De verhalen van de familie Van de Stadt (sinds 1664)

Van de Stadt is één van de bekendste Zaanse geslachten. Scheepsbouwers, reders, houthandelaren… maar ook schoenmakers, kruideniers en timmervrouwen.

Veel verhalen van de familie Van de Stadt zijn verzameld op de website familievandestadt.nl.

Misschien wel de bekendste Van de Stadt in 2016 was Guurtje van de Stadt (1854-1936) die in 1871 poseerde voor Claude Monet. De Franse impressionist schilderde veel Zaanse landschappen maar slechts één portret, van de destijds 17-jarige Guurtje (nu in Kröller-Müller). Ze was blijkbaar nog steeds in de rouw vanwege de dood van haar vader, te zien aan de zwarte kleding.

Haar (oudere) naamgenoot Guurtje mocht tijdens het bezoek van Koning Willem I en zijn vrouw aan Zaandam op 22 September 1831 de koningin toespreken (afbeelding boven is van de ontvangst).

“Bij die gelegenheid werden de hoge gasten ontvangen in de Oostzijder Kerk, waar verschillende autoriteiten het woord voerden, terwijl 6 jonge dames, dochters van vooraanstaande burgers ter begroeting van de Koning aanwezig waren. Aan Guurtje van de Stadt (1813-1866), was de eer te beurt gevallen Hare Majesteit te mogen toespreken.”

johanna22d5-b

Op de website staan nog veel meer verhalen. Over Cornelia Hendrika van de Stadt (die 105 werd), over de bruiloft van Johanna Elisabeth van de Stadt (1857-1941) en Gerrit Couwenhoven (afbeelding boven), over Engel van de Stadt, directeur van de Bataafsche Kaaprederij, over Simon de Wit, getrouwd met Maria Johanna (Miep) van de Stadt, grondlegger van het gelijknamige kruideniersbedrijf, over Truus van de Stadt, de eerste timmervrouw in Nederland, over de houthandel van Engel van de Stadt (1746-1819) en schoenmakerij van Klaas van de Stadt.

klaas461achterk

Een aanrader voor de liefhebbers van de Zaanse geschiedenis.

Deel dit artikel:

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *