De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu leegstand, permanente uitverkoop en veel lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.

De Orkaan steekt de helpende hand toe: vandaag deel 2: van Vinkenstraat naar Hazepad.

De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag

Wij lopen deze week door de Westzijde.

Veel panden zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.

Van Vinkenstraat naar Hazepad

Gister het eerste stuk aan de Zaan-zijde, nu de overkant. De eerste twee panden (1a, 1b en 3a) vallen niet onder de regeling. Maar WAM Denim, het pand daarnaast, op de hoek van de Vinkenstraat valt van afstand vooral op door de mooie daklijsten die inderdaad wel een verfje kunnen gebruiken. Het is de rand boven de etalages en onder de ramen van de eerste verdieping die in negatieve zin opvalt. (klik op foto voor grotere versie)

Wibra, Gouden Schaar en Perry. Prima winkels maar panden om op te schieten, hier kan geen subsidiepot tegenop.

Kan het erger? Ja, het kan erger. Over het blokje met de Bitcoin-advisering, bokshandschoenen en echte Schoenen van Snoeren kan je alleen zeggen dat het gelukkig inverdan staat. Maar ook hier valt er weinig te redden.

Morgen lopen we verder.