Sinds 2019 is Wormerveerder Michael van der Meer al in gesprek met gemeente Zaanstad om een fietscrossbaan te realiseren. Het bleek lastig om grond te vinden die geschikt of groot genoeg was. De vasthoudendheid van Michael heeft zijn vruchten afgeworpen. BMX Zaanstad heeft een eigen fietscrossbaan op het oude trainingsveld bij sportpark Karnemelksepolder aan de Piet Kuiperlaan in Westknollendam.

Zaterdagmiddag – 1 juni – openden Michael en wethouder René Tuijn de crossbaan officieel door een lintje door te knippen. De kinderen stonden al te popelen om de crossbaan uit te proberen. Springend, sturend, zwevend en af en toe vallend vlogen ze allemaal over de baan.

De afgelopen weken is er hard gewerkt om het oude trainingsveld om te toveren tot een fietscrossbaan. Met steun van o.a. het Gerrit Blaauw Fonds, het Honig-Laanfonds en verschillende ondernemers is de baan aangelegd. De startheuvel is van hout en daarna komen er heuvels van 0,5 tot 1 meter hoog. Er zijn meerdere nieuwe pumptracks geplaatst op het parcours. Het is de bedoeling dat het parcours de komende tijd verder wordt uitgebreid.

Kinderen van 6 tot 15 jaar kunnen om de week op zaterdag van 13.00 – 16.00 uur crossen op het terrein. BMX Zaanstad heeft 20 fietsen staan die gebruikt mogen worden. Het dragen van een helm is daarbij verplicht.

Tekst: Redactie De Orkaan, Foto’s: Michel Schermer