De Orkaan doet Westzijde (deel 5: Handyman, Point, Van Zaane)

De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu veel leegstand, permanente uitverkoop en lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.

De Orkaan steekt de helpende hand toe: vandaag deel 5: Handyman, Point, Van Zaane…

Veel panden aan de Westzijde zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.

Wij lopen deze week door de Westzijde.

Deel 5: Handyman, Point, Van Zaane…

Vier relatief nieuwe zaken in huisnummers 44 t/m 52, gebouwd in 1878, 1920 (2 keer) en 1900. Alleen Handyman is een oude vertrouwde. De gevel van 44 (rechts) is mooi maar het deel eronder is – zoals in veel gevallen in de Westzijde – om op te schieten.

All you can eat – en inverdan – in de voormalige Westside Grill (gebouwd in 1900), het pand ernaast (1930) heeft mooie ornamenten en een torentje en is qua gevel keurig aangepakt door de jongens van Point Fashion.

Tussen de kapper (1891) en het oude pand van Kaasschieter (nu bruidswinkel Woman Wants, met carillon, 1910) het mooie houten pand van Van Zaanen (1904) – inverdan op nr 64. Dat oranje vinden we niet zo mooi (en vloekt verschrikkelijk met het paars van de buren), rechts zat vroeger een muurschildering die wellicht te herstellen is.

De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *