Blauw Wit Wormerveer heeft zich in een uitduel met Wherevogels verzekerd van nacompetitie in de 4e klasse zaterdag. Aan de Westerweg in Purmerend pakten de mannen van Simon Kramer, ondanks een late tegentreffer, het puntje dat nodig was om directe degradatie te ontlopen. Het werd zaterdagmiddag 1-1.

Urgent, zo begon Blauw Wit het cruciale duel met de directe concurrent uit Purmerend. Een paar maanden terug leek directe degradatie onvermijdelijk maar na een opmars onder, de midden in het seizoen ingestapte Kramer, was er nog één puntje nodig voor plaatsing voor de nacompetitie. De Wormerveerders leken dat te beseffen.

Vervolgens namen de scheidsrechter en de zon de controle over de wedstrijd. De leidsman deed dat door overmatig te fluiten voor faire duels, het weer had zijn werk al voor de wedstrijd gedaan. Het kunstgras was stroef en moeilijk te bespelen. Dat straalde af op het niveau van beide ploegen.

Een Wormerveerse goal van Thomas van Eig brak de wedstrijd na ruim twintig minuten open. Een lange bal van achteruit bracht linksbuiten Leon Seitner in stelling, die achter de verdediging kroop en de bal bijzonder knap meenam. Seitner bood zijn spits vervolgens de kans op de openingstreffer. Van Eig had een rebound nodig, maar tekende voor 0-1.

Het lukte Blauw Wit vervolgens wel om voor een lange periode de baas te zijn. Vlak voor rust kende Wherevogels een kleine opleving, maar meer dan twee matig genomen vrijetrappen leverde dit niet op. Het meest dichtbij een treffer was Wherevogels na de tweede vrije trap, die even losgelaten werd door Blauw Wit-goalie Silver Booij.

De kleine opleving nam Wherevogels mee de tweede helft in, waar het goed aan begon. Wederom werd het lichte overwicht echter niet omgezet in echte kansen. Het ging vervolgens weer gelijk op. Ondertussen werden de gaten groter en de spelers vermoeider. Een kleine reminder: het was echt bloedheet in Purmerend.

Blauw wit in de aanval.

In het tweede bedrijf was het tot in de slotfase wachten op de eerste echte kans. Wederom was Van Eig betrokken bij een klutssituatie maar nu kon de doelman wel klemmen. Het brak Blauw Wit op. Wherevogels was één op één gaan spelen en dat loonde. Na een megakans voor de meegestuurde verdediger was het uiteindelijk middenvelder Daley Kleton die de 1-1 binnen knikte. Kleton tekende daarmee voor de eindstand.

Maar, zo benadrukte Blauw Wit-trainer Kramer na afloop, het doel was ook daarmee behaald.

‘We hadden vandaag één missie en dat was directe degradatie afwenden. Die missie is geslaagd. Een tegengoal in de 93ste minuut is altijd vervelend maar Wherevogels was niet minder dan dat wij waren.’

‘We stonden na veertien wedstrijden kansloos onderaan. Toen zijn wij ingestapt als staf en hebben we geprobeerd het plezier terug te krijgen. Naast het veld hadden ze dat altijd al wel, erop niet altijd. Dat hebben ze nu wel weer, ze knokken weer voor elkaar. Dat ze hier nu staan, daar ben ik trots op.’

Blauw Wit sluit het reguliere seizoen volgende week zaterdag af tegen Kadoelen, dat nog wel volop vecht tegen directe degradatie. In de 4e klasse zaterdag weet inmiddels ook ZCFC dat het veroordeeld is tot de nacompetitie. De Zaandammers verloren zaterdag met 7-1 van DZS. Hierdoor is OFC niet meer in te rekenen, dat nu zeker is van handhaving.

Door: Hugo Heinen (verslag en foto’s).