De brandweerkazerne aan de Wandelweg in Wormerveer en de ‘Verkadevilla’ aan de Provincialeweg in Zaandam zijn ‘vooraangewezen’ als gemeentelijk monument.

Zo’n ‘vooraanwijzing’ betekent dat er onderzoek naar de monumentale waarde van de panden wordt gedaan.

De gebouwen worden in detail beschreven en voorgelegd voor advies aan de commissie welstand en monumenten. De brandweerkazerne en de Verkadevilla zijn beide eigendom van de gemeente en liggen in een gebied dat ontwikkeld wordt.

De voormalige brandweerkazerne noemden wij in een eerder artikel “Een pareltje op een parkeerplaats“. De kazerne staat op de hoek van de Stationsstraat en de Wandelweg op het voormalige gasfabriekterrein en werd in 1931 in gebruik genomen. De extra verdieping (kantine) is later op de kazerne gebouwd. Vorige maand werd het terrein inclusief kazerne te koop aangeboden door Zaanstad.

Foto boven is uit juli 2016 (foto De Orkaan). Hieronder de situatie in 1951, nog zonder opbouw en met op de achtergrond een gashouder (foto gemeentearchief).

Villa Westerweide

De voormalige ‘Verkadevilla’ aan de Provincialeweg 220 in Zaandam heet officieel ‘Villa Westerweide’ en is de voormalige woning van Verkadedirecteur Jacobus (Co) Verkade. Het pand “is gebouwd in 1938 in traditionele baksteenarchitectuur” aldus het persbericht van de gemeente.

Villa Westerweide is in 2015 onder handen genomen (foto De Orkaan). Rondom de villa moeten woningen van het plan Overtuinen worden gerealiseerd, het zou om zo’n 130 eengezinswoningen gaan.

Hieronder een historische foto van het Gemeentearchief.

verkadevilla