Parkeerdek Dekamarkt Plein 13 Wormerveer stort in (filmpje)

De hulpdiensten rijden af en aan momenteel in Wormerveer. Er is een traumahelikopter geland. Het dak van de garage van de Dekamarkt aan Plein 13 zou zijn ingestort.

Over eventuele gewonden of slachtoffers is momenteel niks bekend.

De foto boven is gemaakt door Michel Schermer van Facebookpagina Wormerveer. Daar worden ook regelmatig updates geplaatst.

Update 14:52 uur: de politie meldt dat er geen slachtoffers zijn gevonden.

Momenteel (14:30 uur) wordt er in het pand gezocht met behulp van speurhonden.

Plein 13 is afgesloten voor verkeer.

Op de foto van Miranda Goezinne is te zien dat een deel van de vloer van de garage op het dak naar beneden is gekomen.

Miranda Goezinne

Deel dit artikel:

10 reacties

 • Jaap

  Nou, ze bouwen lekker stevig tegenwoordig. Is weer wat.
  Laten we hopen dat er geen slachtoffers zijn.

 • Peut

  In 2010 gebouwd door Van Braam Minnesma…

  Gelukkig zijn er, voor zover nu bekend, geen slachtoffers. Verder natuurlijk ronduit schandalig dat dit gebeurt. Merkwaardig ook omdat er in Eindhoven een parkeergarage is ingestort nog voordat deze opgeleverd werd. Als gevolg daarvan zijn her en der toch dergelijke bouwwerken onder de loep genomen?

  In Wormerveer blijkbaar niet, of dit betreft een andere bouwmethode die als veilig werd beschouwd.

  Hoe dan ook: mijn woning is ook “gebouwd” door Van Braam Minnesma. Dat de kwaliteit van mijn huis bedroevend slecht is, wist ik al. Tijdens de bouw een paar keer wezen kijken: allemaal auto’s met buitenlandse kentekens, niemand sprak Nederlands, ze spraken elkaars taal niet eens. Resultaat: puinhoop met een dak er op.

  Ik zal dit voorval toevoegen aan het dossier bij de Gemeente inzake mijn bezwaar tegen de schromelijk overdreven WOZ-waarde.

 • Jaap

  Zie ook parkeergarage ’t Lammetje in Purmerend, daar zit constant beweging in.
  Tja, de computers berekenen tegenwoordig hoe er gebouwd wordt, dus…. vakmanschap verdwijnt. En liefst nog zo goedkoop mogelijk ook.

 • Ron Bouw

  Vrij makkelijk om direct de vinger te wijzen naar van Braam Minnesma. Dit bedrijf stond altijd bekend als een solide en rijk aannemersbedrijf, echter door mismanagement is het bedrijf door een ander overgenomen.
  De Aannemer hoeft niet de schuldige te zijn, deze bouwt naar bestek en tekeningen van de Architect en de constructie is berekend door een Constructeur, is dit wel goed gegaan? Nee dus.
  De Gemeente heeft het ontwerp beoordeeld en als het goed is de berekeningen gecontroleerd, ook tijdens de bouw hoort een inspecteur van de gemeente regelmatig langs te komen om de constructie en met name de wapening te controleren voordat er beton gestort gaat worden, als het allemaal volgens de regels gaat, maar of dit is gebeurt?
  Bij de gemeente is weinig kennis van zaken, dat weet ik. Of er ervaren bouwkundige Ingeneurs bij de gemeente werken, geloof het niet , want voordat geld wat ze betalen kan je elders meer verdienen.
  Hopen dat de dagrapporten en de bouwvergaderingen nog zijn te achterhalen en hieruit een schuldige naar boven komt.
  Ben in ieder geval blij dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

  • Nicky075

   Vrij makkelijk om direct de vinger te wijzen naar van Braam Minnesma. Dit bedrijf stond altijd bekend als een solide en rijk aannemersbedrijf, echter door MISMANAGEMENT is het bedrijf door een ander overgenomen.

   Dus als ik het goed begrijp is het dus terecht dat er wordt gewezen naar het bouwbedrijf. Maar laten we nog even afwachten voordat er conclusies getrokken kunnen worden. Wel is de trend van buitenlandse onderaannemers zorgwekkend te noemen. Verantwoordelijkheden worden zo makkelijk ontlopen en financieel gewin staat boven kwaliteit.

