Bloedarmoede door menstruatie kennen we (al te goed), maar menstruatiearmoede is ook een dingetje. Niet iedereen heeft geld voor tampons en maandverband.

Sinds kort staat er in de apotheek in Wormer een Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP). Als je krap bij kas zit en ook nog eens (on)regelmatig ongesteld, kan je er producten halen. Zonder dat je betaalt en zonder dat je het hoeft te melden bij de dames (m/v) achter de toonbank. 

Is zo’n punt nou echt nodig?

Volgens het Armoedefonds dat achter de langdurige actie staat, wel. Met hun 2000 MUP’s door heel Nederland bereiken ze zo’n 165.000 meisjes en vrouwen in hun strijd tegen ‘menstruatiearmoede’. Mannen Mensen staan er niet altijd bij stil dat bloedende vrouwen hun maandverband of tampons regelmatig moeten verschonen. De eerste twee dagen vaak zelfs ieder uur. Doorlekplekken liggen altijd op de loer en dat dient voorkomen te worden, temeer daar niet alle mannen mensen tegen bloed kunnen. Het hoort er allemaal bij, de natuur is mooi, maar het jaagt wel op kosten.

Oproepje (ook voor mannen)

Zit jij niet krap bij kas? En heb je zin om een goede daad te verrichten? Loop dan gerust langs bij de Apotheek in Wormer, of bij een van de andere MUP’s in de Zaanstreek, en leg daar één of meerdere menstruatieproducten neer. No questions asked.

Door: Remi Kerkhoven