De Geveltoerist 93: de klok van Van Zijp

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: de klok van juwelier Van Zijp, Zuiddijk 15, Zaandam

Tegenwoordig zetelt Miele-speciaalzaak Hildam in het pand, daarvoor was het ook een Miele-winkel (maar niet van Hildam) en daarvoor zat juwelier Van Zijp op de hoek van de Zuiddijk en de Savornin Lohmanstraat.

Wat gebleven is, is de klok. Een fameuze klok. Een klok die als-ie zou kunnen praten veel gezien heeft. Onder de klok van Van Zijp sprak je af. En dan maar afwachten of ze (m/v) op kwam dagen. In de buurt van de Zuiddijk waren veel café’s waar je heen kon als de afspraak doorging: Z9, Spinnewiel, Cocky’s Club, Fust, Het Vraagteken…

De klok loopt nog steeds.

Hieronder de winkel van K. van Zijp en Zn. in de ‘goede’ oude tijd. Ernaast de Citroën-garage (Esso) van P. Vens, daarnaast een modezaak.

De oude winkel van Van Zijp, 1920, zonder klok (Gemeentearchief Zaanstad).

Miele (2014), foto Gemeentearchief Zaanstad.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties op De Geveltoerist 93: de klok van Van Zijp

  1. André schreef:

    Mooie klok! “Er is geen betere! “

  2. Anneke Steemers schreef:

    Zoon Frederik van Zijp, geboren in 1906 te Zaandam werd architect na het volgen van de HBS te Zaandam en de TH te Delft. In 1938 tekende hij voor de verbouwing van Stationsstraat 11 te Koog aan de Zaan een nieuwe winkelpui. Deze pui is nog steeds in ongewijzigde vorm aanwezig. Deze winkelruimte was in gebruik bij de heer Jan Brandenburg (Jan Geranium in de volksmond). Dit jaar zal hij na jaren van ongebruik in gebruik worden genomen als 2e hands boekenwinkel/koffieshop: genaamd “Cool Beans” Kijk voor het verhaal van de geschiedenis van Stationsstraat 11 op: https://www.historischeverenigingkoogzaandijk.nl/historie/index.php/2018/05/23/stationsstraat-11-in-koog-aan-de-zaan/

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.