Commotie in Krommenie: red villa Sijpesteijn

Gisteren kwam er een petitie online voor het behoud van villa Sijpesteijn in Krommenie. Deze is al meer dan 500 keer getekend. 

Voor de iconische villa op de hoek van de Zonnelaan en de Weverstraat, die sinds de jaren ’70 gebruikt wordt als dagbestedingslokatie Zonnehoek, zou geen plaats meer zijn in de nieuwbouwplannen van Stichting Odion. 

Omwonenden vinden dat de villa die werd gebouwd als woonhuis voor het gezin van Ernst Kaars Sijpesteijn niet gesloopt mag worden en een monumentenstatus moet krijgen. 

Deel dit artikel:

38 reacties

 • W. Esman

  Volkomen terecht, ik heb t ontwerp gezien van de nieuwbouw: klinisch, saai, ongetwijfeld efficiënt maar volkomen sfeerloos. Weer n blokkendoos ontwerp. Op geen enkel punt n raakvlak met de iconische Zonnehoek. Uitermate fantasieloos en zonder pretenties.
  Odeon en architect: schaam je!

  • W. Esman

   De architect van de villa was Klaas Jonkheid uit Heemstede. Gelukkig zijn er gemeentes die zijn architectuur wel op waarde weten te schatten. In Heemstede b.v. zijn iconische gebouwen De Horst en het gebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging gemeentelijk monument. Dat is een gemeente die niet achter de feiten aan loopt.

 • Vereniging Zaans Erfgoed was donderdagavond aanwezig op de voorlichtingsavond van Odion omtrent hun plannen. Cees Hooyschuur bracht daar onze actie in, n.l. dat wij de villa hebben voordragen om een beschermende status aan te verlenen, zodat het uiteindelijk als monument in het gemeentelijke monumentenregister zal worden opgenomen.
  Het staat op de door ons onlangs ingediende lijst met voorgedragen panden, als een van de 10 die wij – op basis van ons Convenant met de gemeente Zaanstad -jaarlijks aandragen.
  Door het ondertekenen van deze petitie zal ons verzoek nog luider klinken!

 • Pieter Heine

  Vreselijk het nieuwe ontwerp, waarom wordt niet het originele plan aangehouden? Hier was wel ruimte voor de villa, zie https://www.agnova.eu/portfolio/zonnehoek-krommenie/

 • Jan Henk Dekker

  Echt zonde om zo’n pand te slopen, hoort gewoon bij Krommenie!!

  • Willem den boer

   Het lukt maar niet in noord Holland ronduit mooie gebouwen en stationnetjes op hun waarde in te schatten. Zaandam is geheel geblokkedoost schoorl heeft niks Authentieks meer . schagen ,bergen ,wat een beton troep. Succes !

 • Martin helfer

  Deze villa is symbolisch voor Krommenie en het hoort bij de geschiedenis van Krommenie , dit mag niet niet verdwijnen .
  Het is een prachtig gebouw gebouwd in authentieke Zaanse stijl

 • Deze villa behouden voor Krommenie ! Er zijn genoeg prachtige voorbeelden van behoud oudbouw met eventuele inpassing extra nieuwbouw.

  Mensen: kom op! Laat uw mening hier horen voor behoud van deze mooie villa.

 • Henk Visser

  Met zoveel aandacht en commotie rond de herinrichting van de Peperstraat is het behoud van deze villa volkomen terecht. Dit is (ons) ‘Kromme knieers’ iconisch stuk cultureel erfgoed. Gebouwd in 1926, onmiskenbaar onderdeel van Krommenie.
  Toen de familie Sijpenstein eruit ging werd het gerenoveerd door bouwbedrijf en branddeurenfabriek Hondema & zn. Ook al zo’n onvergetelijke naam in de historie van ons dorp. Mijn vader heeft daar het broodbeleg voor mijn familie verdiend.

  Wat we in de buurlanden zien en hier in Nederland blijkbaar achteloos mee omgegaan wordt is respect en waarde erkenning van cultureel erfgoed. Behalve molens en Zaanse huisjes, dat in kitschige stapelbouw wordt herschapen om de toeristen te paaien.
  Krommenie, en haar erfgoed, kwam onder druk te staan na de samenvoeging van de 7 Zaangemeentes in 1974. Waar het toenmalige platform ‘Krommenie-Assendelft 1’ in verzet lang stand hield. Het merendeel der inwoners had geen behoefte aan inlijving door Zaandam. ‘Wij’ zagen de bui al hangen. De invloed van ‘buiten’ werd gevreesd.

