De brug over de Neckerstraat in de A7 bij Purmerend wordt een half jaar lang ingrijpend aangepakt: zwaar verkeer wordt omgeleid, een groot deel van de tijd is maar de helft van de rijbanen beschikbaar en op- en afritten worden afgesloten. Het werkt duurt een half jaar, van 5 april tot begin september.

Het is vooral het stuk tussen Zaandam en Purmerend dat te maken krijgt met stremmingen, files en oponthoud. Vertragingen van een uur of meer worden niet uitgesloten. Rijkswaterstaat roept mensen op samen te reizen, thuis te werken, het OV (of de fiets) te nemen of buiten de spits te reizen maar de verwachting blijft dat lang niet iedereen dat gaat doen – een verkeerschaos dus.

Alternatieve routes zijn nauwelijks voorhanden aldus Rijkswaterstaat alhoewel wel gevreesd wordt dat de route via de N244 (Purmerend – West-Graftdijk) en N246 via Wormerveer naar de A8 ‘fors drukker’ zal zijn. Zwaar vrachtverkeer (boven de 25 ton) moet deze route in ieder geval nemen (30-tonners moeten al vanaf 2022 deze route nemen).

Marianne Doeves – de Boer (Lokaal Zaans) en Natasja Cornelisse (PVV) vrezen dat ook de A9 als sluiproute gebruikt zal gaan worden. Ze hebben een motie ingediend om het sluipverkeer door Zaanstad te monitoren en voor te sorteren op mogelijke inrijverboden zoals die ook in dorpen rondom Purmerend zijn ingevoerd. Zij noemen als suggesties de Communicatieweg in Assendelft, de N203 in Krommenie en N246 bij Wormerveer. Hoe dat er in de praktijk gaat uitzien wordt niet in de motie uitgelegd

Door Piet Bakker. Bronnen: website Rijkswaterstaat (en pdf versterking brug) en motie LZ/PVV. Foto is screenshot van video op website Rijkswaterstaat. De motie wordt in de raadsvergadering van 4 april 2024 behandeld.