De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: J. Schoen. Sz. Elec. Graanmalerij Fouragehandel.

Orkaan-lezer Peter Schaap fotografeerde dit gemeentelijk monument aan de Watermolenstraat (vroeger: Watermolenpad) 21 in Westzaan: J. Schoen. Sz. Elec. Graanmalerij Fouragehandel.

In deze buurt stonden vroeger meerdere molens. De Watermolenstraat is vernoemd naar de inmiddels gesloopte watermolen De Guit. Beroemd was snuif- en verfmolen De Oranjeboom (in 1941 gesloopt). Molenkenner Ron Rouwenhoven meldt:

“De Oranjeboom stond niet aan het Watermolenpad. De Guit stond aan het eind van het pad aan de Nauernasche Vaart. Aan de zuidzijde van het pad heeft nog de wipzaagmolen De Olifant gestaan. Deze molen is in 1872 gesloopt. Het erf en de bijbehorende haven waren tamelijk groot. Volgens mij staat de fouragehandel op dit erf en wel op het gedempte deel van de haven.”

De achterkant van het pand in het begin van de jaren zeventig (foto archief Zaanstad).

Het pand nu op de foto van Peter Schaap. Het is nu een woonhuis.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, graanmalerij / fouragehandel, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.