De sluiting van de lunchroom en het Sweets Café van Günay in Zaandam blijft de gemoederen bezighouden. De fracties van Democratisch Zaanstad en Denk hebben het college van B&W maar liefst 29 schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken, naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak die de sluiting terugdraaide.

Volgens de voorzieningenrechter in Alkmaar heeft burgemeester Jan Hamming te zwaar ingezet door de horecazaken te sluiten en de vergunningen in te trekken. De rechter noemde de sancties ‘disproportioneel’ en stelde dat het juridische fundament onder het besluit wankel was. De maatregelen volgden op een controle waarbij dertien mensen zonder geldige werkstatus zouden zijn aangetroffen. Toch ontbraken aanwijzingen voor uitbuiting of structureel wangedrag.

De fracties willen weten waarom mildere maatregelen niet zijn overwogen en hoe toekomstige besluiten beter juridisch worden onderbouwd. Ook wordt gevraagd hoe ondernemers beschermd worden tegen reputatieschade en hoe de gemeenteraad haar controlerende rol beter kan vervullen.

De sluiting, het etiket ‘slecht levensgedrag’ en de slordige besluitvorming hebben volgens de raadsleden niet alleen het ondernemersvertrouwen geschaad, maar roepen ook bredere vragen op over transparantie, proportionaliteit en rechtszekerheid.

Lees meer over deze geschiedenis.

Door: Merel Kan, op basis van de Artikel 51 vragen DZ-DENK nav sluiting lunchroom op de Gedempte Gracht in Zaandam en het Orkaan-archief. De foto boven is gemaakt door Di-Lan Sun.