We beginnen met het goede nieuws: de automobiliste bleef wonder boven wonder ongedeerd. Vanmorgen, zaterdag 3 mei, werd de vroege stilte op de A7 ruw verstoord door een eenzijdig ongeval tussen het Kalf en Wijdewormer. 

Rond 06.35 uur verloor een vrouw die vanuit Zaandam richting Purmerend reed, de macht over het stuur en kwam tot stilstand tegen een rimpelbuisobstakelbeveiliger*, beter bekend als een RIMOB.

De klap was fors. De rimpelbuisobstakelbeveiliger en de auto raakten beschadigd. De auto wordt als verloren beschouwd en is afgevoerd. 

Ambulancepersoneel controleerde de bestuurster ter plaatse, maar vervoer naar het ziekenhuis bleek niet nodig. Wel werd zij aangehouden op verdenking van rijden onder invloed.

Rimpelbuisobstakelbeveiliger

We gebruiken het woord ‘rimpelbuisobstakelbeveiliger’ best vaak in bovenstaand stuk (omdat we het een prachtig woord vinden). Maar wat is het? We vroegen het aan onze digitale hulplijn: ChatGPT.

Een rimpelbuisobstakelbeveiliger – vaak afgekort tot RIMOB – is een veiligheidselement op autosnelwegen dat ontworpen is om de gevolgen van een botsing te beperken.

Het zit zo: een RIMOB is een metalen constructie die voor een vast obstakel wordt geplaatst, zoals een portaalpaal of een vangrailbegin. Wanneer een voertuig ertegenaan rijdt, vervormen (‘rimpelen’) de buizen gecontroleerd. Zo wordt de klap opgevangen en het voertuig afgeremd, wat letsel en schade helpt voorkomen.

Oftewel: de RIMOB is de kreukelzone van de snelweg.


* We schreven rimpelbuisobstakelbeveiliger als rimpelbuis-obstakelbeveiliger in de kop omdat die anders niet goed overkwam op de smartphone en in de app. Maar het is dus gewoon een rimpelbuisobstakelbeveiliger.

Door Merel Kan / 112-redactie De Orkaan.