De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Café De Roemer, Zuiderhoofdstraat 7, Krommenie.

Het voormalige café staat op de hoek van de Zuiderhoofdstraat en ‘Duinkerkerken’, ook al zo’n fraaie naam. Het staat al jaren leeg, maar heeft een roemrucht verleden als café en poptempel. Ook zaten er een kleuterschool, een zoetwarenzaak, een VVV-informatiepunt, een modewinkel en een wereldwinkel in het pand.

Tegenwoordig zwaar vervallen, wat Jaap de Jong er vorig jaar toe bracht De Roemer een perfecte plek te noemen om je echtscheiding te ‘vieren’:

“Van het levenswerk van Frits en Diny Diederichs resteert een monument voor mooi verval. Een gebouw vol dromen en illusies. Van jochies die alle verhalen geloofden over de balletmeisjes die in het bovenzaaltje oefenden. Van de stoet pop- en rockbands die hier optraden toen het café in het weekend een dancing werd. Met muzikanten die zich de Beatles of de Rolling Stones waanden en Engels zongen met een Zaans accent. Waar de klanten beneden hun hart vasthielden als het plafond door de drukte begon door te buigen.”

De naam ‘Café De Roemer’ is nog duidelijk op de gevel te zien.

Wanneer het café is begonnen is niet precies bekend, het pand dateert volgens het kadaster van 1910, op de site van het gemeentearchief staan foto’s van een klaverjasvereniging, een wandelclub en een zangkoor die voor de oorlog in het café samenkwamen, de oudste foto’s dateren van 1928. In de begintijd was het café eigendom van Ekkerman, op de bovenverdieping was volgens het archief in 1947 een kleuterschooltje gevestigd waar o.a. juf Schots de scepter zwaaide.

In de roemruchtige jaren zestig werd het café gedreven door Frits en Diny Diederichs en ontwikkelde zich tot poptempel. Op de site van de Zaanse Pophistorie van Rob Hendriks is veel te vinden over die tijd:

“De optredens vonden plaats op de bovenverdieping! Het podium was erg klein. Als het druk was (volle bak) zagen de bezoekers in de bar beneden het plafond langzaam doorbuigen!”

Op de site foto’s (1962-1969) van optredens van The Twinkling Stars, The Commotions, The Vibrations die later The Teckels gingen heten (1966, foto onder), B.B.’66, The Skunks en The Tramps. De ‘dancing’ ging door het leven als ‘Beatclub Q&Q’.

Begin jaren zeventig werd het café verkocht (op de bovenverdieping zou het nog een paar jaar doorgaan als discotheek ‘De Grot’), er kwamen een modezaak (Janet) en nog later een wereldwinkel in. In de jaren zestig was ook Vegt’s ‘Super Chocolaterie’ in het pand gevestigd (evenals een VVV informatiepunt).

Op 5 augustus 1962 woedde een hevige binnenbrand in het pand, Café De Roemer (zie gevel) zat kennelijk nog steeds boven (en aan Duinkerken?). (foto gemeentearchief)

En nu ziet het er dus zo uit…

Hier een foto die op het kleuterschooltje boven ‘de Roemer’ is gemaakt in 1947. Het rechter jongetje is Kees Bunschoten (nu 76 jr.). Hij zou graag willen weten wie de andere 2 zijn.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.