Boer valt politici aan in Westzaan: schop, kopstoot en scheldpartij

Drie Zaanse politici zijn woensdag in de namiddag in Westzaan aangevallen door een boze man. Het gaat om René Tuijn (PvdA), Wessel Breunesse (GroenLinks) en Hans Kuyper (ROSA).

Op hun weg naar dorpshuis de Kwaker waar het nieuwe coalitieakkoord werd getekend werden zij belaagd door vermoedelijk een boer uit de omgeving.

Door Edwin Kleiss

Hans Kuyper, beoogd fractieleider van ROSA, kreeg voor de deur van het normaal zo gemoedelijke dorpshuis een schop en zei tegen De Orkaan dat de plannen voor verbrakking van de polder de aanleiding zou zijn geweest. De man zou hebben gezegd dat hij al de zesde generatie boer is in zijn familie en er geen problemen mee zou hebben “om er de bak voor in te draaien”.

Die plannen voor verbrakking van de polder bestaan al veel langer maar lijken nu concreet te worden in de Gebiedsvisie Westzaan, een plan waar overigens nog geen formeel besluit over is genomen.

René Tuijn kreeg een mislukte kopstoot voorgeschoteld. De punt van het petje van de boze boer raakte het reukorgaan van de kersverse PvdA wethouder. Geen voltreffer dus.

Ook wethouder Breunesse, de portefeuillehouder van het dossier, was het mikpunt van het intimiderende gedrag, voor zover bekend ontsprong hij de dans, afgezien van wat verbaal geweld.

Aangifte

Er is in de Kwaker ter plekke aangifte gedaan bij de politie. Geen van de drie politici kende de man. 

Foto boven: burgemeester Hamming overlegt met politie na de aanval; onder deel van de wethouders en fractieleiders op eerste rij in De Kwaker, geheel rechts René Tuyn, derde van rechts Hans Kuyper en vierde van links Wessel Breunesse.

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Zo krijgt ‘geen woorden maar daden’ een hele foute betekenis.
  Jammer dat de boer niet de weg naar de microfoon wist te vinden.
  Zes generaties boer doet blijkbaar ook iets met je sociale vaardigheden. Het zou de politici sieren als ze persoonlijk in gesprek zouden blijven met de mogelijk benadeelde boeren.
  Sterkte en wijsheid toegewenst vanuit Wormerland.

  • Kevin de Boorder

   Ik hoop voor die boeren dat het goed komt

  • Bep Hogendorp

   Boeren hebben al jaren gesproken, dat werd genegeerd en toen kwam 1 oktober 2019. Toen werd er opeens wel kort geluisterd. Blijkbaar wil de (lokale) overheid nu weer door alsof er niets gebeurt is.

 • evert hartog

  Niets verandert in 50 jaar. Ik kan mij herinneren dat mijn vader een stukje land mocht gebruiken waar hij met mij een tuintje wilde maken. Het land grensde aan boerenland. De boer was gewend daar zijn tractor te parkeren. Mijn vader en ik hadden enthousiast boompjes geplant. De volgende week waren ze kapotgemaakt door de boer. Geen communicatie mogelijk met die man, alleen maar driegend gevloek met een op ons gerichte hooivork.

 • evert hartog

  dreigend.

 • Louis Dirksen

  Fysieke argumenten gebruiken om je mening kracht bij te zetten? Gebeurde, gebeurt en zal altijd weer plaatsvinden.

  Meest markant blijft toch de inspreker die eind jaren jaren zeventig in Oostzaan meende een vergadertafel richting wethouder te laten vliegen….

 • Fred Blijestein

  Een begrijpelijke reactie van deze boer . Veroorzaakt door woede en frustratie. Jarenlang zijn de boeren immers uitgeknepen, niet serieus genomen en hun kant van het verhaal werd genegeerd door arrogante politici

 • Diek Diekstra

  Verbrakking: koeien weg, veel vissen weg, kikkers en weidevogels weg en alleen maar meeuwen om je heen. Het Oer Westzaanse beeld wordt om zeep geholpen. Help onze boeren! Waar is de link naar een Petitie om te tekenen?

 • René Asbeek

  Dit is een reactie op onrecht en kan me daar goed in vinden als je onrecht wordt aangedaan terwijl en 2 andere mogelijkheiden zijn om te verbrakken

 • Jaap pels

  Iedereen praat in zijn eigen taal! Deze man is tot het bot getergd door de overheid! Geen Wonder dat hij deed wat hij deed. Ze moeten eens luisteren wat hij te melden heeft. Maar dat doen ze niet. Sterkte boertje! Het ga je goed.

 • Louis Dirksen

  Als inwoner van een tot in de jaren vijftig brakke polder Oostzaan (gevolg van de watersnood van 1916) vraag ik mij af wat het nut is om een polder te verbrakken die altijd zoet is geweest. Lijkt mij typisch iets van beleid van bestuurders die ver van hun kiezers staan. Inspreken is prima, zolang je je maar conformeert aan onze standpunten, hoe onzinnig ze ook mogen.
  Overigens was in de jaren vijftig de polder Oostzaan vol van bloemetjes, plantjes en hooi. Alleen het voor brak water zo kenmerkende darmpjeskroos zie ik al jaren niet meer…..

 • Gre Luttik

  Boeren, jaja, ook in Westzaan, staan aan de basis van ons ontbijt, onze lunch, ons diner, baby- en kleutervoeding. Ons leren jasje, onze schoenen, tassen, truien, meubels, het schapenvachtje in de stoel en daarbij bieden ze ons ontspanning met mogelijkheden als paardrijden en bezoeken aan hun boerderijen.
  Onze boer heeft dus puur gelijk en had beter moeten koppen.
  En De Orkaan heeft hierin naar mijn mening een taak! Namelijk terug naar wat minder politiek correct zijn. De naam Orkaan eer aandoen.
  Dat de boer anoniem een interview moet worden aangeboden door Orkaan is wel het minste.
  Enkele jaren geleden hoorde ik een agrariër en publique vertellen dat hij persoonlijk was benaderd door een medewerker van de provincie Noord-Holland. Wanneer de eigenaar van dit prachtig stukje weidegebied zou verkopen aan de provincie zou het hem niet worden “ afgepakt”. Ik weet heel precies wie die boer was maar ik zeg niets meer.
  En dat de Orkaan zich eens kan verdiepen in de “ andere kant” van het het verhaal is noodzakelijk. Anders ga ik geloven dat de Orkaan aan de leiband van de gemeente loopt.
  In de agrarische sector zijn andere en betere inzichten die de moeite waard zijn om te publiceren. Orkaan: Vraag er naar.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *