Drie dieselaggregaten, twee batterijen, zonnepanelen en walstroom: het definitieve stroomplan van de AZC-Bibby’s aan de Gerrit Bolkade is dan eindelijk werkend. De afgelopen maanden draaide het AZC nog op een tijdelijk stroomplan. Zo kon het inhuizen van vluchtelingen toch beginnen. Volgens projectleider Steven Breuker is met het definitieve plan de stroom geregeld voor de hele periode dat het AZC in gebruik zal zijn.

Stroom was onderwerp van discussie tussen de gemeente en het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers.) Sterker nog: het was, naast (brand)veiligheid, mede de reden dat de Bibby’s in september 2024 niet open mochten van Zaanstad. De gemeente wilde walstroom, maar volgens het COA was er niet voldoende stroom beschikbaar vanuit Liander voor beide pontons. Om deze reden moesten ze op zoek naar een alternatief. Een installatie die voldoende stroom levert en aan de stikstofregels voldoet.

Om snelle opvang mogelijk te maken, werd een tijdelijk stroomplan overeengekomen. Afgelopen november werden de eerste vluchtelingen verwelkomd op de Bibby Renaissance. Het tijdelijke stroomplan had een looptijd van zeven maanden, en dus moest het definitieve plan rond juni operationeel zijn. Projectleider Steven Breuker vertelt:

‘Als we puur kijken naar de vergunning, moesten we uiterlijk 1 januari voldoen aan het tijdelijke stroomplan. Nou, dat hebben we gedaan. Dat was een stroomplan zonder de batterijen en zonnepanelen. De afgelopen maanden hebben we gebruikt om de batterijen en zonnepanelen aan te sluiten en sinds 1 juli draaien we volledig conform de vergunning.’

Zonnepanelen op de Bibby Progress. Ook op de Renaissance liggen panelen.

Stikstof

In het definitieve stroomplan wordt dus nog steeds gebruikgemaakt van diesel. Van de vijf aggregaten verdwenen er wel twee. De pontons draaien voor het grootste deel op de zonnepanelen en twee batterijen (voor elke ponton één). Pas als de batterijen leeg zijn worden de dieselaggregaten ingezet. Volgens Breuker is dat dagelijks rond het einde van de dag. Hij vertelt waarom diesel, ondanks de batterijen en zonnepanelen, belangrijk blijft:

‘De pontons vragen een bepaalde capaciteit, en dat is hoger dan de stroom die we krijgen van Liander. Het verschil daartussen wordt opgevuld door een combinatie van de aggregaten, batterijen en zonnepanelen. Net als een normaal huishouden hebben die pontons natuurlijk 24 uur per dag stroom nodig.’

Het stroomplein vanaf het dak van de Bibby Progress.

Hoewel de aggregaten volgens Breuker redelijk duurzaam zijn, blijft walstroom beter voor het milieu. De dieselaggregaten stoten stikstof uit, en dat moet ‘geminimaliseerd’ worden volgens Breuker. Vanuit de provincie hebben ze te maken met grenzen wat betreft stikstofuitstoot:

‘Het is een hele puzzel geweest. Samen met onze partner Equans zijn we gaan kijken hoe we hier een stroomplan konden neerzetten wat voldoet aan de norm voor de stikstofuitstoot. Je bent eigenlijk constant aan het rekenen wat er gebeurt als je een aggregaat meer of minder doet. Zo bouw je een installatie die zo min mogelijk stikstofuitstoot.’

Accu’s uit China

Het definitieve stroomplan is volgens Breuker ook echt definitief en kan draaien zolang de pontons in gebruik zijn. Dat is minimaal vijf jaar met een optie voor twee jaar extra. Maar waarom was er überhaupt een tijdelijk stroomplan nodig? Volgens Breuker heeft dat onder andere te maken met het feit dat de accu’s voor de batterijen uit China moesten komen.

‘Die accu’s hebben een levertijd van zes tot zeven maanden. Die worden in China apart gefabriceerd.’

Het grote verschil is dus dat twee van de dieselaggregaten plaats hebben gemaakt voor de batterijen en zonnepanelen. De aggregaten en batterijen zijn gecentreerd in het stroomplein dat overigens de naam van Breuker draagt, een grapje van zijn collega’s zoals hij het noemt. Via een constructie lopen de kabels door de lucht om de pontons van stroom te voorzien.

Het Steven Breukerplein (oftewel het stroomplein.)

Ontwerpuitdagingen

De inhuizing van vluchtelingen op de Bibby Progress liep vertraging op vanwege stroomproblemen op de ponton zelf, zo schreven we eind december. Er woonden toen al een maand mensen op de Bibby Renaissance. Destijds wilde het COA, buiten dat het niet om de walstroom ging, niet verder in detail treden over wat deze problemen waren. Breuker legt het probleem uit en vertelt waarom dit in de toekomst niet voor meer problemen zal zorgen.

‘Een voorwaarde van de vergunning was dat ook de Progress werd aangesloten op de walstroom. Dat kon toen niet vanwege wat technische uitdagingen op de ponton zelf. Dus de combinatie walstroom en ponton, daar zaten wat ontwerpuitdagingen in. Het zijn toch twee separate installaties.’

De Bibby Renaissance.

Door: Rick Nieborg, info: een gesprek met Steven Breuker en eerder nieuws op De Orkaan (lees hier ons dossier).