Hardrock en de levende natuur gaat zelden hand in hand maar toch schoot Rammstein (Giftig) in mijn brein bij het lezen van het voorstel van één van de eigenaren van het huis van de vis.

Im Wasser und zu Land
Ist uns viel getier bekannt
Rastlos durch Ihre Reviere streifen 
Darf man sich nicht dran vergreifen.

Als je voor je rust een hengeltje wilt uitgooien, dan moet je een vispas hebben van een hengelsportvereniging. Die vereniging kan van de eigenaar van het water in de Zaanse omgeving: Rijk (Noordzeekanaal), Provincie (N-Hollandskanaal), Gemeente (Zaan), of Waterschap (overig water) een zogenaamde huurovereenkomst krijgen.  

Die eigenaar heeft dan wel twee huurders op datzelfde water. Namelijk de beroepsvisserij die gemiddeld genomen het Aalvisrecht heeft en de sportvisser die dan het zogenaamde Schubvisrecht heeft. Dat is lekker makkelijk voor de eigenaar van het water want het vissen op de bedreigde en rode lijstsoort Aal (of paling) valt onder de rijksregelingen. Het Schubvisrecht niet!

Nu zijn er voor elk water, via de zogenaamde Kader Richtlijn Water (KRW) door GS normen en maatlatjes vastgesteld waar voor 2027 aan voldaan moet worden. Die inspanningen lopen al 25 jaar. Daarbij gaat men er terecht van uit dat de sportvissers niets ‘onttrekken’, die zetten normaliter de vissen weer terug. (Ja, ook ik weet dan er dat er toch altijd een paar eetvissers over blijven). De beroepsvisserij daarentegen onttrekt vissen voor de dood. Elke Aal die gevangen wordt,wordt gerookt, gebakken of gekookt.

Sportvissers vangen de vis voor het leven door hem terug te zetten. In de beroepsvisserij mag je volgens de landelijk geldende Visserijwet diverse vangtuigen gebruiken die je als sportvisser niet mag gebruiken en voor de rode lijstsoort de Aal is er een specifiek vangtuig: de fuik.

Als je bijvoorbeeld in een groot polderwater het Aalvisrecht hebt als beroepsvisser, dan moet je de bijvangsten, normaliter Schubvis, terugzetten want die ‘behoort’ aan de sportvisser (*). Dat gebeurt ook.

Maar nu heeft de eigenaar van het meeste water in Noord-Holland vanuit een vorm van extreme regelneverij en niet goed geïnformeerd zijnde over de effecten van zijn/haar handelen, het voornemen dat de Schubvis die per abuis in een Aalvisfuik belandt ook door de beroepsvisser meegenomen mag worden voor de dood.

Dat komt neer op het feit dat je als beroepsvisser ook vissen van een “ander” mag houden en dat je als water(kwaliteits) beheerder meer vissen laat onttrekken in een watersysteem dan goed voor dat systeem is.

De knaagvraag is dan ook, waarom doet die waterbeheerder dat? Te meer omdat in de 56 KRW ‘waterlichamen’ er geen enkel systeem is die aan de meetlat Vissen voldoet. Er zijn al te weinig soorten, zeker in de Zaanse wateren.

Al in 2000 bleek dat ten opzichte van de jaren 80 de samenstelling van het “vissenvoer” (**) qua soorten gehalveerd en qua individuen aantal zelfs met een factor 7 afgenomen (H.van Dam 2003). Die anorexia alleen al heeft effect op de samenstelling van die visstand. Het is meer van hetzelfde geworden!

Als b.v Nederland sta je toe dat een rode lijst soort gevangen wordt en als eigenaar van het water sta je feitelijk toe dat er nog meer vis gevangen wordt en verdwijnt uit het systeem terwijl het systeem op zich al niet voldoet en dat allemaal onder het mom van dat is goed voor het onderwatermilieu. En dat in de week van de biodiversiteit.  

Ik heb zelden zo’n staaltje van greenwashing gezien. Krijg nou het hubus qulubus denk ik dan. Als je de echte visspecialisten spreekt dan volgen die de redenering van het waterschap ook niet en het moet dan ook een denkfout of een volledige black-out van een slecht gesouffleerde bestuurder zijn. Ik zou willen dat ik het verstand had dat ze daar missen!

Gelukkig mogen ook sportvissers, in NoordHolland alleen al pakweg 50.000 en daarvan bij de Hengelsport Vereniging Zaanstad zeker 5000, af en toe stemmen. Wedden dat de bestuurder die kritische massa ff vergeten is. Hou dat in je gedachte en …. Rammstein die eindigt overigens met:

Doch gut getarnt liegt die Gefahr. 
Gleich neben mir, bedrohlich nah. 

Visvriendelijke groet Hans Roodzand

  • (*) Die afspraken zijn vastgelegd in een visplan waarin Sport – en Beroepsvisser onderling afspraken maken.
  •  (**) Slakjes, kevers, wantsen, vlokreeften, muggenlarven enz.

Door: Hans Roodzand, Aquatisch ecoloog. De foto boven komt uit het Orkaan-archief.