  Die vrees heeft zich inmiddels vertaald naar het geplande nieuwbouwproject; Eilanden van Hain. Waar aan de uiterste Noordgrens van Krommenie (Zaanstad) het pittoreske natuurschoon aan de Ham geslachtofferd word aan de groeidrang van de gemeente. Dat is een ander verhaal, waarover de Orkaan meermaals berichtte.
  Maar ook een stuk natuurlijk erfgoed.

  Geboren Krommenieers zijn vertrouwd met villa Sijpenstein. Het is een monumentaal onderdeel van onze gemeenschap. Het stond er al in al zijn pracht en glorie voordat ieder van ons het levenslicht zag. Het collumineerd de architectuur van de jaren 20 met de geschiedenis van Krommenie.

  Stichting Odeon: heb respect en waardering voor dit stukje geschiedenis.
  Gemeente Zaanstad: Als u zoveel belang hecht aan Zaans cultureel erfgoed, voeg het toe aan de monumentenlijst. Al ligt het niet in de route van de toeristen stroom uit verre landen.

  • Prachtig geschreven betoog.
   Dank voor de steun.

  • C. Bongers

   Dank voor deze woorden. Ik sluit me er bij aan.
   Ik kan niet begrijpen dat men kan besluiten dit prachtige pand de sloopkogel te geven om daar zielloze nieuwbouw voor terug te plaatsen. Dit kan anders, maar blijkbaar brengt dat economisch te weinig op? Pas het inpandige van de villa aan en bouw in aansluitende stijl bijgebouwen. Met enige inspanning en vanuit gevoel voor historie en sfeer moet dat echt wel kunnen. Dit pand hóórt bij Krommenie! Dit slopen is een stukje ziel uit Krommenie halen. Uiteraard heb ik de petitie ondertekend.

   • Gerda en Gerard van Gelderen

    Beste C Bongers, dit is precies wat het is , de dorpen zielloos maken,mensen die van buiten komen hebben hier totaal niets mee met een dorpsgevoel maar zien alleen maar geld ,meer geld en het intreseert hen niet wat er achterblijft. Zij gaan “gewoon “weer naar het volgende project en Krommenie blijft achter met weer een her-innering minder die je kunt laten zien aan je kinderen en kleinkinderen en er zoals in ons gevaal he verhaal vertellen van mijn schoonvader die 10 jaar bij Sijpensteijn heeft gewerkt vroeger. En uw idee is helemaal top.Getekend hoor en mijn man ook!!

 • Fred Blijestein

  Alstublieft teken deze petitie en stuur het door. Dit karakteristieke pand mag niet gesloopt worden. Er is al zoveel moois gesloopt, dit kan er niet nog eens bij. Teken en stuur het door naar al je kennissen. In en buiten Krommenie maakt niet uit, het gaat om het gebouw

 • Tineke van Marle Rem

  Petitie ondertekend

 • Het is zo belangrijk om deze bijna 100 jaar oude villa voor Krommenie te behouden. Vreemd dat het pand niet de status van monument heeft. Odeon heeft het onder voorwaarden gekregen.

 • Gerda Brasser

  Oh, nee dat mag echt niet gebeuren. Ik heb ook meteen de petitie ondertekend en doorgestuurd. Als ik ergens mee kan helpen? GRAAG. En dank voor diegene die de petitie heeft opgestart.

 • Hanna Kerssens Boedijn

  1Hoe komen jullie er bij om dit pand te Slopen!!!

 • Jaap Wakker

  De villa werd naar verluid ooit voor het symbolische bedrag van één gulden verkocht aan het goede doel; De Zonnnehoek. Het platgooien zou zijn als “het in de bek kijken van een gegeven paard”. Een ondankbare – en respectloze vorm van vernietiging van historisch erfgoed.

