De Geveltoerist 98: Schildersbedrijf Molenaar

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Schildersbedrijf Molenaar, Botenmakersstraat 40, Zaandam.

De buren van dit pand: nr 38 (‘auto- lak- en spuitinrichting’) hadden we ook al eens in beeld (Geveltoerist 71). Bij het langsfietsen zagen we dat het gevelopschrift op dat adres inmiddels verdwenen was.

Maar op het gebouw naast nr 38 (nr 40 volgens het Kadaster, stammende uit 1906) zagen we nu voor het eerst Molenaar in vage letters, en op de achterpui van het gebouw (aan de Behouden Haven) nogmaals.

Hieronder de foto’s.

Achtergevel

 

de voorkant

Erik Schaap vond (bij het verhaal over de lak- en spuitinrichtng) onderstaande advertentie van T. Molenaar en Zonen, Autolak- en Spuitinrichting (Schuitemakers Purmerender Courant, 17 oktober 1931).

Molenaar hield zich ook bezig met ‘regulier’ schilderwerk. In het gemeentearchief wel een foto van het pand uit 1973. Rechts tussen de bomen is het opschrift Molenaar te zien.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, een auto- lak- en spuitinrichting, RK jongensschool, school met den bijbel, kleuterschool, papier-pakhuis, kaaspakhuis, badhuis, snackbar, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, supermarkt, fietsen- en meubelwinkel, garage, schildersbedrijf, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, synagoge, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, sigarenwinkel, juwelier, loodgieter, slijperij, thank-you-muurtje, watersnood-herinnering, gemeentehuis, polderhuis, warenhuis, rusthuis, torpedo bergingsvaartuig, verzekeringskantoor, gemaal, flatgebouw, bakkerij, melkinrichting en zuivelfabriek, slagerij, krantengebouw, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek, zwembad.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

3 reacties

  • Siem van Westen

    Molenaar beschilderde ook de Verkade-vrachtwagens nog met de hand!

  • Merel Bleeker-Wanders

    Het schildersbedrijf is opgericht door mijn overgrootvader Tete Molenaar en later overgenomen door mijn opa Pieter Molenaar. Ivm de toenemende industriële panden in Zaandam (rond 1920 en later)had hij een druk bedrijf. Nadat hij de 1e T-fordjes in Amsterdam van de boot zag komen ging hij zich toeleggen op de autoverf spuiterij en het reclame tekenen. In de jaren ’30 gingen ze op vakantie naar Bergen NH en hij nam schilderles waardoor hij in contact kwam met schilders van de Bergens school. In de oorlog schilderde hij boerderijen op paneel tegen eten. In 1940 liet hij een woonhuis bouwen ook aan de Botenmakerstraat met een atelier op het noorden waar hij mooie schilderijen heeft geschilderd. Een schilderij van hem hangt in het gemeentehuis Zaandam. Wegens gezondheidsredenen en gebrek aan opvolging (2 dochters) heeft hij het bedrijf verkocht en is in 1969 in Bergen NH overleden.

  • Fred walter

    heb45 jaar gewrkt bij molenaar schilders na molenaar kwam prins al baas ben begonnen op de botenmakerstraat deden ook veel servicedesk voor bruinzeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *