‘Als je teveel riffs en te weinig ruimte hebt kom je spelen bij The Creative Factory.’

We zitten bij Lisa Berkhout in het kantoortje van haar studio aan de Valkstraat in Zaandam. Ze heeft ons net rondgeleid. 

Dat was een beetje schrikken want de gang staat vol bouwmateriaal, klapstoeltjes, boxen, muziekkoffers en ander spul. De vloer, de wanden en het plafond zijn onafgewerkt. Een studio voor mensen met tien rechterhanden zullen we maar zeggen. 

Toch zouden we hier heel graag komen oefenen. Dat wil zeggen: als we een muziekinstrument bespeelden of over een zangstem zouden beschikken. 

Dat komt door wat er achter de deuren van de ingetimmerde hokken zit.

Foto: Ron Koffeman

De mensen van The Creative Factory hebben met eigen geld en eigen handen drie prachtige oefenruimtes opgebouwd. Elk met een eigen klank. Uit principe verhuren ze die voor een lage prijs. 100 euro per maand voor een vaste avond per week: van 18:00 tot 21:00 of van 21:00 tot 24:00 uur. Al het geld van de bands die oefenen gaat terug het pand in. Het wordt beetje bij beetje aangepakt: oefenruimte, kantoor en nog een ruimte en nóg een dus: 

‘We willen dat het bereikbaar is voor iedereen. Muziek is een wezenlijk onderdeel van je bestaan. Het is al duur genoeg om een instrument aan te schaffen. Je zou maar niet de mogelijk hebben om herrie te kunnen maken!’

Beeld van de bouw

Lisa bestiert de studio samen met Martin During, Paul Hobbelink, Marleen Berkhout (haar zusje), Tijmen Bouwmeester, Christiaan van Westrop en vrijwilligers:

‘We hebben echt leuke vrijwilligers. Veel muzikanten die aan komen waaien en niet meer vertrekken.’ 

Danny Loef gefotografeerd door Ron Koffeman

Er zijn grote plannen (ook met De Orkaan!): 

‘We willen de muziekcultuur in de Zaanstreek weer op laten bloeien. Er is zoveel talent. Er zijn meer dan honderd bandjes aan de Zaan. Dat is geweldig, maar het zou zo mooi zijn als ze een podium krijgen. Daar zetten we ons voor in.’ 

De studio heeft nog ruimte voor een aantal bands. Je kan er ook een opname maken. Technisch word je daarbij ondersteund door Paul. We vragen Lisa om de microfoon te pakken en reclame te maken. Waarom zouden bands naar de Valkstraat moeten komen? 

‘Voor het bier! Nee, dat niet alleen, maar we werken er hard voor om meer te zijn dan een oefenruimte waar je binnen komt, speelt en vertrekt. We vinden het belangrijk om te weten wat mensen drijft en belangrijk vinden. Het lijkt meer op een – met een mooi Zaans woord -community. We versterken elkaar. Oh ja, het parkeren is gratis, en we zitten in het centrum van Zaandam!’

De band Mokerslag gefotografeerd door Ron Koffeman

Voor meer info over de studio kan je hier terecht.