 • Bert Versteeg

  Ik heb de petitie ook ondertekend, hoewel ik verder niets met Krommenie heb gaat het mij om het belang van het mooie gebouw dat niet alleen voor Krommenie maar voor de hele Zaanstreek grote historische waarde heeft.
  Er is al zoveel gesloopt waarvan men later spijt heeft gekregen, denk alleen maar aan het Havenkantoor waarvoor nu plannen zijn het te herbouwen.

 • Wim Hofstra

  Natuurlijk moet deze prachtige villa worden behouden. Als oud Krommenieër, en inmiddels 65, vind ik dat dit pand beslist de monumenten status zou moeten krijgen. Vroeger lopend naar de lagere school kwam ik elke dag langs deze prachtige plek.

 • Nora Swagerman

  Ondanks dat ik import Krommenieer ben,(ik woon hier pas 30 jaar) vind ik dat de villa behouden dient te blijven. De charme en het karakter van een dorp bestaat uit dergelijke gebouwen. Gebouwen met historie stralen de wortels van een gemeenschap uit en verstevigen het wij gevoel. Met alle respect voor Odeon maar ook voor mij is Krommenie mijn dorp en daar blijf je vanaf.

 • Mimi Oord

  Vila Sijpesteijn is een van de weinige panden met een mooie eigen uitstraling in Krommenie.
  Moet zeker behouden blijven

  • Suzanne Serton

   Nou, nou, gelukkig zijn er nog steeds heel wat Zaanse pareltjes te bewonderen in het dorp hoor. Deze hoort daar ook bij.

 • Mimi Oord

  Vila Sijpesteijn is een van de weinige
  mooie panden met een eigen karakteristieke
  dat Krommenie nog rijk is.
  Mag niet verloren gaan

 • Hans Veenswijk

  Eigenlijk zou de discussie moeten gaan over een meer prominente functie in Krommenie van deze prachtige villa.
  Het kan toch niet waar zijn dat men dit markante gebouw wil laten verdwijnen?
  Hopelijk zijn er op bestuurlijk niveau in de gemeente Zaanstad nog lieden die de waarde van cultureel erfgoed juist weten in te schatten.

 • Daantje Kramer

  Wees zuinig op onze historie!

 • Jan Koopman

  Zaanstad SLOOPSTAD. Als oud inwoner van Zaanstad (Koog aan de Zaan) vraag ik mij wel eens af: zijn het wel Zaankanters daar in B en W en de Gemeenteraad? Hebben zij wel enig historisch besef? Of vinden zij alleen die troep van de Gedempte Gracht mooi?

  • Hans Kuyper

   Dit is een plan van Odion, niet van gemeente Zaanstad. Gisteravond zijn er al vragen over gesteld tijdens het Zaanstad Beraad. Het college gaat op korte termijn in gesprek en de inzet is het pand te behouden.
   U mag mopperen zoveel u wilt, maar in dit geval is het niet terecht.

 • arend kleijn beverwijk

  Ik heb vroeger veel in de Zaanstreek gereden en als ik van Wormerveer naar Krommenie reed moest altijd even naar rechts kijken naar die mooie villa .
  Het is verschrikkelijk als dit pand gesloopt moet worden .voor nieuwbouw .Eeuwig zonde

 • S. Hartog

  In deze tijd waarin veel gemeenten wordt verweten dat men door bouwdrang aan het verstenen is – en dus niet goed voor het milieu (denk aan hete zomers, afgewisseld met veel regenval) zou het alleen al om die reden behouden moeten worden. Daarnaast is deze markante, trotse villa een parel in Krommenie.
  Wellicht een idee om deze villa te herindelen en geschikt te maken voor ouderen die nu (soms) in veel te grote panden wonen en een stijlvol pand als dit willen betrekken?
  Het lijkt ons (ouder echtpaar) heel aantrekkelijk!

 • Karel Galenkamp

  Dit prachtige pand mag echt NIET worden gesloopt en moet worden bijgeschreven op de lijst van Gemeentelijke Monumenten of wellicht Nationale Monumenten, waardoor bescherming kan worden verkregen. Zijn er geen politici in Krommenie, die besef van historie hebben? Een beeldbepalend pand van 100 jaar oud, ontworpen door een bekende architect, verdient bescherming.
  En ook graag opnemen in de Historische Wandeling Krommenie, die zal er toch wel zijn, met al die prachtige panden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *