Iedereen met een tuin of een balkon kan eraan meedoen; vanaf vandaag start de Landelijke Tuinvlindertelling. Ieder jaar tellen mensen in het hele land de vlinders rondom hun huis. Zo hoopt de Vlinderstichting er achter te komen hoe het met de vlinderpopulatie gaat.
Dat is belangrijk, want de laatste jaren holt het aantal vlinders in Nederland achteruit. Juist vlinders reageren heel snel op veranderingen in het milieu, bijvoorbeeld door klimaatverandering.
Ook in de Zaanstreek zijn er veel minder vlinders, maar volgens Nico Dekker van de werkgroep Vlinders van de KNNV / afdeling Zaanstreek, vermindert de populatie niet zo snel als elders in het land:
‘Bij ons is het relatief vochtig en de regen van de laatste tijd heeft de waardplanten goed gedaan.’
Waardplanten
Voor vlinders, maar ook voor andere insecten, zijn waardplanten heel belangrijk, legt Dekker uit. Het zijn planten waar rupsen hun voedsel vandaan halen zodat ze later goed kunnen verpoppen. Maar als ze eenmaal vlinder zijn, zijn dezelfde planten weer belangrijk om hun eitjes kwijt te kunnen. Rupsen zijn trouwens heel kieskeurig en dat zorgt dat niet alle planten geschikt zijn.
Wie vlinders in de tuin wil hebben, moet dus voor waardplanten zorgen. Het klinkt misschien gek, maar brandnetel is zo’n waardplant. ‘Goed bijhouden’, zegt Dekker. ‘Dan heb je er geen last van als mens, maar zijn de vlinders je eeuwig dankbaar.’
Biologisch
Als je je tuin vlindervriendelijk wil maken, doe je er verstandig aan je planten en bloemen bij een biologische kweker te kopen. Planten bij tuincentra zijn vaak heel mooi, maar zeer dieronvriendelijk, zegt Dekker:
‘Die planten zijn bespoten en zitten vol gif. Dan zijn ze wel aantrekkelijk voor voedsel, maar de insecten zijn zichzelf aan het vergiftigen.’
Vlinders die je tegen kan komen in je tuin zijn Atalanta, Landkaartje en Dagpauwoog. De Kleine Vos zie je in onze streek ook nog wel en dat is best goed, want elders in Nederland komt die vlinder haast niet meer voor.
Als je mee wilt tellen, dan kun je dat het beste doen tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Kies een zonnig moment uit, want vlinders laten zich dan juist veel zien. Kijk een kwartiertje goed rond en noteer hoeveel vlinders je ziet en geef ze door via Tuintelling.nl. Ook als je geen vlinders hebt gezien, kun je dat doorgeven. De tuintelling duurt het hele weekend.
Door Di-Lan Sun. Bronnen: Vlinderstichting en Nico Dekker van werkgroep Vlinders KNNV / afdeling Zaanstreek. Foto boven (een landkaartje): Renate Sun-Louw.
Ik verbaas mij ook over het maaidrang bij ons aan de Kalverringdijk. De overheid maait in gedeeltes maar particulieren maaien de begroei-ing kort en zeggen dan dat het er weer "netjes" uitziet. Het is onnatuurlijk en slecht voor de insecten en dus ook voor de vogels.
Nog steeds worden er veldjes en bermstroken n.m.m onterecht gemaaid. Ook in het Twiske zijn ze de loonbedrijven kennelijk goed gezind. Rond Koningsdag verheugde ik mij op het zien van het oranjetipje, die vooral voorkomt bij de Pinksterbloem. Maar een paar dagen nadat de pinksterbloem bloeide werd er rigoreus gemaaid, op stukken waar geen mens last van heeft van hogere begroeiing. Geen oranjetipje meer gezien. Zo nu en dan wordt er hier en daar wat onkruidzaad gezaaid, ideaal voor de bijen de de vlinders. Ik zie in Zaanstad mogelijkheden genoeg omdat te doen, waarom gebeurt dat niet?
Ik denk dat deze telling net als met vogeltellingen geen enkel beeld geeft van de aantallen. In mijn ogen een zinloze oproep om mee te doen. Ik zie in mijn tuin heel veel vlinders, maar even later zitten ze bij de buren of nog verder. Ieder weldenkend mens kan weten dat vlinders/vogels enz. zich verplaatsen en daardoor dus niet te tellen zijn.
Wie dit bedacht heeft weet ik niet maar ik doe niet mee.
biologisch... sprinklr.co