Deelscooterbedrijf Check gaat tussen de dertig en vijftig elektrische scooters in Zaandam beschikbaar stellen. Inwoners die tussen Zaandam en Amsterdam reizen kunnen hier gebruik van maken. Door de vele werkzaamheden van Rijkswaterstaat en ProRail in en om Amsterdam proberen gemeente Amsterdam en RWS een alternatief voor de auto aan te bieden.
Vanaf midden juni tot eind oktober 2025 biedt Check haar scooters aan in Zaandam. Volgens Wethouder Mobiliteit Gerard Slegers is dit een mooie kans voor mensen die dagelijks van en naar Amsterdam reizen om ervaring op te doen met E-deelscooters.
‘Gezien de verkeershinder die wordt voorzien is het fijn voor inwoners om een extra alternatief te hebben voor de auto. Eén van de doelstellingen uit het Zaans Mobiliteitsplan (ZMP) is meer in te zetten op deelmobiliteit.’
Locaties
Check heeft momenteel vijf verschillende locaties in Zaandam op het oog voor het plaatsen van de deelscooters. Deze scooters zijn voornamelijk bedoeld voor woon- en werkverkeer van en naar Amsterdam. De gekozen locaties zijn dichtbij (OV)knooppunten, zoals bij station Zaandam, de Hembrugpont en rondom het centrum van Zaandam.
De bedoeling is dat er per locatie zes tot acht deelscooters staan. Om inwoners van Zaandam te stimuleren om gebruik te maken van Check krijgen nieuwe gebruikers een kortingsactie. Ze mogen drie keer tien minuten gratis rijden. Wanneer de deelscooters klaar zijn voor gebruik wordt dit gedeeld met de inwoners. Na de proefperiode, die loopt tot en met oktober, zal Zaanstad de resultaten beoordelen.
De gebruikers van de Check deelscooters kunnen de voertuigen ophalen op de aangegeven locaties in de app en worden verwacht deze weer op de aangewezen Check-punten achter te laten. Als de gebruiker buiten de grenzen van dat gebied komt, krijgt hij een melding.
Coentunnel
Zoals eerder geschreven op De Orkaan, voeren RWS, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Vervoerregio Amsterdam en ProRail de komende zomer veel werkzaamheden uit. Dit gaat om wegen en spoorwegen in en om Amsterdam. Hierdoor zal van 12 juli tot midden september 2025 de tweede Coentunnel dicht zijn. Ter compensatie vaart de Hempont in die periode vaker.
Op de website van Amsterdam Bereikbaar is veel informatie te vinden over de werkzaamheden en de daaropvolgende verkeershinder.
Door Renée Koopman op basis van persbericht van Gemeente Zaanstad. Foto: Check Contentshoot.
ik werk in amsterdam noord en ga regelmatig naar mijn werk op de scooter en kom dagelijks van deze deelscooters tegen die te pas en te onpas zijn achtergelaten en staan dan dagen lang naast het fietspad, op het gras, naast de bosjes midden op de stoep etc. te wachten om weer opgehaald te worden door een busje dat het fietspad komt te blokkeren. Ben bang dat hetzelfde hier zal gaan gebeuren.
Waarom geen hub in Noord? kunnen de gebruikers van de provinciale weg de auto parkeren bij stations Krommenie en verder met de scooter, Scheelt een hoop overlast.
De vakken en borden voor de deelfietsen staan er ook nog steeds, de fietsen verdwenen want flop.
Ook dit weer.
Zou er 3 tot 5000 van maken.
Dit is een druppel op een gloeiende plaat.