De beslissing van Zaanstad om namen, geboortedata, cliëntnummers en vorderingen van vermeende bijstandsfraudeurs openbaar te maken, riep vragen op. Wethouder Groothuismink zei dat de keuze voor publicatie gebaseerd was op positief advies van experts en het ministerie. De Orkaan was benieuwd wie die adviezen hadden gegeven.

Bij navraag bleek het advies te komen van KOOP (Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties) en Stimulansz, beiden experts op het gebied van het sociaal domein voor de gemeente. Terwijl we van KOOP nog steeds op een reactie wachten, hebben we van Stimulansz wel een antwoord ontvangen. Nou ja, antwoord. Het bleek vooral een uitleg van algemene procedures te zijn, zonder specifieke informatie over de Zaanstad-publicatie zelf.

Vragen

We vroegen aan Stimulansz of de organisatie contact had gehad met de gemeente Zaanstad over de publicatie, hoe dit contact was verlopen en wanneer het had plaatsgevonden. Ook werd gevraagd of Stimulansz of de publicatie van persoonsgegevens juridisch toegestaan was en op welke grondslag het uiteindelijke advies was gebaseerd. Daarnaast wilden we weten of ze op de hoogte waren van de inhoud van de publicatie.

Tenslotte vroegen we of Stimulansz had gewezen op risico’s zoals privacyproblemen of stigmatisering en of deze vorm van publicatie eerder in deze vorm is gedaan in andere gemeenten.

Vordering

In reactie op onze vragen bleef Stimulansz onduidelijk en gaf aan ‘niet in te gaan op de publicatie van de gemeente Zaanstad’, maar enkel informatie te kunnen geven over wat er in een vergelijkbare situatie in hun kennisbank staat. Daarin schetsen ze het volgende scenario:

Een inwoner van de gemeente had een bijstandsuitkering. Inmiddels is hij spoorloos. Er staat echter nog een vordering open. De vordering verjaart bijna. Er is geen informatie over inkomen, geen inschrijfadres of andere informatie. Hij is uitgeschreven uit het BRP. Wat te doen om verjaring te voorkomen?

Volgens Stimulansz moet de gemeente een zogeheten stuitingshandeling verrichten, zoals het uitvaardigen van een dwangbevel of een aanmaning. Zo wordt voorkomen dat een vordering verjaart.

‘In dit geval is het meest zeker om een aanmaning openbaar te laten betekenen en vervolgens het exploot te laten publiceren.’

Dit kan in de Staatscourant, maar in overleg met de deurwaarder kan het ook in een lokaal of landelijk dagblad. Bij onduidelijkheid over het adres wordt geadviseerd meerdere kanalen te gebruiken om de vordering bekend te maken, zeker als het om grote vorderingen gaat. Daarnaast moet de gemeente zorgvuldig omgaan met welke gegevens gepubliceerd worden, om de privacy van de betrokkene te waarborgen.

We blijven het dossier volgen en houden je op de hoogte zodra we een reactie van KOOP ontvangen en hun advies aan Zaanstad hebben.

Door: Nick Boeske. Info: Stimulansz en eerder artikel. Foto: De Orkaan.