Fotograaf Aaf Aafjes stuitte in Wormerveer op een netjes geschilderd en opgeknapt Blaauwe Hof. Volgens hem ging daar een half jaar renoveren en schilderen aan vooraf.

Het monumentale hofje, bestaand uit 10 houten huizen “ziet er weer prachtig uit. Een visitekaartje voor Zaanstad als het om houten monumentale woningen gaat. Knap stukje vak werk kwa houtbewerking en prachtig schilderwerk in Zaans Groen.”

Het Blaauwe Hof is in 1766 gebouwd in opdracht van Dirck Blaauw die verordonneerde dat het hofje altijd zijn naam moest blijven dragen. Het is het enige nog bewaard gebleven houten hofje in Nederland. Oorspronkelijk was het hofje gebouwd in twee rijen van tien woningen met een bleekveld in het midden. Het hofje is in 1970 gerestaureerd waarbij een rij woningen werd gesloopt.

Blaauw, eigenaar van meerdere papiermolens in Wormerveer, bestemde het hofje voor zijn arbeiders die er onder bepaalde voorwaarden in mochten wonen. Zo moesten ze iedere zondag naar de kerk en ze mochten er alleen wonen als zij van “gnap en ordentelijk” gedrag waren. Nu is het hofje dus zelf ook weer ‘gnap’.

Het hofje ligt aan het Hennepad (tussen Wandelweg en Dubbele Buurt) tegen het Wilhelminapark aan. De huurwoningen zijn nu eigendom van Parteon.

Aaf Aafjes
Aaf Aafjes

Door Piet Bakker en Aaf Aafjes (foto’s en tip). Extra informatie van Zaanwiki en Historisch Genootschap Wormerveer.