Verscholen tussen de bomen op het Hembrugterrein zit sinds kort Miki Bakkerij. Het is een vrijdagmiddag en voor de deur wacht een rij mensen op versgebakken zuurdesembrood. 

Eigenaresse Cox staat tussen pakken meel en een kneedmachine in. Een nieuwe lading zuurdesembroden gaat de oven in om de vraag bij te benen. Miki is sinds drie maanden geopend. Via buren en ouders op het schoolplein verspreidde het nieuws over de bakkerij op het Hembrugterrein zich snel. 

‘Yuppenwinkel

Vanaf het begin trekt Miki meer klanten dan verwacht. Het is een ontmoetingsplek voor de buurt, maar ook voor mensen van buiten De Enclave. ‘Ik hoop niet een soort “yuppenwinkel” te zijn. Ik vind het leuk om te zien dat ook geboren Zaankanters nieuwsgierig zijn.’

‘Mijn uitgangspunt is gewoon lekker brood. Het is een simpel product dat je dagelijks eet. Het moet natuurlijk wel goed zijn, maar ik ben geen broodjuwelier of zo.’ Naast het klassieke zuurdesembrood van tarwe en volkoren bakt Cox inmiddels ook busbroodjes van spelt en volkoren, sesambollen, krentenbollen en zoetigheden, zoals brownies, koekjes en appelgalettes. 

De Enclave

Het zuurdesemavontuur van Cox begint bij de bakkerij van Café Modern in Amsterdam, het restaurant van haar man Niels. ‘Dat was mijn bijbaan naast mijn opleiding Cultuurwetenschappen. Het was helemaal niet mijn intentie om uiteindelijk een eigen bakkerij te beginnen, ik was nog in de leer. Zuurdesem heeft een scheikundige kant, maar het is ook gewoon een kwestie van je handen gebruiken. Het is superuitdagend en dat vond ik heel tof.’

Een jaar later horen Cox en Niels over het herbestemmingsproject van De Enclave op het Hembrugterrein in Zaandam. De initiatiefnemers zoeken gezinnen om samen elf monumentale panden op te kopen en de enclave nieuw leven in te blazen met woon- en werkgelegenheid. ‘Ze zeiden: “Als onderdeel van dit project lijkt het ons heel leuk als iemand hier een bakkerij begint.” Dat was het moment waarop ik dacht: “Hier bijt ik me in vast, want dit is heel tof.” We moesten de kans wel aangrijpen, want het is bijna te mooi om waar te zijn: een vrijstaande woning op zo’n mooie plek met een eigen bakkerijtje aan huis. Hoe romantisch is dat?’

Sociale functie

Nu, acht jaar later en drie kinderen rijker, wonen Cox en Niels op het Hembrugterrein.  

En óf het romantisch is. ‘Het heeft zo’n toffe sfeer. Het is hier supergroen; er staan gigantisch oude bomen. De Enclave is nog niet bestraat, dus het heeft een soort campinggevoel.’ De bakkerij zit in een van de uithoeken van het terrein, waardoor mensen soms erg hun best moeten doen om het te vinden, maar dat vindt Cox stiekem juist wel leuk. ‘Ik wil het mensen niet moeilijk maken, hoor. Maar ik denk dat het ook wel zijn charme heeft.’ 

Ze hoopt met de bakkerij voor een beetje reuring te zorgen op het stille terrein. ‘Veel andere bedrijven op De Enclave zijn gesloten, zoals een studio of een atelier. Een bakkerij is een openbare plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Tenminste, dat hoop ik. Dat ik niet alleen monden kan voeden, maar ook een beetje een sociale functie heb.’ 

De bakkerij is geopend van dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 14.00 uur. Het adres is Sectorpark 3, Hembrugterrein Zaandam.

Door: Mila Lange