Het Huis der Cardinalen uit 1655 aan de Hogendijk in Zaandam, is een Rijksmonument.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zegt erover: “Bakstenen huis, met door een fronton bekroond en van zijpilasters voorzien houten voorschot. Deur met kussenpanelen en bovenlicht. Dubbele tegelschouw en binnenpui met glas-in-lood raampjes.”

Baksteen dus.

Zaanstad afficheert zich graag als erfgoed-gemeente. Burgemeester, wethouders en raadsleden roepen graag dat ze ‘de stad mooier gaan maken’.

Dat is hier dus niet gelukt. Een beeldbepalend monument is op vakkundige wijze naar de ratsmodee geholpen. Veel meer kunnen we er niet van maken.

Tessa Berghouwer vroeg via Twitter of er niks aan te doen was: “het is geen wereldprobleem, maar is er misschien een andere oplossing dan deze paaltjes (of eigenlijk PALEN) bij Rijksmonument Huis der Cardinalen in Zaandam?” Ze verwees naar het ‘Beeldkwaliteitsplan Inverdan’ waar dit een ‘hoogwaardig stedelijk gebied’ wordt genoemd waarbij betonnen straatwerk te allen tijde vermeden dient te worden. In het onderdeel ‘Openbare Ruimte’ staat letterlijk dat ‘gele steentjes’ de voorkeur verdienen. Die lagen er dus, en zijn verwijderd.

Dit historische stukje op de hoek van de Lage Horn lijkt nu vooral op een onderdeel van de Atlantikwall.

We gingen even terug in de tijd met Google Streetview. Onder de situatie tot maart 2021. Fraaie historische gele steentjes met minimalistische stenen palen om het foutparkeren te voorkomen. (Huiver en lees door onder de foto.)

Ergens vorig jaar (foto is van mei 2021) worden de gele steentjes vervangen door gewone straatklinkers (waarom?) en de stenen plaatjes door grote kunststof exemplaren. (Huiver en lees door onder de foto.)

Maar dat duurde maar kort: de palen op de Hogendijk zijn vervangen door deze joekels.

Foto: De Orkaan (oktober 2022)