De droom van Fred Kroket is kapot

‘Wethouder Krieger zoekt oplossing voor Fred Kroket’ kopten we in november vorig jaar. Krieger (VVD) had toen meer dan 3000 handtekeningen en een kroket in ontvangst genomen bij de tent van Fred ‘kroket’ Voskuil. Alle handtekeningen stonden voor mensen die vonden dat Fred moest blijven: 

‘Wij vinden dat Fred na met bloed, zweet, tranen en een hoop liefde keihard gewerkt te hebben om een succes te maken van de plek waar anderen afhaakten, het 1e recht heeft om de plek te kopen.’ 

Daarna bleef het stil. Een oplossing werd niet gevonden of nooit gezocht en communicatie bleef uit. 

De kavel waar Fred Kroket op staat wordt Europees aanbesteed en aan de hoogste bieder verkocht. Voskuil maakt geen schijn van kans. En over drie maanden loopt zijn contract af. Vrijdag 28 oktober bakt hij zijn laatste kroket en op zaterdag en zondag haalt hij de boel weg. 

Op 1 augustus schreef burgemeester Hamming een stuk op zijn Facebookpagina met als titel: ‘Kampioen van je eigen dromen’. En daarin de passage: 

‘Iedere Zaankanter moet kampioen van zijn eigen droom kunnen worden! De gemeente, de overheid, moet er zijn om inwoners te laten stralen. We moeten er alles aan doen om de dromen van onze inwoners mogelijk te maken.’ 

Dat schoot Fred in het verkeerde keelgat. Hij plaatste er een reactie onder, en wij besloten Fred te bellen (onder het gesprek vind je de reactie van Fred 1:1)

Dit schreef Fred onder het Facebook-stuk van de burgemeester:

Jan Hamming mooie gedachten alleen jammer dat het vaak alleen bij woorden blijft. Over 3 maanden sluit ik mijn onderneming Fred Kroket op Hoogtij. Bij de ontwikkeling van het gebied moet ik als kleine lokale ondernemer plaats gaan maken voor mensen met veel meer geld.

2 jaar, tijdens de coronapandemie, hier iets opgebouwd en nu plaats moeten maken. Alles voor Europese aanbesteding voor horecakavel van 100 m2??

We zijn 2 jaar aan het lijntje gehouden en moeten leven in onzekerheid. Afgelopen 2 jaar er alles aan gedaan om voet aan de grond te krijgen maar helaas door gemeente Zaanstad niet serieus genomen. Afgelopen 2 jaar flinke pacht voor 120 m2 mogen ophoesten en nu plaats moeten maken voor weer een grote ontwikkelaar?

Mijn droom en vertrouwen in lokale als landelijke politiek is al lang op vakantie burgemeester.

En nog bedankt voor uw interesse afgelopen 2 jaar. Moet u niet ontgaan zijn dat onze onderneming in zwaar weer zit/zat. Nog 3 maanden en dan loopt mijn wurgcontract met uw gemeente af. Dan krijg ik de tijd om te kijken of ik weer een nieuwe droom ga beginnen.


Lees hier alles over Fred Kroket, of bekijk het filmpje dat we in oktober 2020 maakten. 

Deel dit artikel:

36 reacties

 • Ingrid Jahn- van Binsbergen

  Verschrikkelijk dat dit gebeurt en er geen alternatieven zijn.
  Het gebied moet Europees aanbesteedt worden🤷‍♀️wat een idioterie hier in Zaanstad😉

  We moeten zien dat we uit deze hele EU gekte vandaan komen voordat we nog meer gekte over ons heen krijgen.

  Op 1 augustus heeft Burgemeester Jan Hamming dit verklaard:

  ‘Iedere Zaankanter moet kampioen van zijn eigen droom kunnen worden! De gemeente, de overheid, moet er zijn om inwoners te laten stralen. We moeten er alles aan doen om de dromen van onze inwoners mogelijk te maken.’

  Hoe verklaard Burgemeester Jan Hamming dit dan naar deze Zaanse Ondernemer?

 • Kees Hamster

  In Wormerveer @Noorderveld is nog een plekje vrij. Wel opschieten anders vestigt zich hier de zoveelste Mc Donalds..

  • Saskia Heijmans

   Wat is dit voor idioterie…deze man werkt hard voor zijn geld…Gemeente Zaanstad u moet zich schamen….gun deze man zijn plek maar nee tis weer gegund aan de hoogste bieder …

   • M. van der Poel

    Deze man werkt hard? Is zelden aan het werk in zijn “zaak”.

