De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: de klok van juwelier Van Zijp, Zuiddijk 15, Zaandam

Tegenwoordig zetelt Miele-speciaalzaak Hildam in het pand, daarvoor was het ook een Miele-winkel (maar niet van Hildam) en daarvoor zat juwelier Van Zijp op de hoek van de Zuiddijk en de Savornin Lohmanstraat.

Wat gebleven is, is de klok. Een fameuze klok. Een klok die als-ie zou kunnen praten veel gezien heeft. Onder de klok van Van Zijp sprak je af. En dan maar afwachten of ze (m/v) op kwam dagen. In de buurt van de Zuiddijk waren veel café’s waar je heen kon als de afspraak doorging: Z9, Spinnewiel, Cocky’s Club, Fust, Het Vraagteken…

De klok loopt nog steeds.

Hieronder de winkel van K. van Zijp en Zn. in de ‘goede’ oude tijd. Ernaast de Citroën-garage (Esso) van P. Vens, daarnaast een modezaak.

De oude winkel van Van Zijp, 1920, zonder klok (Gemeentearchief Zaanstad).

Miele (2014), foto Gemeentearchief Zaanstad.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.