De gemeente Wormerland breidt opnieuw haar opvangcapaciteit voor Oekraïense vluchtelingen uit. Na eerdere locaties, zoals de pastorie aan de Dorpsstraat en de modulaire woningen aan De Kleine Braak, heeft de gemeente nu het voormalig zorgcomplex aan het Torenplein 5-6 in Wormer aangekocht.
In het pand, dat eerder eigendom was van de Prinsenstichting, worden 38 opvangplekken gerealiseerd.
Het pand werd tot voor kort op Funda aangeboden als ‘maatschappelijk vastgoed’ met herontwikkelingsmogelijkheden, met een vraagprijs van bijna € 1,5 miljoen. De verkoop vond plaats via een inschrijving die sloot op 1 mei van dit jaar. De overdracht aan de gemeente staat gepland voor begin september.
Het gebouw uit 2005 wordt geleverd met twaalf wooneenheden, verdeeld over twee verdiepingen, met gezamenlijke woonkamers, keukens en sanitaire voorzieningen. Er is een inpandige lift aanwezig en het pand is zo’n 660 vierkante meter groot. De gemeente ziet er voldoende potentie in om het relatief snel geschikt te maken voor bewoning door vluchtelingen.
38 mensen, 14 kamers
Volgens de gemeente zal de locatie onderdak bieden aan een gemengde groep Oekraïners: mannen en vrouwen van verschillende leeftijden. Zij worden verdeeld over veertien kamers. De gemeente schrijft dat veel van de Oekraïense vluchtelingen in Wormerland actief bijdragen aan de samenleving, onder andere via werk. Net als op andere opvanglocaties zal de gemeente ondersteuning bieden aan de nieuwe bewoners.
Oplopende druk
Sinds de oorlog in Oekraïne in 2022 begon, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen uit dat land. Wormerland heeft inmiddels zes opvanglocaties met in totaal 146 plekken. Die zijn allemaal bezet. Met de aankoop van het pand aan het Torenplein ontstaat er extra ruimte om aan de blijvend hoge vraag te voldoen.
Wethouder Marc Wit laat via het persbericht weten dat de gemeente voortbouwt op ervaring:
‘Net als bij de pastorie aan de Dorpsstraat creëren we hier veilige huisvesting, met oog voor de buurt en in samenwerking met betrokkenen.’
Informatieavond
Na de overdracht volgen nog enkele aanpassingen aan het pand. De werkzaamheden zijn beperkt, waardoor de eerste bewoners al eind september of begin oktober hun intrek kunnen nemen. Omwonenden en geïnteresseerden worden in september uitgenodigd voor een informatieavond.
Spoedzoekers
Mocht de opvang van Oekraïners in de toekomst niet langer nodig zijn, dan overweegt de gemeente om het pand in te zetten voor andere urgente doelgroepen, zoals spoedzoekers. De flexibiliteit van het gebouw maakt dit mogelijk.
Door: Dorine Kat, met gebruikmaking van het Orkaan-archief en het persbericht van Wormerland.
Gelukkig is er een bestemming voor gevonden, beter dan leegstand, wat dat is mij een doorn in het oog.
en voor de oudjes die al lang wachten op een kamertje in torenerf word weer niks gedaan daar is ook een flink te kort aan daar kunnen ze het toch ook voor gebruiken maar daar vangt de gemeente natuurlijk geen cent vergoeding voor dus die kunnen nog wel wachten
te schofterig voor woorden ouderen en jongeren komen nergens meer in aanmerking.
of ik met m'n gezin in een vochtige tochtige huis.
waar gaat dit naar toe, en kan allemaal maar.
snap dat die mensen een plek nodig hebben maar waarom worden eij benadeeld.
hebben jaren lang aan belastingen betaald en Nederland opgebouwd en dan moeten wij maar dir alles slikken.
geen woorden voor.
Nederland is niet meer wat het was en zal het nooit meer worden.
en dan maar raar vinden dat mensen depressief worden en racistisch.
die mensen kunnen er niks aan doen maar het beleid van Nederland maakt het dat je racistisch word!!!!
schande !!!!