    • Mari de Boer

     Waarom mag je wel op de Gedempte Gracht muziek maken en bedelen?
     Ik weet nog wel een stuk of tien lege pandjes in de Westzijde.
     En een mooi pandje op de Rozengracht.
     Waar blijft de sympathie en hulp aan de kleine ondernemer?
     Zij zijn de smaakmakers van het winkelbestand.

  • M. van der Poel

   Geen probleem met McDonalds, constante kwaliteit, schone zaak en goede prijs.

  • Peter van de Werken

   De aanvraag om een Mac inclusief Mcdrive te vestigen is al de deur uit.
   Overal wordt een mouw aangepast, ook voor het aansluiten op het stroomnet.
   Money talks..

 • Aaf Aafjes

  Heel triest dat het grote geld het weer wint van de hartwerkende kleine ondernemer. Een wereldtent op Hoogtij, bij de gevangenis en de inname statiegeld flessendepot AH, Kühne en Nagel.
  FRED KROKET, eenmaal de naam gehoord vergeet je hem nooit meer en helaas binnenkort: weet je nog.
  Fred ik ken je niet maar ik wens je ondanks alles een mooie toekomst. En houd je topnaam in beeld. Dat maakt het onderscheid tussen hart voor de zaak en het grootgeld met mannen met dollartekens die ver af staan van de chauffeurs die afgelopen jaren een broodje bal of een kroketje kochten bij een snackbar met de wereldberoemde naam:
  FRED KROKET. Zaanstad een gemiste kans. Naamsbekendheid voor je gemeente. Denk aan bv de naam De Patatoloog. Iedereen weet dan waar ik het over heb.
  O ja, je naambord verdient een plek in het Zaans Museum.

 • Frans Reichardt

  Geld is niet alles. Als gemeente Zaanstad oog heeft voor deze door klanten gewaardeerde hardwerkende lokale ondernemer, biedt zij Fred Voskuil een goede plek. Deze of een andere in de nabije omgeving. Waar een wil is, is een weg. Kom op, gemeente Zaanstad!

 • Misschien moet Fred een synoniem voor zijn naam gebruiken, bijv. FredDonald. Dan maakt ie zeker kans om op een markant punt in Zaandam zijn prachtige onderneming voort te zetten. Ik hoop dat onze burgemeester zijn visie over de Zaanse dromen gaat handhaven en deze beslissing gaat herzien en hem alsnog een plek geeft.

 • Het Zaansgebied heeft heel veel plekjes voor kleine ondernemers zoals Fred Kroket.
  Wat te denken van het voormalige sport complex in Krommenie Provily sportpark 4 ha groot nu al vier jaar braak. Er er gebeurt niets woningnood? Asiel zoekerscentrum? nauurpark?
  Waar zit het domend vermogen van Zaanstad?

 • hans van rheenen

  Standplaats?

  Geef Fred Kroket een plek op de Zaanse Schans, duizenden toeristen die nog nooit een Hollandse kroket hebben gezien, laat staan gegeten, je kunt daar met een noviteit dienen en de Hollandse kroket helpen promoten.

  Met deze meedenkende burgemeester, een betere Zaanse Schans (ipv teveel souveniertjes) en de exporterende krokettenmarketeers achter je, maak je uit de huidige nood een toekomstige deugd!

 • Frans Kwast

  De burgemeester gaat hier volledig op zijn bek. Jammer en niet nodig. Stop eerst eens met dat geouwehoer op Facebook en zorg dat het voor Voskuil opgelost wordt! Europa heeft daar geen moer mee te maken.

 • jeroen Bakker

  Mensen dat jullie er nog energie in steken. Gemeente Zaanstad is tegen alles wat wij burgers zelf ooit hebben opgezet, alles moet weg/gesloopt worden zodat de gemeente de vrij gekomen grond voor veel geld kunnen verkopen om vervolgens van het geld nutteloze panden te bouwen, een gigantische verbouwen van een winkelstraat waar vervolgens vele winkeliers weglopen een spuug lelijk (Zaanse bouw???) Gemeente huis, een zwembad (Zaandijk) dat 1 aanfluiting is terwijl in heel Zaanstad het gras zo hoog staat dat je bij een kruispunt mede weggebruikers niet ziet, putten in de straten tot aan het rooster vol zitten met troep en waar alleen wegen worden opgeknapt waar ( volgens mij) hoge gemeente ambtenaren beter van worden.

