Over een maand, op 21 mei, vieren we de tweede editie van Versjeskade. In De Verskade in Zaandam natuurlijk. Frans Reichardt streekdichter van De Orkaan, trekt de zeepkist, nodigt uit en roept op: 

Ben je een dichter? Ken je een dichter? Wil je voordragen uit eigen werk? Meld je aan met een bericht hieronder of stuur een mail aan versjeskade@gmail.com

De eerste editie was een overweldigend succes en er werd dan ook direct besloten dat het niet bij een keer zou blijven. Wij drukken je op het hart: bij twijfel: doen! En als je de zeepkist niet wil of kan beklimmen dan ben je meer dan welkom als toeschouwer met open mond.

Maar even over Frans

Sinds begin 2022 is Frans Reichardt streekdichter van De Orkaan. Om eerlijk te zijn, en dan zijn we nu heel even een keer eerlijk, waren we niet op zoek naar zoiets als een dichter. Zaanstad was dat wel, en Frans werd op de finish afgewezen omdat hij blank, man en middelbaar is. Geen populair profiel. Daarbij, eerlijk is eerlijk, schuwt hij ’t randje en wat daarachter ligt niet altijd. 

Hoe dan ook, Frans werd over het randje gekukeld en wij adopteerden het kale kuiken met liefde. We hebben er (nog) geen moment spijt van gehad. Hij blijkt geen windeieren te leggen.

Frans is geen dichter maar een opener. Zijn gedichten doen een hoop. Daarbij bedacht hij Versjeskade. Een middag vol mooie, soort van geordende, woorden die door verschillende mensen uitgesproken worden in De Verskade. Zowel voor dichters die openbaar dichten als tweede natuur, als voor dichters die eerste-natuur dichten onder de douche, maakt hij het podium beschikbaar.

Toen we met Frans in zee gingen bedachten we dat het handig is dat we geen termijn hadden afgesproken. We konden hem op elk moment lekker dumpen.

Inmiddels praten we niet meer over termijnen en eindigheid. Frans is van ons, of ie wil of niet!