Wat een reacties weer. Ik snap dat u in een groepswoning wil wonen samen in 1 huiskamer de badkamerd delen en samen in eem.keuken wilt koken met andere gezinnen. ?
Torenerf is van de Zorgcirkel, een zelfstandige zorginstelling. Voor het verlenen van die zorg hebben zij contracten met zorgverzekeraars, niet met de gemeente. Ook de Zorgcirkel had een bod uit kunnen brengen op het gebouw maar voor zover ik weet hadden zij geen belangstelling.
Nu Oekraïne oké
En daarna wat dan.
Ik zit niet te wachten op andere nationaliteiten na Oekraïne.
Een vriend van mijn zijn kinderen moeten uit de gelelis flat weer naar huis.
Nergens ruimte voor ze.
Hoe verkoop je als Nederland zijnde al die plekken voor niet Nederlandse inwoners terwijl onze kinderen het huis niet uit kunnen of zelfs terug moeten.
Kijk naar whatsright aflevering woningbouw.
gewoon op de NPO app een haf uurtje en u bent op de hoogte van hoe het zo gekomen is.
Toch geïnteresseerd geraakt kijk dan ook de afl.
over:
Gezondheidzorg
En deeltje 4
de asielcrisis.
Of erger nog, onze jongeren die Nederland noodgedwongen achter zich laten omdat hier geen toekomst is op te bouwen door de woningnood. Mijn kleinkind denkt er uit pure wanhoop serieus over na om dan maar buiten Nederland een gezin te starten.
Er wordt ook niks gedaan voor de jongeren in wormer die naar een betaalbare woning zoeken
mijn zoon is ook woning zoekend maar die kan niks vinden. Koopwoningen zijn te duur en er te weinig sociale huurwoningen zijn. hij is nu 23 maar hoor al om me heen dat er ouders zijn waarvan hun kinderen al 35 zijn en nog steeds bij hun ouders wonen omdat er geen woningen zijn !!!
Kijk even wie de veroorzaker is.. van deze sociale woningcrisis . Hij heet Stef Blok en was een minister .
Ojaah en de veroorzaker van de gezondheidszorg ellende heet Hans Hoogervorst.. tis een kleinigheidje. hij was ook een Minister.. Voor welke partij ook alweer dat ben ik bijna vergeten.
Ik snap t niet helemaal, in de woningen op de foto wonen nu toch al mensen? Of gaan die verhuizen oid? Anders: welk pand heeft men t dan over? (verder vind ik t wel interessant, woon er vlakbij)
Van de buitenkant lijken het afzonderlijke woningen maar het is een enkel gebouw. Het was een vestiging van de Prinsenstichting die onderdak bieden aan mensen met een beperking. Nu staat het leeg. De binnenkant kun je nog bekijken op Funda, https://www.fundainbusiness.nl/zorg/verkocht/wormer/object-43822365-torenplein-5-6/
Volgend jaar dus weer een verhoging van de gemeentelijke belastingen.
Volg dit niet, sorry.
Jan, dit zal met grote waarschijnlijkheid met een gesloten portemonnee gaan, en op het vastgoed zal de gemeente uiteraard verdienen in de toekomst.
Gemeente Wormerland begint zo langzamerhand op een soort van huisjesmelker te lijken, die onder het mom van barmhartigheid er alles aan doet om mensen te helpen waarvan men zeker weet dat daar een vergoeding vanuit het rijk tegenover staat zowel voor de aanpassingen van de woningen alsmede voor de plaatsing van deze groep mensen.
Dit pand had met de nodige aanpassingen ook prima geschikt gemaakt kunnen worden voor oudere mensen uit Wormer die op een wachtlijst staan of jongeren die graag willen starten met een gezinnetje. Ook zij zijn van belang voor Wormerland het enigste nadeel is dat zij nu gestraft worden omdat ze geboren zijn in Wormerland
Waarom zouden de gemeentelijke belastingen daardoor moeten stijgen? Het pand houdt waarde dus als de opvang niet meer nodig is kan het weer verkocht worden. Bovendien zijn de kosten voor de opvang voor het Rijk, Wormerland krijgt daar een vergoeding voor.