 • P. Rijkhoff

  Weer zo’n waardeloos oplossing van gemeente Zaanstad. Laat Fret kroket toch zitten daar.

 • Rene de boer

  Gemeente zaanstad burgermeester en al zijn wethouders zouden zich diep moeten schamen.uiteindelijk zijn het allen een grote kliek hypocriete zielige mensen die elkaar het hand boven het hoofd houden

 • Peter Blokker

  ‘Wethouder Krieger zoekt oplossing voor Fred Kroket’ kopten we in november vorig jaar. dus toen had men al kunnen weten dat hij weg moet, want die wethouder is een VVDer en die beloven van alles om dat later niet na te komen,

 • Wilma van Iwaarden

  Altijd hetzelfde liedje. Geen geld, geen werk. Walgelijk.
  Succes Fred. Wij hebben je altijd aanbevolen bij iedereen.
  Het mocht niet baten.
  Dikke knuffel.

  Janus en Wilma

 • Dirk Smit

  Vind dit weer zo’n voorbeeld hoe het niet moet , de gemeente gaat weer voor het ( grote ) geld en houd de ondernemer aan het lijntje , een schande dat voor deze hardwerkende ondernemer Fred Kroket geen oplossing wordt gezocht

 • Klaus Hector

  Crowdfunding?

 • Jack van Brederode

  Nou burgemeester, hier een kans om Fred’s dromen waar te maken. Geef hem een mooi plekje in onze gemeente.

 • Cor Frederiks

  Beste burgemeester. Wanneer U in de publiciteit bent is dat wanneer U – – met in Uw kielzog Uw onvermijdelijke vrouw–een echtpaar gaat feliciteren met een tig aantal jaren huwelijk. Zorg eens dat U nu in de publiciteit komt door een hardwerkende kleine zelfstandige te helpen om op een eerlijke manier zijn brood te verdienen. Laat dit David tegen Goliath verhaal goed eindigen. Zorg ervoor dat er een fotograaf bij is, dat zal Uw vrouw erg waarderen

 • Hanneke Kiburg

  M.van de Poel is vast een medewerker of zit in het management van MaC D. met zijn opmerking. Fred niet hard werken? Of mag hij niet even pas op de plaats maken als er weinig of geen klanten zijn? Zo jammer dat dromen bedrog zijn of worden, ook door dhr. Hamming.
  Ik had onze burgemeester hoger ingeschat. Valt me echt tegen.
  Maar als dhr. Hamming het goed met Fred meent kan hij meehelpen een goede en vooral betaalbare plaats aan te bieden. Toch een happy end van een droom.

 • Eric van Gerrevink

  Het grote geld. Gemeente is wettelijk verplicht Europese aanbesteding te doen boven een bedrag van €215.000. Met de pacht prijzen van Zaanstad zit je zo aan dat bedrag. Het contract van Fred zal daar bij in het niet vallen. Ze vragen gauw 30 duizend per jaar voor een periode van 20 jaar is dat 6 ton pacht inkomsten. Als de burgemeester onder de Europese aanbesteding regels uit wil komen mag hij max €10.000 per jaar pacht voor de komende 20 jaar vragen aan Fred. Ik ben bang dat hij nu al meer betaald. Als kleine ondernemer kan je niet op boksen tegen de grote fastfoodketens. Dat is en blijft een droom, wat dat betreft heeft de burgemeester weer gelijk. Blijf dromen, want helpen kunnen we niet. Fred succes met je volgende onderneming, die Zaanse Schans klinkt zo gek nog niet.

 • hans van rheenen

  Ja, de Zaanse Schans heeft een nieuwe voorzitter gekozen, misschien een opening …

  Maar de gemeente had eerder al verwachtingen gewekt en die zijn stilletjes begraven.

  Is een, welgemeend, sorry op zijn plaats?
  Een onderzoek of er geleden schade kan worden opgeëist?
  Is er, onder druk, misschien nog een andere route te bedenken?
  Wie moet hier nu de eind-verantwoordelijkheid nemen?

  Ik zie misschien nog een sorry van de burgemeester die voor zijn mensen gaat staan,
  maar wie staat er achter Fred-zonder-kroket?

