De sluiting van de lunchroom en het Sweets Café van Günay in Zaandam blijft de gemoederen bezighouden. De fracties van Democratisch Zaanstad en Denk hebben het college van B&W maar liefst 29 schriftelijke vragen gesteld over de gang van zaken, naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak die de sluiting terugdraaide.
Volgens de voorzieningenrechter in Alkmaar heeft burgemeester Jan Hamming te zwaar ingezet door de horecazaken te sluiten en de vergunningen in te trekken. De rechter noemde de sancties ‘disproportioneel’ en stelde dat het juridische fundament onder het besluit wankel was. De maatregelen volgden op een controle waarbij dertien mensen zonder geldige werkstatus zouden zijn aangetroffen. Toch ontbraken aanwijzingen voor uitbuiting of structureel wangedrag.
De fracties willen weten waarom mildere maatregelen niet zijn overwogen en hoe toekomstige besluiten beter juridisch worden onderbouwd. Ook wordt gevraagd hoe ondernemers beschermd worden tegen reputatieschade en hoe de gemeenteraad haar controlerende rol beter kan vervullen.
De sluiting, het etiket ‘slecht levensgedrag’ en de slordige besluitvorming hebben volgens de raadsleden niet alleen het ondernemersvertrouwen geschaad, maar roepen ook bredere vragen op over transparantie, proportionaliteit en rechtszekerheid.
Lees meer over deze geschiedenis.
Door: Merel Kan, op basis van de Artikel 51 vragen DZ-DENK nav sluiting lunchroom op de Gedempte Gracht in Zaandam en het Orkaan-archief. De foto boven is gemaakt door Di-Lan Sun.
Als het een Nederlandse bakkerij met Nederlandse lekkernijen was geweest ben ik heel benieuwd of DENK ook zo hoog van de toren geblazen had. Ik heb het antwoord al. U ook?
Ik ben er voor alle Zaankanters maakt u zich zeker geen zorgen.
En dan ben ik weer benieuwd of burgemeester Hamming zo rigoureus had gehandeld
13 werknemers zonder werkvergunning is overtreding van de wet dus naar mijn mening heeft de rechter het helemaal verkeerd en had hij de wet moeten uitvoeren zoals die in het wetboek van strafrecht staat. Pappen en nathouden beleid helpt niemand. En wat gaat er gebeuren met die 13 werknemers? Worden of werden die zwart betaald dus daar zal de eigenaar ook voor op moeten draaien wegens het niet afstaan van belastingen e.d, als ze inderdaad zwart werden betaald? Of het nu eenTurkse bakkerij of Nederlandse bakkerij is, iedereen moet zich aan de wet houden aan de Nederlandse wet en regelgeving.
exact, helemaal mee eens,
Na het maken van een forse overtreding op het gebied van veel illegale arbeid wordt dit bedrijf nu aan vele kanten bewierookt en goedgepraat. Doet u dat ook als er een bekeuring wordt uitgeschreven als u vergeet dat rood licht stoppen betekent.
Ophouden met recht praten wat krom is ook al is het eten en service uitmuntend bij dit bedrijf.
juist, wettelijke overtredingen zijn niet oké, stoppen met het hand boven de hoofden houden, genoeg keuze kwa lekkere broodjes kopen in de Dam straat
Het is goed dat de raadsleden van Democratisch Zaanstad en Denk hun controlerende rol serieus nemen. Wat er met de onderneming van Gunay is gebeurd, had nooit mogen gebeuren zeker niet als de rechter oordeelt dat het besluit van de gemeente te zwaar en juridisch twijfelachtig was.
De gevolgen voor de ondernemer zijn enorm. Dat mag niet zomaar worden weggewuifd. De gemeente is nu aan zet om open en eerlijk verantwoording af te leggen. Zorgvuldigheid en transparantie zijn geen luxe, maar een verplichting tegenover inwoners én ondernemers.
Je kunt je ook afvragen hoe het kan dat een ondernemer dertien werknemers zonder werkstatus in dienst heeft
Zolang men er binnen de eigen bestuurs geledingen in slaagt een meerderheid te houden die de huidige handelwijze steunt zal er weinig veranderen. De burgemeester heeft zijn speerpunten vastgesteld, en neemt een tik op de vingers van de rechter op de koop toe. Dat er mogelijk opnieuw schade vergoedingen gevraagd gaan worden, zal het beleid ook niet veranderen. Het grootste probleem is dat men in de ijver om misstanden aan te pakken, onzorgvuldig te werk gaat, er deskundigheid ontbreekt, en er stukken aan de rechtbank worden gezonden die juridisch niet goed in elkaar zitten. Maar het blijft het verhaal van de ezel en de steen in Zaanstad.
Voor de burgemeester zijn het dossiers maar voor burgers en ondernemers is het hun integriteit en goede naam! Dat is niet uit te drukken in paar euro's.
Er is een structurele lijn van handelen zichtbaar van B&W. We zagen dit ook bij het handelen van het interventieteam. Deze groep bestuurders heeft besloten dat wet- en regelgeving niet voor hun van toepassing is. Mooi signaal naar de eigen bevolking. Eigen ambtenaren worden gedwongen tot ontslag en kritische raadsleden worden kapot gemaakt. Regelrecht een schandaal.
je vergeet gemakshalve dat de ondernemer in kwestie als eerste de fout in is gegaan.