Vroeg op maandagochtend is een Mercedes over de kop geslagen op de afrit van de A8 richting de Kolkweg in Oostzaan. Het eenzijdige ongeluk gebeurde rond 4.45 uur.
De afrit is op dit moment smaller dan normaal door wegwerkzaamheden. Om nog onbekende reden raakte de bestuurder de rimpelbuisobstakelbeveiliger*, die precies deed wat hij moest doen: de klap opvangen (waarna hij in elkaar schoof als een harmonica).

Door de botsing verloor de auto het rechtervoorwiel, sloeg over de kop en schoof zo’n 30 meter verder, tot hij ondersteboven tot stilstand kwam.

Volgens mensen die achter de auto reden, reed de bestuurder niet hard. Dankzij de goede veiligheidsvoorzieningen van de auto kwam hij er goed vanaf. Hij is ter plekke nagekeken in de ambulance, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis.
De afrit bleef ruim een uur dicht om de auto weg te halen.

* Rimpelbuisobstakelbeveiliger
Daar heb je hem weer: de rimpelbuisobstakelbeveiliger. Een rimpelbuisobstakelbeveiliger – vaak afgekort tot RIMOB – is een veiligheidselement op autosnelwegen dat ontworpen is om de gevolgen van een botsing te beperken.

Het zit zo: een RIMOB is een metalen constructie die voor een vast obstakel wordt geplaatst, zoals een portaalpaal of een vangrailbegin. Wanneer een voertuig ertegenaan rijdt, vervormen (‘rimpelen’) de buizen gecontroleerd. Zo wordt de klap opgevangen en het voertuig afgeremd, wat letsel en schade helpt voorkomen. Oftewel: de RIMOB is de kreukelzone van de snelweg.
Door: Merel Kan / 112-redactie De Orkaan. Orkaan-archief.

Fijn dat de bestuurder ongedeerd is.
Het woord kon ik niet, de kreukelzone nooit zo gezien.
Wij reden daar een dag eerder en schrokken toen al van hoe onzichtbaar het uiteinde is. Het lijkt op een gewone grijze wegmarkering en is bij weinig licht amper te zien. Deze bestuurder had waarschijnlijk hetzelfde. De schade is fors — dat uiteinde van de RIMOB had echt beter gemarkeerd moeten worden. Hopelijk blijft dit bij één geval, maar zonder aanpassing vrees ik van niet.