Zaanstad heeft een raadsinformatiebrief over de aanpak van ondermijning in Zaandam-Oost na vragen van De Orkaan aangepast. Een onjuiste weergave van het oordeel van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme over de ‘Zaanse aanpak’ is weggehaald.
In de oorspronkelijke versie stelde burgemeester Jan Hamming dat de Staatscommissie had geoordeeld dat ‘de Zaanse aanpak voldoet’. Die bewering is geschrapt in de herziene versie. Wat overblijft is een conclusie van de gemeente zelf dat de aanpak voldoet, maar zonder onderbouwing. Omdat deze nog steeds voorafgegaan door de verwijzing naar het gesprek met de Staatscommissie wordt de suggestie gewekt dat de Staatscommissie de aanpak van Zaanstad heeft goedgekeurd.
De Staatscommissie sprak die lezing tegenover Follow The Money krachtig tegen*. Zij had volgens eigen zeggen géén oordeel gegeven over de Zaanse aanpak. Desondanks stond in de raadsinformatiebrief ‘Aanpak ondermijning en adreskwaliteit in Zaandam-Oost’ een passage waarin de burgemeester het gesprek met de commissie aanhaalt als basis voor de conclusie dat de aanpak voldoet.
‘Onjuist’
Na vragen van De Orkaan over de meest recente brief liet de woordvoerder weten dat de passage ‘onjuist’ was en dat ‘alleen de laatste zin’ had moeten worden opgenomen: ‘Onze conclusie is dat de Zaanse aanpak voldoet.’
De fout is inmiddels gecorrigeerd en de brief is aangepast.
Dat is op zichzelf goed: fouten corrigeren hoort bij goed bestuur. ‘Wie geen fouten maakt, maakt niks’, zeggen we altijd op de redactie. Maar opvallend is dat de wijziging zonder toelichting of rectificatie werd doorgevoerd. Alleen wie de oude en nieuwe versie nauwkeurig vergelijkt, ziet wat er is aangepast.
Daarmee is de directe claim dat de Staatscommissie de aanpak zou hebben goedgekeurd weliswaar verwijderd, maar door de verwijzing naar het gesprek met de commissie vlak vóór de conclusie te laten staan, blijft het verband ‘subtiel’ gesuggereerd.
Bestuurlijke zorgvuldigheid vereist dat informatie aan de gemeenteraad en het publiek juist en controleerbaar is. Zeker in dossiers die raken aan stevige handhaving, mogelijke etnische profilering en burgerrechten.
Het optreden van het interventieteam (Team Wijkgerichte Overlast) is fors: honderden controles, tientallen boetes, sluitingen van panden, en stopzettingen van uitkeringen. Dat vraagt om volledige transparantie, niet om suggestieve framing.
Dit onderstreept het belang van kritische monitoring op bestuurlijke communicatie. Want hoewel Zaanstad stelt: ‘onze conclusie is dat de aanpak voldoet,’ blijft de vraag voorlopig staan: volgens wie, behalve Zaanstad zelf?
Hier de verschillen:


We vroegen een reactie van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme. Nadat die eerder al tegenover FTM de zienswijze van Zaanstad ontkenden en dat ook aan Zaanstad zelf hebben meegedeeld, mailden ze ons ook met de nadrukkelijke mededeling dat ze geen oordeel over de Zaanse aanpak hebben gegeven:
De Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme doet wetenschappelijk onderzoek naar manieren om de aanpak van discriminatie en racisme in Nederland effectiever aan te pakken. Wij spreken als staatscommissie nadrukkelijk geen oordelen uit over de aanpak van gemeenten of andere organisaties. Wel hebben wij een instrument ontwikkeld waarmee overheidsorganisaties zelf risico’s op discriminatie en racisme in hun eigen dienstverlening kunnen opsporen, namelijk de Discriminatietoets Publieke Dienstverlening.
Door: Merel Kan en Piet Bakker, op basis van communicatie met de woordvoerder van de burgemeester, de twee versies van de raadsinformatiebrief, het Orkaan-archief en FTM.
* Meteen na de publicatie van FtM stuurde burgemeester Hamming een brief aan de raad waarin stond dat na een gesprek met Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme kon worden geconcludeerd dat de Zaanse aanpak voldeed. PvdA-fractieleider Eylem Köseoglu schreef daarna aan de burgemeester over de onjuiste weergave van de contacten met de Staatscommissie. Ook oppositiepartijen PvdD (Stella Pieterson), SP (Anna de Groot), CU (Hanneke Veurink-Malda), D66 (Merel Kingma) en DENK (Erdogan Sahin) schreven aan raad en B&W dat Zaanstad de zaken onjuist voorstelde.
