Graag hadden we de zaak doorgespeeld aan onze ombudsjournalist Arne Doornebal, maar die gaf aan dat pauwenbemiddeling niet echt zijn ding is. Toch is er een probleem: de stalkpauw van Koog aan de Zaan is terug. 

Katja van Luit mailde ons: 

“Sinds donderdag 9 mei j.l. zit er een pauw tussen de twee huizenblokken van Kraaijenkampzoom en Ellekampzoom in Koog aan de Zaan.”

“Oei”, dachten we toen we de bijgeleverde foto bestudeerden, “die kennen we!” In oktober vorig jaar maakte het beest de Guldenakker onveilig. Hij gluurde vanaf de daken bij de mensen naar binnen. 

Katja zocht contact met de dierenambulance Dierenzorg Zaanstreek, maar zij trokken de handen ervan af. Ze hadden hem vorig jaar niet kunnen vangen en gingen ervan uit dat het hen nu ook niet zou lukken. 

Maar ook Katja was niet voor een gat te vangen. Zij benaderde stichting Amivedi die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. Tevergeefs: zij verwezen haar naar… Dierenzorg Zaanstreek. Pas toen ook de vogelbescherming niet thuis gaf mailde ze De Orkaan: 

“Een pauw komt in Nederland niet in het wild voor. Ik hoop dat via jullie krant degene die een vrouwtjespauw mist zich zou kunnen melden. Van de dierenwelzijn organisaties moet ik het helaas niet hebben.” 

Hierbij dus een oproep: wie mist het schrandere, niet te vangen maar best aanwezige dier? Meld je hier of ga direct naar de Kraaijenkampzoom en Ellekampzoom in Koog aan de Zaan. Tot die tijd adviseren wij ’t volk aldaar de lamellen en gordijnen te sluiten. 

PS weet iemand te vertellen of het een man of een vrouw is?

Door: Merel Kan, info en foto’s van Katja van Luit