 • Jaap

  Gelukkig geen slachtoffers. Dat is mooi.

 • Berry

  Disclaimer: geen bouwkundige.

  Alles moet zo goedkoop mogelijk gemaakt worden. Met betere rekentechnieken wordt alles op het minimale becijferd. Vroeger nam men gewoon tig-keer meer marge, omdat men het niet zeker wist. Alles was duurder, men had minder. Nu weet men meer, neemt men meer risico en is alles “dunner”. Gevolg is wel dat als er een fout gemaakt wordt, hetzij bij ontwerp, bouwen, of later bij gebruik, dat het mis kan gaan.

  In dit geval is het vooral lastig voor de Dekamarkt en mensen met een auto nog binnen, maar relatief acceptabel, dus laten we niet overdrijven. Beself alleen wel dat “alle waar is naar zijn geld”. Goedkoper is niet altijd beter.

  Overigens is bij aanbouw (ref, zie boven) de structurele eigenschappen nog niet op 100%, dus is de kans op problemen wel groter, niet kleiner.

  Laten we blij zijn met geen persoonlijk letsel.

 • Ron Bouw

  Beste Nicky075,
  Lees goed wat ik schrijf, ik zeg niet dat het bouwbedrijf de schuldige is,
  er zal gerust wel een onderzoek worden gedaan door een gespecialiceerd bedrijf, en zullen de gemaakte fouten, want die zijn er boven water komen.
  Wat ik er mee bedoel te zeggen: de Architect en/of Constructeur kunnen ook fouten maken in hun tekeningen en berekeningen.
  Ik ben het met je eens dat de trend van buitenlandse onderaannemers zorgwekkend is, maar Den Haag zet toch voor iedereen de deur open, maar de politieke discussie stop ik direct hierbij.
  Toezicht tijdens de bouw is zeer belangrijk, zowel vanuit de opdrachtgever als van de gemeente, en dat laat zeer dikwijls te wensen over.

 • Daans

  Men doet net of het allemaal nieuw is dat dit gebeurt. De overheid staat verbaast aan de kant te kijken. Dit krijg je als je alles maar gelijkwaardig kan oplossen met materialen die er niet voor geschikt zijn. Dit probleem is echt niet van de afgelopen 2 jaar… In 2007 was er al gedonder met de veiligheid van de parkeergarage van Albert Heijn op het Osdorpplein in Amsterdam. Er is toen onderzoek gedaan waaruit moest blijken of de scheuren het gevolg waren van een ontwerpfout, een uitvoeringsfout, achterstallig onderhoud of de recente verbouwingswerkzaamheden.

  De bouwinspectie in Osdorp vond het niet langer verantwoord de garage open te houden omdat de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

  O ja, wie de bouwer is doet niet ter zake. Het is een landelijk probleem dat zich voordoet. In 2017 zijn de inspecties gestart omtrent de status van parkeergarages.

 • janneke

  Gelijk wijzen naar de ambtenaren van de gemeente en hun ervaring is lekker makkelijk schieten natuurlijk 🙂

  Ik denk dat het een samenloop van veel omstandigheden is geweest en een ongelukkige dosis pech en toeval.

  En zal ongetwijfeld toezicht en controle geweest zijn vanuit de gemeente. Zij controleren de stukken, zetten hier vraagtekens bij en vragen om aanvullende informatie en stellen voorwaarden.
  Gebeurt echter met grote regelmaat dat de bouwer zijn eigen plan trekt en lekker begint te bouwen zonder zich aan de vergunning/voorwaarden te houden en de gevraagde informatie achterwege te laten.

  De gemeente is inmiddels zo omvangrijk dat het praktisch onmogelijk is om bouwers bij elke stap in de bouw op hun vingers te gaan kijken.
  En als de gemeente dat wel doet: toezichthouden en eventueel optreden, dan is het weer niet goed en is de overheid betuttelend en proberen ze alleen geld te vangen en te frustreren.

  Bouwers moeten aangeven wanneer ze gaan bouwen en als het toezicht op die dag komt kijken zitten de palen er al in (niet meer te controleren of dat goed is gegaan) en is de fundering al gestort (ook niet meer te controleren)

  Denk dat er eerder eens gekeken moet worden naar het gelapswans bij bouwers en bouwvakkers dan bij een gemeente die probeert met een minimum aan personeel alles binnen hun macht in goede banen te leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *