Balen! Dat doet Zaanstad:

“Deze roltrap is stuk. Daar balen wij ook van. Helaas duurt het wachten op onderdelen lang. Excuses voor het ongemak.”

Wie meer wil weten kan via de QR-code extra informatie ophalen. Ook op de site van Buitengewoon Zaanstad wordt gebaald* omdat ze soms (!) te kampen hebben met een liftstoring of storing van één van de roltrappen:

“Helaas doet de roltrap, die vanuit het Stadhuisplein ‘omlaag’ gaat naar het centrum van Zaandam het al enige tijd niet. Om deze te repareren moeten speciale onderdelen besteld worden. De levertijd daarvan is erg lang: zo’n twee maanden. Dat betekent helaas dat je deze roltrap in ieder geval tot en met half juni 2024 niet kunt gebruiken.

Van de roltrap op het Ankersmidsplein die omhoog gaat blijken de lagers versleten te zijn. Daardoor sloeg de roltrap steeds ‘af’. We gaan de lagers zo snel mogelijk vervangen. We hopen dat u vanaf half april de roltrap die omhoog gaat weer kunt gebruiken.

Wij balen daar ook van. Dit is vervelend voor mensen die minder mobiel zijn, of die met een rollator of kinderwagen lopen. De lift op het Ankersmidplein is bij een keuring door het Liftinstituut afgekeurd. De lift is nu niet veilig genoeg om te gebruiken. Daarom kunt u geen gebruikmaken van de lift. Hoe lang dit gaat duren, weten we helaas nog niet.”

Samenvatting: de lift is voor onbekende tijd buiten werking, de roltrap omlaag doet het tot half juni niet, de roltrap omhoog zou het weer moeten doen (gaan we checken). Op de site wordt ook gemeld dat de lift naar het busstation het niet doet maar de roltrap wel (dat klopt niet: de roltrap doet het sinds eind 2023 al niet meer – Zaanstad gaat de informatie op de website aanpassen).

Alternatieven zijn volgens de gemeente de roltrappen en de lift bij de Hermitage parkeergarage (maar de roltrappen doen het ook niet). Die zijn te gebruiken (als ze het zouden doen) tijdens de openingstijden van de winkels en de parkeergarage. Je kan tijdens winkeluren ook via de Primark volgens Zaanstad.

O Ja: “We gaan de roltrappen op het Ankersmidplein in 2025 vervangen door roltrappen die minder gevoelig zijn voor storingen.” Ze krijgen een overkapping.


* Eigenlijk houden we helemaal niet van ‘woordgrappen’ als Schaamstad, Traanstad en Waanstad. Maar voor onszelf maken we vandaag even een uitzondering.

Door Piet Bakker. Extra informatie van Buitengewoon.Zaanstad. Foto’s boven: Silva Honig (De Orkaan), onder: Edwin Wielenga (sticker op lift). Hier meer over roltrap of over roltrappen.