De 40 jaar tikt garagist Anton Kruiver (67) net niet aan. Deze week neemt hij na 39,5 jaar afscheid van Garage Paltrok aan de Paltrokstraat 18 in Zaandam. Zijn compagnon Hans Hooijschuur (66) wacht nog een paar maanden op de AOW en blijft nog tot na de zomer parttime werken bij de nieuwe eigenaar.

De garage wordt overgenomen door Autobedrijf De Zaan maar wordt op de oude manier voortgezet, met als naam Garage Paltrok en ook het personeel blijft in dienst.

Op 2 juli 1984 begon Anton Kruiver als 27-jarige zijn eigen garage. Daarvoor werkte hij bij garage Post aan de Pelikaanstraat in Koog aan de Zaan. Het pand aan de Paltrokstraat was al bijna naar een nieuwe eigenaar maar snel bellen naar de makelaar zorgde ervoor dat Kruiver en zijn vriend Hans Hooijschuur die bij Citroën-dealer Bakker werkte, hun eigen garage konden beginnen: “we hebben de gok genomen”.

Een gesprek met Kruiver die vanuit een kantoortje naast de werkplaats de zaak bestiert, wordt regelmatig onderbroken als de ‘spin in het web’ van Paltrok ondertussen regelt dat de Mondeo op de put moet, een Mercedes weggezet wordt en de bandenspanning van de leenauto wordt gecontroleerd: “Ik regel heel veel al zeg ik het zelf.”

Klaar is klaar

Op vrijdag 8 december is er de hele dag – van 10.00 tot 16.00 – de mogelijkheid om afscheid van Anton Kruiver aan de Paltrokstraat te nemen. Maar daarna is het echt afgelopen:

“Als ik weg ben, ben ik weg. Ze hoeven me niet meer te bellen. Nu kunnen ze dingen aan me vragen, maar volgend jaar niet. Klaar is klaar. Ik wil me er niet meer mee bemoeien.”

‘Autogek’ is Kruiver trouwens nooit geweest alhoewel hij wel een opleiding in werktuigbouwkunde en autotechniek achter de rug heeft: “Totaal niet.” Het is de omgang met de klanten die hem het meeste voldoening geeft: “er zijn mensen die mij hun hele levensverhaal vertellen.”

‘Ik ben niet goed in kentekens, maar als ik iemand’s stem hoor, dan weet ik wel wat voor auto die heeft. Ik weet ook precies wat voor problemen een auto heeft.’

De Zaan

Autobedrijf De Zaan neemt Paltrok over. Eigenaar Mucahit (roepnaam ‘Mo’) doet dat samen met zijn vriendin. Hij zegt “enorm trots te zijn” dat hij het bijna 40-jarige bedrijf mag overnemen. De Zaan blijft ook onder de eigen naam aan de Westzijde 158c zitten. Daarnaast heeft het bedrijf een showroom in Velserbroek. Paltrok wordt de derde vestiging.

Anton Kruiver (links) en Hans Hooijschuur
Anton Kruiver (links) en Hans Hooijschuur
De mannen van De Zaan
Mucahit (roepnaam ‘Mo’) van Autobedrijf De Zaan.

Door Piet Bakker. Foto’s De Orkaan.