De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Schildersbedrijf Molenaar, Botenmakersstraat 40, Zaandam.

De buren van dit pand: nr 38 (‘auto- lak- en spuitinrichting’) hadden we ook al eens in beeld (Geveltoerist 71). Bij het langsfietsen zagen we dat het gevelopschrift op dat adres inmiddels verdwenen was.

Maar op het gebouw naast nr 38 (nr 40 volgens het Kadaster, stammende uit 1906) zagen we nu voor het eerst Molenaar in vage letters, en op de achterpui van het gebouw (aan de Behouden Haven) nogmaals.

Hieronder de foto’s.

Achtergevel

 

de voorkant

Erik Schaap vond (bij het verhaal over de lak- en spuitinrichtng) onderstaande advertentie van T. Molenaar en Zonen, Autolak- en Spuitinrichting (Schuitemakers Purmerender Courant, 17 oktober 1931).

Molenaar hield zich ook bezig met ‘regulier’ schilderwerk. In het gemeentearchief wel een foto van het pand uit 1973. Rechts tussen de bomen is het opschrift Molenaar te zien.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, schildersbedrijf, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.