Wat een verdrietig beeld. De nummer 26 op onze Oudste Bedrijvenlijst is verleden tijd. Na een geschiedenis van 156* jaar staat het pand op de hoek van de Peperstraat/Oostzijde nu leeg.

De laatste 22 jaar werd de bloembinderij gerund door Annemieke van der Lende.  

Wat haar nekte was de aankomende sloop, de onzekerheid, de leegloop, het gebrek aan onderhoud, en het feit dat ze daar als 61-jarige mee moest ‘handelen’. Maar ook haar allergie voor bepaalde bloemen zat in de weg. Annemieke zag de naam ‘Schipper’ niet graag verdwijnen uit het Zaanse beeld, maar een gedroomde opvolger heeft zich niet gemeld.

De dag voor kerstavond, op 23 december ging de deur voorgoed op slot.

*  De geschiedenis vind je onder meer in het gemeentearchief van Zaanstad:

Gerrit Janszn Schipper (1849-1917), afkomstig uit Zaandijk, werkte als jongen op de bloemisterij van de heren Schmidt en Riesmann aan de Stationsstraat in Zaadam.

In 1867 begon hij voor zichzelf op het Schapepad en in 1879 verhuisde hij naar de Parkstraat. Eind 19e eeuw legde hij zich meer toe op groenteteelt. Zoon Johan (1881-1963) werd rond 1900 verantwoordelijk voor het tuinaanleg en tuinonderhoud. Aan het einde van het Bouwmanspad vestigde hij een kwekerij die meer dan 50 jaar zou bestaan.

Daarnaast opende Johan Schippers, inmiddels drie jaar getrouwd en eerst woonachtig vlakbij zijn ouders in de Tuinstraat, op 5 januari 1909 een bloemenwinkel in het woon- en winkelhuis Westzijde 63. Dit was gehuurd van de ernaast gevestigde firma Eijer. Vooralsnog bleef de naam van de winkel Firma G. Schipper. Reeds in 1916 verhuisde Johan Schipper met zijn gezin en planten naar Westzijde 23. Daar kwam de zaak tot bloei. Na het overlijden van vader Gerrit in 1917 werd de naam gewijzigd in firma J. Schipper. In 1919 volgde andermaal verhuizing, nu naar Westzijde 5.

In juli 1943 werd A. Visch als compagnon in de zaak betrokken. Sindsdien was de naam Schippers kwekerijen en bloemenmagazijn.

Visch zette vanaf 1 februari 1949 de zaak voort. Later zou de bloemistenhandel op de hoek Peperstraat/Oostzijde een nieuwe winkel krijgen. Bloembinderij Schipper bestaat anno 2017 nog steeds, gevestigd aan de Peperstraat 127. In de winkel aan de Westzijde 63 vestigde zich de bloemenzaak van Maarten de Ruiter. In 1970 is het pand Westzijde 63 te Zaandam gesloopt.

Door Merel Kan. Extra informatie uit Gemeentearchief. Foto’s: Katja Zwart.