis maar ik vraag mij af wat dit nog met democratie te maken heeft.
Dat misschien 1 procent van de inwoners van Zaanstad het niet eens is met een voorstel. Wil niet zeggen dat alles moet worden uitgesteld en gedwarsboomd met referenda. Het is nodeloos misbruik van belastinggeld en dwarsbomen van democratie. Democratie is de meeste stemmen gelden en niet dat een minderheid alles blijft dwarsbomen omdat ze het er niet mee eens zijn.
Ondernemen is vooruit zien. Dat betekent dat ondernemers kijken welke kansen er liggen in veranderingen. Het lijkt er nu vooral op dat de ondernemers vooral willen wat hen het best uitkomt en niet wat goed is voor de belastingbetaler in Zaanstad.
Jou partij had ook moeten instemmen maar nee DZ is overal tegen
Precies dat. Niet zo gek dat het een puinhoop is bij DZ.
Wij zijn alleen tegen slechte voorstellen !
Elk voorstel is slecht, behalve dat van uw partij.
Het hele verhaal is voor mij volstrekt onduidelijk. Hoeveel moet er nou per jaar aan onderhoud worden opgebracht. Wat zijn de opbrengsten op dit moment per jaar (parkeren / horeca / molenbezoek). Wat is het verschil? Pas dan kan je een besluit maken over entree hoogte (indien nodig) en toekomstvisie. Zolang je dat niet weet dan is dit hele verhaal voor mij als burger volstrekt onduidelijk. Kun je 100 referenda houden maar je moet wel weten wat en hoe!
Dat is het inderdaad Cees Buijs. Want wij kunnen dan wel via het referendum aangeven voor of tegen te zijn, welk kostenplaatje komt er dan voor rekening van de Zaanse burger?
En is een meerderheid van de Zaankanters bereid via verhoging van de lasten en belasting om steeds meer te moeten investeren in het Zaanse Schans project waarbij de partijen met de grootste belangen elkaar de tent uit vechten?
Dit weten wij toch allang van dit Gemeentebestuur. Alles vooruit of opzij schuiven is het motto van dit bestuur. Zij bepalen wat belangrijk of interessant ( voor hen althans ) is. Er zijn zoveel van dit soort problemen die zo behandeld zijn en worden. Jammer, gemeente beslis nu eens met kordate kracht op diverse gebieden. Er is genoeg werk aan de winkel voor de komende jaren. Denk aan herstelwerk , onderhoud straten etc. Burgemeester Hamming laat je eens zien op ander vlak dan alléén maar fijne en gezellige dingen. Succes B en W van de Gemeente Zaanstad.
Kan er niet gelijktijdig een referendum komen om tegen de raad, wethouders en burgemeester te stemmen.
Er wordt in Zaanstad (schaamstad) te weinig geluisterd naar de burgers.
Niet alleen in Zaanstad......
Uitholling van de nog resterende democratie! Wat is dit voor gemeenteraad, wat is dit voor bestuur?
D66 is een partij die haar beginselen totaal bij het vuil hebben gegooid, hun enig doel lijkt nu nog te zijn om lekker tegen de macht aan te blijven schurken. Hierom lachen lukt me echt niet meer, enorme woede is wat ik voel.
In dit geval heeft D66 aangekondigd tegen het amendement dus voor een referendum te stemmen.
Ja dat wekt geen verbazing, de Zaanse bestuurders zitten niet te wachten op andere ideeën
dan de hunne. Men heeft een geheel eigen kijk op democratie. Zwart lakken, Geheim houding, daar is mee te leven maar een mogelijk referendum, nee zeg zijn we nauw helemaal gek geworden. Daar moeten we niet aan beginnen, die domme burgers begrijpen de belangen in deze zaak niet. Maar geen paniek mevrouw Stroo zal het wel regelen.
Alleen al het feit dat ze op deze manier de Zaanse bevolking proberen de mond te snoeren is in mijn ogen walgelijk en ondemocratisch, ik wacht dit af en zal bij de volgende gemeenteraadsverkiezing rekening mee houden.
De ‘zwaarwegende redenen’ zullen wel tot zeer geheim worden verklaard of zwartgelakt worden. Dat is tenslotte het business model van de gemeente Zaanstad.
De gemeente Zaanstad misbruikt het instrument van geheimhouding om publicaties die haar ongelijk of incompetentie blootleggen, aan het zicht te onttrekken.
Deze geheimzinnigheid ondermijnt het democratisch proces en dient slechts om de oppositie monddood te maken.
Artikel 7 van de Grondwet wordt met voeten getreden.
Wanneer wethouders zich al niet meer aan de wet houden, is elke rechtsorde zoek.