Tijdens een inspectie van een bedrijfspand aan de Industrieweg in Assendelft, afgelopen vrijdag, is een aanzienlijke hoeveelheid hennep van meer dan 3,5 kilogram aangetroffen. Als gevolg van deze vondst is het pand onmiddellijk voor een periode van zes maanden gesloten.

De locatie werd onderzocht in reactie op twee gevallen van illegale drugsdumping. Naar aanleiding van deze incidenten zijn de gemeente en de lokale wijkagent samen het pand binnengegaan. Hier troffen ze een ruimte aan waarin voorheen een hennepkwekerij had gestaan. Binnen lag in totaal 3569 gram hennepgruis, verdeeld over drie grote plastic zakken.

Het besluit tot tijdelijke sluiting vloeit voort uit het strenge beleid van Zaanstad in de strijd tegen ondermijnende drugscriminaliteit. Dit beleid is niet beperkt tot bedrijfspanden; ook woningen waar drugsgerelateerde activiteiten worden aangetroffen, worden gesloten. Het doel van deze tijdelijke sluiting is niet alleen het beëindigen van overlast en het verminderen van brandgevaar, maar ook het stoppen van de aantrekkingskracht op drugsgebruikers en criminelen.

De burgemeester kan dit doen op basis van artikel 13b* van de Opiumwet. Door de periode van sluiting zou het pand ‘uit het drugscircuit’ worden gehaald.