Meer dan zestig jaar geleden had ik het leerboek "Recht voor de HBS-A" ongeveer uit het hoofd geleerd en voelde mij in de geest verbonden met de inhoud. Vooral het artikel over "de onrechtmatige daad" sprak mij aan. Het ging om goede ethiek, in juridische termen vervat. Echter, bijna 30 jaar geleden waren er ambtenaren die het Pikmeer gebruikte als gifstortplaats. Tot mijn stomme verbazing werden de ambtenaren niet vervolgd, maar het artikel over de Onrechtmatige daad werd door de Hoge Raad min of meer buiten werking gesteld. Zie het Pikmeer-arrest. Zou het ooit nog goedkomen in dit land?
Deze burgemeester doet alles om misstanden van b&w te verdoezelen! Raadsleden, ambtenaren en burgers worden zwaar onder druk gezet en worden zelfs geïntimideerd! Inmiddels kan je de gemeente Zaanstad niet meer vertrouwen in haar communicatie. Dat is dus ook het hele gevaar! Een overheid die buiten de rechtsstaat handelt!! De waarheid komt uiteindelijk altijd aan het licht hoe hard de burgemeester ook probeert om deze te verbergen. Kwestie van tijd dat mensen gaan praten!
Zembla onthulde dat schone natuur en watergebieden bij de maas vergiftigd worden met asfalt afval en dat overheid en bedrijven dat straffeloos hebben kunnen doen. We zijn een fraudeland geworden.
Die 'staatscommissie' kan ik niet heel serieus nemen. Een groep voornamelijk boze donkere mensen die achter iedere boom een racist zien en 'ervaren' discriminatie gelijk stellen aan echte discriminatie.
De Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme is ingesteld door de regering naar aanleiding van onder meer de toeslagenaffaire, waarin duizenden ouders (vaak met een migratieachtergrond) onterecht als fraudeur zijn bestempeld. Die affaire liet zien hoe diepgeworteld en schadelijk institutionele vooroordelen kunnen zijn.
De commissie bestaat uit onafhankelijke experts met achtergronden in recht, bestuur, beleid en mensenrechten. Zij baseren zich op feiten, onderzoek en breed maatschappelijk gesprek. Niet op incidenten of emoties.
Ervaringen van discriminatie worden niet automatisch als bewijs gezien, maar wel serieus genomen en onderzocht op structurele patronen. Dat is geen activisme, maar democratische controle op overheidsmacht. Dit is precies wat in de toeslagenaffaire ontbrak.
Ja dit is precies het probleem met burgemeester en aanhang in Zaanstad. In de ijver om misstanden aan te pakken verlaat men het jurisch verantwoorde pad, en gaat over tot een eigen interpretatie van de wet. Waarbij woordspelletjes worden gebruikt om het eigen gelijk aan te tonen. Het verleden heeft al aangetoond dat de rechter gehakt maakte van de ingebrachte stukken in zaken waarbij de burgemeester beslissingen nam die ingrijpend waren. Dat kan een keer gebeuren, waar gehakt wordt vallen spaanders, maar erken dat dan ook en pas je handelwijze aan. Je wilt jezelf als stads bestuur toch niet boven de wet stellen.
Dit is wel heel slinks zeg. Slaat dat "onze" van de conclusie nu op de deelnemers aan het gesprek of op Zaanstad zelf? Gezien de zinsconstructie zou ik het eerste denken, maar men bedoelt het tweede.
Politiek Zaanstad in optima forma. De boel wordt hier belazerd.
Dit is een manier van werken door alle instanties en schoolbesturen. Is toch wel zorgelijk. We wonen immers in Nederland waar iedereen zich moet houden aan het beleid. Het kan niet zo zijn dat burgers zwaar worden afgestraft als ze zich niet aan de regels houden maar ambtenaren, directeuren, leerkrachten, bestuurders etc etc wel wegkomen als ze het beleid niet volgen en in sommige gevallen zoals, ggz, jeugdzorg, scholen etc zelfs flink frauderen en dossiers opbouwen voor zich zelf ten koste van de betrokken wat heel erg veel schade heeft opgebracht erger dan de toeslagenaffaire.
We zijn allemaal gelijk ongeacht geloof, achtergrond of afkomst en we dienen allemaal ons te houden aan de regels, wetten en beleid immers moeten we het toch met elkaar doen en ik vrede met elkaar leven in Zaanstad.
Zaanstad is niet meer wit en begint veel te lijken op grote steden met een multiculturele samenleving.
Ik hoop dat het ooit goedkomt in Zaanstad en dat er meer verbinding komt met elkaar.