 • Henk Visser

  Het is te verbijsterend voor woorden. Ná het echec van de burgemeester in de ondertekening van het VNO-NCW manifest, propageert Hamming met mooie woorden ‘de Amerikaanse droom’.
  Wie maar hard genoeg werkt bereikt wat.
  ‘Iedere Zaankanter moet kampioen van zijn eigen droom kunnen worden! De gemeente, de overheid, moet er zijn om inwoners te laten stralen. We moeten er alles aan doen om de dromen van onze inwoners mogelijk te maken.’
  Hamming vergeet daarbij te vertellen dat Nederland onderdeel is van de EU.
  En aanbestedingen dus ook op EU niveau moeten gebeuren.
  De hoofdprijs is dus altijd gegund aan de economische elite. Big Business.
  Sorry Fred, je bent geen lid van de club.
  Natuurlijk gaf Krieger (VVD) geen respons. Zijn partij staat alléén voor het belang van groot ondernemers. Een lokale kroket kraam is ver beneden hun waardigheid, Fred draagt immers geen stropdas.
  Maar dat Jan Hamming, nota bene van de partij die arbeid voorstaat, welzijn creërend uit noeste inzet, zo abject verloochend, is een volgende bijdrage aan het verval in vertrouwen in de politiek.
  Mooie schijnheilige woorden die hij niet waar kan maken.

  Net als met de ondertekening van het VNO-NCW manifest, meneer de burgemeester, denk eerst eens even goed na voordat u wat schrijft, op welk platform dan ook. Vertel Fred de waarheid. Hoe het (EU) systeem in elkaar zit.
  Onthoudt uzelf van klinkende propagandistische woorden die in de praktische implementatie veelal spaak lopen.
  U ondermijnt het vertrouwen van de burger, het electoraat, in de politiek.
  En daar helpt het eten van een kroket of poseren onder een LGBTQ flag voor een foto shoot niks aan.

  U bent ontmaskerd als een burgemeester met een gespleten tong. Of te onwetend om ook maar de functie van burgemeester te bekleden.

 • Mery Westbroek

  Echt Zaanstad, eerst aan het lijntje houden en dan de botte bijl er in, Bah!!
  Sterkte Fred, je hebt ontzettend je best gedaan, ik heb meerdere keren lekker gegeten bij jou en me aan de kachel gewarmd.

  Echt Zaanstad ten voeten uit, eerst aan het lijntje houden en dan de botte bijl erin, bah!!
  Sterkte Fred, je ontzettend je best gedaan!

  Mery Westbroek

 • Kaatje Reiz

  Denk dat hij de grote ketens bedoeld.

 • Nico Smit

  Lieve mensen, het gaat om 2 horeca plekken van 100 en 120 m2.
  Is er een van ons bekende fastfoodketen geintereseerd voor deze kleine oppervlaktes ??
  Misschien kunnen ze 50 verdiepingen hoog gaan bouwen, om een paar tafels neer te zetten.
  Ik geloof meer dat Fredje een beetje krokettenolie op het vuur aan het gooien is.

 • Kees Elsinga

  Beste mensen,

  Ik ben het met Cor Frederiks eens.
  Burgemeester doe eens iets nuttigs.
  Lintjes en bloemetjes uitreiken is zichtbaar, mooie verhaaltjes ook.
  leuk voor de p.r..
  Maar vertel ons eens wat u voor de Zaanse maatschappij hebt betekent tot nu toe.

  Maar we hebben nu Harrie, die lost het vast op.

 • Monique Zonneveld / GROENzaans

  Echt heel erg voor Fred Kroket. Vraag mij af welke kleine lokale ondernemers hier dan op afkomen. Europese aanbesteding moeten ze afschaffen. Dit maakt meer kapot als dat het goed doet. Het is 1 grote bureaucratische draaimolen die alles extra ingewikkeld en ook duurder maakt voor de gemeente. Verder hoorde ik dat hier Amsterdamse ambtenaren bij betrokken zijn, omdat Zaanse ambtenaren geen tijd hadden en dat Hoogtij nu als zijnde Amsterdam al wordt beschouwd. Moet toch niet gekker worden. Heel bijzonder allemaal. Hoogtij heeft blijkbaar een soort Monaco-status. Groenbeheer ligt ook in handen van een parkmanagent en heeft zijn eigen regels die niet altijd aansluiten met de wensen en visie van het Zaanse beleid. Sterkte Fred Kroket. Echt triest. Het is een mooi kleinschalig tent zo. Blijkbaar moet er een soort Mcdonalds verrijzen waar wij straks weer allemaal afvaltroep in de buurt van gaan krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *