Het oude belastingkantoor aan de Houtveldweg in Zaandam wordt – eindelijk! – gesloopt om plaats te maken voor het wooncomplex ‘De Heldin-Stelling’. Op 17 oktober begint de sloop die tot en met januari 2023 zal duren.

Voordat de slopers van Bentvelzen en Jacobs aan de gang kunnen moeten eerst de vleermuizen die zich tijdens de jarenlange leegstand in het gebouw hebben gevestigd weggejaagd worden. Dat gebeurt door vanaf 14 oktober drie dagen lang het gebouw ’s avonds en ’s nachts vol in het licht te zetten.

Het is de bedoeling dat de vleermuizen – een beschermde diersoort – door deze verstoring de wijk zullen nemen naar 24 tijdelijke verblijfplaatsen die de eigenaar rondom het oude kantoor heeft laten plaatsen. (Dat ’tijdelijke’ viel ons op: mogen de vleermuizen dan weer terug als de Heldin er staat?)

Een ecoloog zal toezicht houden op de vleermuis-exodus. Het gebouw wordt van binnen en van buiten verlicht.

Het voormalige belastingkantoor moet plaats maken voor een complex met 449 huurappartementen. Het project ‘De Heldin-Stelling’ hoorde bij de 16 snelle projecten waarvoor uiterlijk in 2021 de schop in de grond zou gaan. Van de 449 woningen zijn er 24 sociale huur terwijl er 137 een ‘middeldure’ huur hebben. Op de impressies zijn flats van 20 woonlagen te zien (ruim 50 meter).

De bouw heeft ook gevolgen voor de fietsverbinding de Slinger die dan recht langs de Houtveldweg komt. Er komt een groot aantal fietsparkeerplaatsen en 416 parkeerplekken voor auto’s, inclusief de mogelijkheid voor deelauto’s. Het complex wordt ontwikkeld door Woonfront uit Vught. In het nieuwbouwproject komen ook commerciële ruimten.

Lees hier meer over de Heldin/Stelling.

Kantoor in 2019 (De Orkaan)
De Heldin/Stelling