In september 2023 introduceerde Zaanstad de ZaansePas, een gratis stadspas voor minima. Anderen kunnen de pas kopen voor € 25 per jaar. De pas kan nog steeds gebruikt worden en de website is nog online, maar in feite is het voortbestaan allerminst zeker.

Het bedrijf dat voor Zaanstad de ZaansePas organiseerde, Groupcard Commercial, is op 21 juli failliet verklaard. Op 19 juni was aan Groupcard Commercial BV al ‘voorlopige surseance van betaling’ verleend. Maar redding bleef uit. Ook gelieerde bedrijven Groupcard Holding BV en Groupcard Solutions BV (software) gingen op 21 juli failliet. Voor Groupcard BV werd al op 1 juli het faillissement uitgesproken door rechtbank. Alle vier bedrijven zijn gevestigd op hetzelfde adres: Witteweg 4A, Aalsmeer.

ICT

De reden voor de ondergang is volgens directeur John Keunen een ICT-investering die ‘gigantisch uit de klauwen is gelopen’. Keunen zei dit begin juli tegen de lokale website Aalsmeervandaag.

Wethouder René Tuijn laat op 27 juni weten dat aan Groupcard Commercial BV surseance van betaling is verleend maar dat de ‘platformen en diensten op dit moment beschikbaar zijn’. Dat herhaalt hij op 10 juli. De dienstverlening gaat gewoon door aldus Tuijn – en als dat onverhoopt spaak loopt, gaat Zaanstad het zelf organiseren, zeker voor minima.

De pas kan inderdaad nog steeds worden aangeschaft. Zaanstad heeft ‘regelmatig contact’ met Groupcard schrijft Tuijn aan de raad. Maar als de wethouder op 10 juli aan de raad schrijft dat er sprake is van ‘voorlopige surseance van betaling Groupcard’ is Groupcard BV al 10 dagen failliet. Hoe kan dat? Is dat niet in het ‘contact’ ter sprake gekomen?

‘Niet betrokken’

Via zijn woordvoerder laat wethouder Tuijn weten dat het faillissement van Groupcard BV over een bedrijfsonderdeel gaat ‘waar de gemeente geen overeenkomst mee heeft en niet betrokken is bij de Zaanse pas.’ Dat is opmerkelijk. In de brieven van Tuijn aan de raad wordt voortdurend over ‘Groupcard’ gesproken als partij waar Zaanstad mee in zee is gegaan, alleen in de brief van 27 juni wordt één keer Groupcard Commercial genoemd als bedrijf waarvoor surseance is aangevraagd.

Maar klopt het dat Groupcard BV ‘niet betrokken is bij de Zaanse pas’? Een zoektocht door de inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel levert een kerstboom van zes BV’s op waarvan er inmiddels vier failliet zijn. Al die BV’s zijn met elkaar verbonden. Ze zijn namelijk allemaal – direct of indirect – eigendom van directeur John Keunen.

BV-Kerstboom

GroupCard BV, het bedrijf dat op 1 juli failliet ging, heeft als enige aandeelhouder KAF Beheer B.V., bestuurder is een andere BV: Keunen Holding B.V.

Keunen Holding B.V is volledig in handen van Johannes Antonius Josephus Marie Keunen, Groupcard-directeur John Keunen dus. Keunen Holding BV is ook enig aandeelhouder van KAF Beheer B.V., eigenaar van Groupcard BV. Zowel KAF Beheer als Keunen Holding bleven buiten het faillissement. 

Groupcard Commercial B.V., het bedrijfsonderdeel waar Zaanstad zaken mee doet, faciliteert zo’n 30 verschillende kaarten. De ZaansePas is één van de handelsnamen van de BV. Enig aandeelhouder en bestuurder is Groupcard Holding B.V. En Groupcard Holding B.V. heeft als enig aandeelhouder Keunen Holding B.V. (de bestuurder van GroupCard B.V.).

Alle BV’s zijn via de enige aandeelhouder en bestuur John Keunen ‘betrokken’. Een kerstboom, of beter gezegd: een kaartenhuis.

Lastig? Zeker. Daarom zetten we alles in een schema.

John Keunen is via drie BV’s betrokken bij de ZaansePas en is via zijn Keunen Holding ook eigenaar van drie andere BV’s waarvan er inmiddels twee failliet zijn.

LZ-vragen

Marianne De Boer (Groep de Boer / Lokaal Zaans) heeft vragen aan B&W gesteld over de zaak. Ze vraagt zich af waarom de raad niet op 10 juli te horen kreeg dat Groupcard BV toen al een week failliet was. Is B&W zelf wel ’tijdig of juist geïnformeerd’ door Groupcard?

Zelf organiseren lijkt De Boer risicovol:

‘Wat zijn de risico’s en kosten hiervan? En belangrijker nog: waarom zou de gemeente hiermee doorgaan, terwijl de pas vanaf het begin met kinderziektes, onduidelijkheid en tegenvallende resultaten kampt? Kan het college de raad eerst een zorgvuldige analyse voorleggen, alvorens stappen te zetten om het zelf over te nemen?’

De ZaansePas lijkt volgens LZ ‘vooral een kostenpost zonder duidelijke maatschappelijke of economische baten’:

‘Daarnaast is het noodzakelijk om kritisch te kijken naar de uitvoering, effectiviteit en kosten van de ZaansePas tot nu toe. Want eerlijk is eerlijk: deze pas kost de gemeente miljoenen, maar levert nog nauwelijks aantoonbare maatschappelijke of economische meerwaarde op.’

Door Piet Bakker. Op basis van eerder nieuws op De Orkaan, brieven van wethouder Tuijn aan de raad, woordvoerder van de wethouder, informatie van Kamer van Koophandel, AalsmeerVandaag, websites ZaansePas en Groupcard, vragen LZ. Foto: Orkaan-archief (Silva Honig).