Drie Zaanse politici zijn woensdag in de namiddag in Westzaan aangevallen door een boze man. Het gaat om René Tuijn (PvdA), Wessel Breunesse (GroenLinks) en Hans Kuyper (ROSA).

Op hun weg naar dorpshuis de Kwaker waar het nieuwe coalitieakkoord werd getekend werden zij belaagd door vermoedelijk een boer uit de omgeving.

Door Edwin Kleiss

Hans Kuyper, beoogd fractieleider van ROSA, kreeg voor de deur van het normaal zo gemoedelijke dorpshuis een schop en zei tegen De Orkaan dat de plannen voor verbrakking van de polder de aanleiding zou zijn geweest. De man zou hebben gezegd dat hij al de zesde generatie boer is in zijn familie en er geen problemen mee zou hebben “om er de bak voor in te draaien”.

Die plannen voor verbrakking van de polder bestaan al veel langer maar lijken nu concreet te worden in de Gebiedsvisie Westzaan, een plan waar overigens nog geen formeel besluit over is genomen.

René Tuijn kreeg een mislukte kopstoot voorgeschoteld. De punt van het petje van de boze boer raakte het reukorgaan van de kersverse PvdA wethouder. Geen voltreffer dus.

Ook wethouder Breunesse, de portefeuillehouder van het dossier, was het mikpunt van het intimiderende gedrag, voor zover bekend ontsprong hij de dans, afgezien van wat verbaal geweld.

Aangifte

Er is in de Kwaker ter plekke aangifte gedaan bij de politie. Geen van de drie politici kende de man. 

Foto boven: burgemeester Hamming overlegt met politie na de aanval; onder deel van de wethouders en fractieleiders op eerste rij in De Kwaker, geheel rechts René Tuyn, derde van rechts Hans Kuyper en vierde van links Wessel Breunesse.